7 Μαρτίου 2010

Πρασόπιττα

Απλή τζαι εύκολη συνταγή, ειδικά για πίτταν. Δυστυχώς φωτογραφίες εν έχω γιατί εκάτσαν οι παταρίες

Για θκυό πλάσματα, όσον τζαι κανεί...

3 πράσα
1 μάτσούδιν άνιθος ψιλοκομμένος
2 αυκά
½ πακέττον φύλλον (τιμή τζαι δόξα σε όποιον αννοίει φύλλον που μόνος του)
2 σκελίδες σκόρτος ψιλοκομμένος
κανέλλα σκόνη
μοσχοκάρυδον φρεσκοτριμμένον
πιπέριν
λάδιν καλόν
σησάμιν
1 πακέττον φέττα
άλας εν θέλει λόγω φέττας.

Πλυννίσκουμεν καλά τα πράσα μας. Εν κόπος γιατί το γιέριμον το χώμαν καταφέρνει τζαι χώννεται παντού μες το πράσον. Αν μείνει τζαι λλίον εν πειράζει, εν θρεπτικόν. Κόφκουμεν το ροδελλούες. Βράζουμεν λάδιν καλόν μες το τηγάνιν, τζαι ύστερα σύρνουμεν τα πράσα μέσα σε μέτρια φωθκιάν. Μετά που λλίον βάλλουμεν τον σκόρτον, την κανέλλαν, το μοσχοκάρυδον, τζαι το πιπέριν. Αφήννουμεν τα πράσα να μαλακώσουν λλίον τζαι να πιούν τα ζουμιά του. Προσοχή μεν κάψουν ή να βαρυψηθούν.

Όσον ψήνουνται τα πράσα σμίουμεν τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμισην, εκτός που το σησάμιν που θέλουμεν το για που πάνω που την πίτταν. Αφήννουμεν επίσης περίπου μισόν αυκόν ή αν προτιμάτε το ασπράδιν μόνο για να το αλείψουμεν μετά τζαι τζείνον που πάνω. Βάλλουμεν μέσα τζαι τα πράσα τζαι ανακατώννουμεν καλά.

Λαθκιάζουμεν καλά καλά το σκεύος μας (μιτσίν ή μέτριον pyrex). Βάλλουμεν σιγά σιγά τα φύλλα προσεκτικά να μεν σπάσουν. Αν θέλετε βάρτε μιαν βρεμένην πετσέτταν που πάνω που τα φύλλα που εν θα χρησιμοποιείτε για να μεν ξεράνουν. Ό,τι εξέχει που το φύλλον αφήστε το έξω, εννα το γυρίσετε που πάνω μετά. Λαθκιάζουμεν το φύλλον, τζαι κάμνουμεν την ίδια διαδικασία για 6-7 φύλλα, βεβαιώνωντας ότι άμαν τα βάλλουμεν τα φύλλα που εξέχουν εν που ούλλες τες πλευρές. Κρατούμεν λλία φύλλα για το τέλος, αναλόγως του σχήματος του σκεύους τζαι αν τα φύλλα που εννα γυρίσουμεν μετά καλύφκουν ούλλον το σκεύος. Αν ναι, εννα θέλετε 1-2 φύλλα μόνο για το τέλος. Άμαν τελειώσουμεν με τα φύλλα βάλλουμεν την γέμισην προσεκτικά, τζαι ύστερα γυρίζουμεν τα φύλλα που εξέχουν, λαθκιάζωντας τα έναν έναν. Στο τέλος βάλλουμεν τζαι τα 2 τελευταία φύλλα. Αλείφουμεν το αυκόν στο τελευταίον φύλλον, τζαι πυρουνιάζουμεν το ποτζεί τζαι ποδά για να μπόρουν να φεύκουν οι υδρατμοί. Πασπαλίζουμεν το σησάμιν που πάνω, τζαι λλίες σταγόνες νερόν για να μεν ψεροψηθεί απότομα. Βάλλουμεν το στο φούρνο σε 180-200 βαθμούς για κανένα μισάωρο ή όσπου να ξεροψηθεί όσον το θέλετε.

Καλήν όρεξην!

5 σχόλια:

  1. Τέλειο φίλε μου. Ειδικά ο άνιθος πρέπει να της πάει πολλά. 'Αμαν λαλείς ότι κανεί για 2, εννοείς επόσπασες την μόνος σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/3/10, 8:32 μ.μ.

    ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ..μ αρέσει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σκεφτουμαι μιαν παραλλαγή της για το παιδίν, οι για μένα, εν τρώω πράματα που εν έστω τζαι λίον ωφέλιμα! :p
    Σόρυ για το post on the post αλλά εν το είχα δει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή