20 Απριλίου 2008

Μαγειρίτσα που ανασταίνει

Ο Παναής τζιαι ο Τάκης έχουν πολλούς λόγους να προσμένουν το Πάσχα. Ένας από αυτούς, που τον μοιράζονται με ακόμα καμιά δεκαριά καλούς μας φίλους, είναι και η μαγειρίτσα της συμβίας. Εδώ και πολλά χρόνια αυτή η παρέα μετά την ακολουθία της ανάστασης και αφού δεν μπορούν πια να συγκρατήσουν τα σάλια τους πορεύονται προς το σπίτι μας.

Λοιπόν πάμε με τα υλικά: (Η συνταγή ταΐζει 12-15 άτομα)


1 συκωταριά αρνίσια

1/2 κιλό εντεράκια
μια δέσμη κρεμμυδάκια φρέσκα
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

λίγο ξύδι

3-4 λίτρα νερό (αναλόγως του πόσο αραιή θέλουμε τη σούπα μας)

1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

1/2 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι

αλάτι
πιπέρι
2-3 αυγά

χυμό λεμονιού


Πλένουμε καλά τα έντερα με νερό και τα γυρίζοντας τα μέσα έξω. Τα βάζουμε σε μια κούπα με το ξύδι για να ξεμυρίσουν. Τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα νερό και αφού βράσει βάζουμε μέσα τη συκωταριά και τα εντεράκια για περίπου 15 λεπτά. Τα έντερα τα βγάζουμε στα 10 λεπτά. Αφού κρυώσουν τα ψιλοκόβουμε σε μικρούτσικα κομματάκια. (Το νερό που τα βράσαμε το χύνουμε)


Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη κομμένη συκωταριά, τα εντεράκια, το αλατοπίπερο και τον άνηθο. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε το νερό (αφού το βράσουμε) και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά.

Ρίχνουμε το ρύζι και αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 10 λεπτά. (Μαζί με το ρύζι διαλύστε σε κρύο νερό 1-2 κουταλιές κορν φλάουερ για να "παχύνει" η σούπα μας).


Αφού γίνει το ρύζι κάνουμε το αυγολέμονο και η σούπα είναι έτοιμη


Διερωτώμαι γιατί αυτό το θεσπέσιο έδεσμα το φτιάχνουμε μόνο μια φορά το χρόνο.


Καλή Ανάσταση!