29 Οκτωβρίου 2011

Δύο μαρινάδες για μπριζόλες

Μπριζόλες του κουρασμένου
Όταν  έρχεται μερικές φορές πολλά κουρασμένος ο Πέιπ που την δουλειά, μη έχοντας φάει τίποτε ούλλη νύχτα, ξέρω ότι θέλει να φάει κρέας. Τζιαι επειδή τα μπιφτέκια έχουν τζιαι έλεος, πόσες φορές να τα κάμεις, προσπαθώ να βρω καμιαν εναλλακτική, π.χ. μπριζόλες. Τούτη εν αποκλειστικά δικής μου έμπνευσης μαρινάδα, είμαι πολλά περήφανη, τόσο που έκατσα τζιαι έγραψα την για να μεν την ξεχάσω!
Για τη μαρινάδα:

Κόκκινο κρασί
λίγος χυμός τομάτας
2 κλωνάρια κάππαρη ξυδάτη πλυμένη να φύει το πολύ ξύδι
5-6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι-πιπέρι-allspice
1/2 κ.σ μέλι
1/2 λουκάνικο, κομμένο φέτες

Αφήνεις τις μπριζόλες μες τη μαρινάδα τουλάχιστον 2 ώρες. Καλή ιδέα είναι να βάλεις το μείγμα σε ένα σακούλι πουτζείνα που κλείουν πουπάνω μαζί με το κρέας σε ένα μπωλ, έτσι όχι μόνο δε θα μυρίσουν τα άλλα τρόφιμα, αλλά και θα μαριναριστούν καλύτερα οι μπριζόλες.
Ψήνεις τις μπριζόλες όπως κάνεις συνήθως, στο γκριλ ή στο τηγάνι, προσέχοντας να μην παραψήσεις το κρέας και γίνει σκληρό. Πιστεύω 5-6 λεπτά η κάθε πλευρά εν καλά.
Εν τω μεταξύ, βάζεις σε ένα κατσαρολάκι την υπόλοιπη μαρινάδα και σιγοβράζεις μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να δέσει η σάλτσα. Συνοδεύεις έτσι την μπριζόλα σου

Μπριζόλες του καφετζή
Όχι, ο Πέιπ δεν είναι καφετζής. Αλλα αρέσκει του ο καφές. Τυχαία, ψάχνοντας στο foodnetwork, ήβρα τούτη τη συνταγή, έτσι δεν μπορώ να πάρω εγώ τον έπαινο. Αλλά ήταν τόσο καλή, που αν έχετε στο σπίτι σας μηχανή για εσπρέσο δοκιμάστε την οπωσδήποτε!

1 φλυντζάνι δυνατό καφέ εσπρέσο (και φίλτρου μπορεί να κάμνει)
150 γρ χαρουπόμελο, περίπου 1/3 του ποτηριού δηλαδή. Η συνταγή η αμερικάνικη ελάλεν για molasses. Σιγά!
2 κουταλιές μηλόξυδο
1 κουταλιά μουστάρδα ντιζόν (ή ό,τι έχετε σπίτι τελοσπάντων, εν τζιαι είμαστε γκουρμέ)
2 σκελίδες σκόρδο (πάει παντού)
αλάτι (κατά προτίμηση της θάλασσας) και πιπέρι

1/2 κ.τ. φρρεσκοτριμμένο τζίντζερ (ή σκόνη, αν δεν έχεις)
6-8 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι (ως τα τωρά πρέπει να εκαταλάβετε ότι πρέπει να αγοράσετε μια γλαστρούα, εννεν;)
4 μπριζόλες των 150-170 γραμμαριών, κομμένες αρκετά χοντρές.
Ακολουθείς την γνωστή διαδικασία για το ψήσιμο

Καλήν όρεξη!

3 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία η πρώτη μαρινάδα και η δεύτερη ασυνήθιστη θα έλεγα!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιαμ!!! Επειδή είμαι ένα πτώμα, σιουρα θα τες δοκιμάσω τζείνες του κουρασμένου/ης! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιαμ μιαμ!
    Ειδικά η πρώτη φαίνεται τέλεια!

    Ανακάλυψα την τασιηνόπιττα όσο αφορά το ψήσιμο της μπριζόλας. Ξεκινώ την στο αντικολλητικό τηγάνι (για να κάμει μια κάποια κρούστα τζαι να κρατήσει τα υγρά της μέσα) τζαι τελειώνω την στο φούρνο. Γίνεται μαλακή κουκκούλι! Μέλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή