16 Φεβρουαρίου 2011

Εύκολες και υγιεινές μακαρονάδες τύπου ναπολιτέν και μπολονέζ

Επειδή μας αρέσουν οι μακαρονάδες αλλά από την άλλη προσέχουμε τα λιπαρά (λόγω υγείας και κιλών) σπίτι πάντα φτιάχνουμε τις δύο συνταγές που σας δίνω εδώ. Χρησιμοποιούμε πάντα μακαρόνια ολικής αλέσεως και μια καλή ξερή αναρή για τυρί. Ελπίζω να σας αρέσουν. Φυσικά μπορούμε να συνοδέψουμε τις σάλτσες και με τα συνηθισμένα λευκά μακαρόνια.

Και οι δύο συνταγές είναι για τέσσερα άτομα

1) Μακαρόνια τύπου Ναπολιτέν


Υλικά:
6-7 μέτριες ώριμες τομάτες
3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
ξερό βασιλικό ή φρέσκο αν βρείτε
1/2Kg μακαρόνια ολικής αλέσεως
αλάτι, πιπέρι
αναρή

Εκτέλεση:

Χαράζουμε τον πάτο κάθε τομάτας σταυρωτά και τις ρίχνουμε για μισό περίπου λεπτό σε ένα μπολ με καυτό νερό. Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε άλλο μπολ με κρύο νερό. Με τον τρόπο αυτό αφαιρείται εύκολα η φλούδα της τομάτας. Στην συνέχεια κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια τις τομάτες (όχι υπερβολικά μικρά). Σε βαρύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τις δύο σκελίδες σκόρδο. Ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσουν και προσθέτουμε τις τομάτες, μαζί με τον χυμό τους. Αλατοπιπερώνουμε και δυναμώνουμε την φωτιά να χοχλάσουν. Μόλις πάρουν βράσουν χαμηλώνουν την φωτιά πιο κάτω από μέτρια θερμοκρασία και ψήνουμε τις τομάτες για 20 λεπτά μέχρι να πιούν σχεδόν το νερό τους ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτουμε τον βασιλικό και αφήνουμε και πάλι σε σιγανή φωτιά για ακόμα 15-20 λεπτά μέχρι οι τομάτες να πιουν όλο το νερό τους. Η σάλτσα αυτή επειδή ψήνεται σε αργή θερμοκρασία και για ώρα επιτρέπει στις τομάτες να αφήσουν σιγά σιγά τα σάκχαρα τους κι έτσι δεν χρειάζεται να προσθέσουμε καθόλου ζάχαρη. Είναι πραγματικά πολύ γλυκιά και εύγεστη.

Όταν η σάλτσα δέσει προσθέτουμε τα μακαρόνια που έχουμε βράσει αλ-ντέντε και σερβίρουμε αμέσως.



2) Μακαρόνια τύπου μπολονέζ
Υλικά:
Για τον κιμά:
½ Kg κιμάς κοτόπουλο
λίγο λάδι για τηγάνισμα
5 μεγάλες τομάτες κόκκινες και ώριμες ή 2 κουτάκια τοματάκια κονσέρβας
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1 μικρό σφηνάκι κονιάκ
1 φύλο δάφνης
μαϊντανό ή φρέσκο βασιλικό
πιπέρι, αλάτι, λίγη ζάχαρη να κόψει την ξινίλα της τομάτας

μακαρόνια ολικής αλέσεως

αναρή τριμμένη

Εκτέλεση
Θα βάλουμε τον κιμά σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς το λάδι και θα τον καβουρδίσουμε λίγο για 10 περίπου λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια. Αν κατεβάσει νερό το κοτόπουλο το αδειάζουμε στον νεροχύτη. Όταν κοκκινίσει λίγο ο κιμάς προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι και το λάδι και ελαττώνουμε λιγάκι την φωτιά να ψηθούν. Σβήνουμε με το κονιάκ το οποίο έχει ως στόχο να κόψει λίγο την μυρωδιά της «κοτίλας». Προσθέτουμε τις τομάτες (τις οποίες αν θέλουμε ξεφλουδίζουμε όπως πιο πάνω ή τις τρίβουμε στον τρίφτη) και την δάφνη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε επίσης το πιπέρι, το αλάτι και την ζάχαρη. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να ψηθούν. Θέλουμε να είναι μπόλικη η τομάτα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό στην σάλτσα. Όταν θα σερβίρουμε  βάζουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό. Προσθέτουμε τα μακαρόνια και την αναρή.


1 σχόλιο:

  1. μακαρονάς είμαι και εγώ και όντως σπάνια την προτιμώ.!αλλά πολύ γευστική συνταγή.!!είμαι καινούργια στην μπλογκόσφαιρα με μπλογκ για υγιεινά tip και συνταγές!http://diatrofikamystika.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή