31 Μαΐου 2009

Σούβλα κουβανέζικη με ρύζι και φασόλια μαύρα.


Σούβλα χοιρινή καπνιστή πικάντικη αφάνταστα εύγευστη που την Κούβα, με ρύζι , φασόλια μαύρα, πιπέρκα στα κάρβουνα ελαφρώς αψά, κρεμμυδάκια φρέσκα στα κάρβουνα, αυθεντικό γουακαμόλε με πράσινες τομάτες.





Υλικά για σούβλα:

1.5   κιλό κρέας κοτολέττες χοιρινές, βιολογικής προέλευσης αν μπορείς.
Ένα κουππούι  μασαζ-όσκονη  σούβλας.

Για το μασάζ της σούβλας:
1 κουταλλιά πάπρικα
2 κουταλλιές ρίγανη
2 κουταλλιές κρεμμυδόσκονη
0.5 κουταλλιά σκόνη πιπέρι αψό (τσίλι, ή cayenne)
2 κουταλλιές κύμινο (αρτυσιά)  φρεσκολεσμένον αν μπορείς.
άλας
πιπέρι μαύρο
ελαιόλαδο


Υλικά για φασόλια μαύρα:

2 ποτήρια φασόλια μαύρα.
6 ποτήρια νερό 
4 κρεμμύδια μετρίου μεγέθους
4 κουννούες σκόρδο
1 κουταλάκι κύμινο
3 φύλλα δάφνην


Υλικά για ρύζιν:

Αδ δέ ξέρεις να κάμνεις ρύζι τότε σταμάτα να διαβάζεις τωρά.  Anyway.
2 ποτήρια ρύζι καλό, jasmine αν έσιει. (μήν τολμήσεις να βάλεις  μπάρπα πέν!!!)
3 ποτήρια νερό

Υλικά για πιπέρια + κρεμμυδάκια στα κάρβουνα

Πιπέρια poblano (λλίγον αψά, κάμνουν τζιαι τα κυπριακά, άτε.)
φρέσκα κρεμμυδάκια.
λάδι
άλας



Υλικά για γουακαμόλε

4 αβοκάτο πολλά ώριμα αλλά όι σαπημένα.
δύο limes, (όι λεμόνια)
3 κουννούδες σκόρδο ψιλοτριμμένες
αν θέλεις:  μισό ποτήρι σάλσα με  tomatillos  (salsa μεξικάνικη πράσινη)
φρέσκο κόλιαντρο
2 πιπέρκα φρέσκα,  αψά, κατα προτίμηση jalapenos 




Προετοιμασία της σούβλας




Νεκατώννεις τες μυρωθκιές σε ένα πιατούδι καλά να σμίξουν.   






Χουφτώννεις το κρέας φορώντας πλαστικά γάντια τζιαι κάμνεις του μασάζ πολλή ώρα όι άγρια ομως.  Χαλαρά, αλλά να είσαι χουβαρτάς με τες μυρωθκιές.
Το λάδι τζιαι το άλας βάλλεις τα ύστερα, πουπάνω.
Αφήννεις το κρέας στο ψυγείο τουλάχιστο 8 ώρες (που την προηγούμενη νύχτα δηλαδή) να τραβήσει τα spices.  Μπαίννουν έτσι μές τες ίνες του, τζιαι εννα μαλακώσει θέμας, αλλά εννα κάμει τζιαι υπέροχη γεύσην.







Δύο ώρες πρίν να άψεις τα κάρβουνα μπορείς να ετοιμάσεις τα φασόλια.
Τσιγάρισε τα 2 κρομμύδια σε λάδι για 45 λεπτά σε σιγανή φωτιά (να μέν κρούσουν!!!)
τελευταία στιγμή πρόσθεσε το σκόρδο τζιαι ένα κουταλάκι κύμινο.
Βάλε δύο ποτήρια φασόλια σε χύτρα ταχύτητος,  6 ποτήρια νερό κρυό, τα ψημένα κρεμμύδια,
τζιαι λλία φύλλλα  δάφνην.   Θέλουν περίπου 30-35 λεπτά στη χύτρα ταχύτητος (του καθενού εν διαφορετική).   Αν τα κάμετε σε κανονική, φροντίστε να μουλιάσετε τα φασόλια 12 ώρες.  Μετά εννα θέλουν 2 ώρες ψήμαν περίπου.  Εξαρτάται που το είδος φασουλιού.







