9 Μαΐου 2013

Τάρτα Λεμονιού

Ο καιρός πλέον απαιτεί επιδόρπια δροσερά. Ετσι το Πάσχα εκαμα μια τάρτα λεμονιου βασισμένη στην συνταγή της Στέφανης του JoyofBaking. Εγω αντι μαρέγκα εβαλα φρούτα και απο πάνω λιγη καραμέλα.

Υλικά για την ζύμη:
~100 γρ βουτηρο ανάλατο (113γρ = 1 αμερικάνικο στικ βούτηρου).
1/4 ποτηρι ζάχαρη
1 αυγό
1 -1.5 ποτήρια αλεύρι (εμένα το αυγό ου δεν ήταν πολύ μεγάλο ετσι 1 ποτήρι ηταν υπέρ αρκετό)
λίγο αλάτι

Για την γέμιση:
3 αυγά
3/4 ποτηριού ζάχαρη
1/3 ποτηριού (80 mL) χυμό λεμονιου κατα προτίμηση φρέσκο
1 φακελάκι βανίλια
50 γρ. βούτηρο ανάλατο
λίγο ξύσμα λεμονιου.

Για να φτιάξουμε την ζύμη:
Ανακατέβουμε το βούτηρο (που ειναι σε θερμοκρασία δωματίου) με την ζάχαρη και το αυγό. Προσθέτουμε το αλάτι και το αλευρι μεχρι να γινει ενα ωραίο ζυμάρι. Η κούπα μας δεν θα εχει ιχνός απο την ζύμη οταν εχει την σωστή ποσότητα αλευριού.

Βάζουμε την ζύμη σε ενα σακουλακι και την βαζουμε στο ψυγείο.

Οταν παγώσει, ανοιγουμε το ζυμάρι και τοποθετούμε σε ενα ταψί (κατα προτίμηση ταψί για τάρτες). Εν πολλά πιο ευκολο να ανοιξουμε το ζυμάρι πάνω σε μια λαδόκολλα τζαι μετα να το αναποδογυρισουμε μέσα στο ταψι γιατι εν ζυμάρι που κολλά λογο του βουτήρου. Οταν το βαλλουμε στο ταψι, βγαζουμε μερικές τρυπες με ενα πιρουνι για να μην ψηλώσει. Ψηνουμε στους 170-180 βαθμους Κελσίου σε προθερμανσμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει. Θα πάρει περίπου 20-30 αναλογα με τον φούρνο. Την αφήνουμε να κρυώσει.

Την γέμιση πρεπει να την ετοιμάσουμε με μπεν μαρί. Δηλαδή γεμίζουμε μια κατσαρολα με ζεστό νερό τζαι την βάλλουμε πάνω στην φωτιά. Μεσα στο νερό τοποθετούμε μια κουπα, μέσα στην οποία θα καμουμε την γέμιση μας. Ανακατέβουμε στην κούπα του μπεν μαρί τα αυγα με την ζάχαρη, την βανίλια και τον χυμό λεμονιου. Η τάρτα θα φκει αρκετά λεμονάτη ετσι αν δεν θέλετε τοσο εντονη γευση, αραιώστε λιγο τον χυμο. Ανακατέβετε συνεχως μέχρι να γινει μια ωραία κρέμα. Οταν γινει κρέμα, αφαιρείτε απο την φωτιά τζαι προσθέστε το βούτηρο και το ξύσμα. Μπορειτε να μην βάλλετε το ξύσμα αν δεν θελετε την έντονη γευση του.

Βαλτε την γέμιση στην ζύμη που αφήσετε να κρυώσει. Η γέμιση οταν κρυώσει, θα πήξει γρήγορα.

Προσθέστε πάνω φρούτα της αρεσκείας σας.

Αν θελετε να σπάσετε λιγο την γέμιση του λεμονιου, προσθέστε λιγη καραμέλα. Εγω ελιωσα λιο βουτηρο ανάλατο (1-2 κουταλιές) με λιγη καστανή ζάχαρη (3-4 κουταλίες) τζαι σιγα σιγα εβαλα λιγη πανω στα φρουτα. Tην βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει για να την σερβίρουμε.