Για το γουακαμόλε.  Καθαρίζουμεν τα αβοκάτο τζιαι βάλλουμεν τους lime juice πουπάνω να μέ μαυρίσουν.  Βάλλουμεν τον σκόρτον τον τριμμένον, λλίον άλας, τη σάλσαν, λλίο λάδι της ελιάς, τζιαι τον κόλιαντρο.  Μετα τρίφκουμεν τζιαι λλίον πιπερούιν αψό.  Νεκατώννουμεν προσεχτικά, μέν το πολτοποιήσετε το γουακαμόλε γιατί εννα γινεί σάν τη σούρταν.
Να φυλαχτεί στο ψυγείο μιάν ώρα για να κάμει κόρτε ο σκόρτος του αβοκάτο τζιαι να ερωτευτούν.



Ψήσε τζιαι το ρύζιν.  Ρίξε 2 ποτήρια ρύζι σε 3 νερό, βράσε το, άμα κοχλάσει ρίξε τη θερμοκρασία στο χαμηλό πολλά, στούππωσε το σκεύος σου, άφηστο για περίπου 25 λεπτά να ψηθεί χωρίς να το πειράξεις τίποτε.  




Ώρα για τη σουβλούαν:
Άφτεις κάρβουνα τζιαι αμα γινούν βάλλεις τα μονόπαντα για να μπορείς να φύεις τα κρέατα σου πουπάνω που τη φλόγα αμα χρειαστεί.   Πρώτα ψήννεις τα λαχανικά, εννα θέλουν 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά.  Πρόσεχε τα κρεμμύδια!   Άμα ψηθούν τα πιπέρκα, βάλε τα σε μιά τσέντα νάϋλο για 4 λεπτά, για να φκέννει η πετσιά τους η δυσκολοχώνευτη τζιαι καψαλισμένη πιό εύκολα.




Μετά αμέσως βάλλουμεν πάς τη φωθκιάν το κρέας.  1 λεπτό κάθε πλευρά πουπάνω που το κάρβουνο, να κάμει ρίγες χιαστί.  Παραμερίζουμεν το τζιαι βάλλουμεν το στην πλευράν της φουκούς που δέν έσιει κάρβουνα   -για να μέν κρούσει.  Ρίχνουμεν στο κάρβουνον κλωννιά μυρωδικά όπως μηλιάς πχ που μου αρέσκει πολλά, να ποκαπνίσει.  Αν έσιετε φουκού που στουππώννει, στουππώστε την.    Αλλιώς να την τυλίξετε με ασημόχαρτον.   Περίπου 4-5  λεπτά ακόμα τζιαι ψήννεται  η σούβλα.  Σε κυπριακή φουκού ίσως παραπάνω.  Στην κριση σου,  ώ ψήστη.
Να τες γυρίσετε 1 ή δύο φορές μόνο ά.
Πώς ξέρουμε αννεν έτοιμες?  -Η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος (ναί, ένα θερμόμετρο ψησίματος εν καλόν investment)  να είναι 55-60 κελσίου (medium)  λλίο σώζουμο δηλαδής.   Άλλος τρόπος:   Άμα τσιλλήσεις το κρέας με το δάκτυλο σου, να έν μαλακό σάν την άκρια της μύττης σου.  Αν το βαρυψήσεις εννα κορτατζιάσει!!
Επίσης, πρόσεξε τη φωθκιά γιατί κρούζει εύκολα η μασαζ-όσκονη.




Τέλος η σούβλα.   Να τη βάλετε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά, θα φκεί η θερμοκρασία της έτσι ώς τους 65 βαθμούς δηλαδή.   Ενναν μαλακές πολλά οι πριζόλες, ούλλο ζουμί.







Το τραπέζι εν έτοιμο.   
Αν θέλεις τζιαι σώννουν τα στομάσια, πίννε πύρες τζιαι ρούμια ή ακόμα τζιαι μοχίτο.







Πιάτον οργασμικό.
Ρυζούδι με πουπάνω του φασόλια μυρωδάτα τζιαι έντονα.
Κρέας spicy, αψούδιν, με έντονη γεύση που το κύμινο τζιαι την πάπρικα, να του τρέχουν τα ζουμιά, να λιώννει μόλις το κόφκεις.
Πιπέρι καπνιστό που δακκάννει τον ουρανίσκο.
Κρομμυδάκι γλυκό μέλι.
Γουακαμόλε σκορδάτο, κρυανίσκει σου τη φωθκιάν.











Κοπιάστε!!!!!



24 σχόλια:

  1. Etre3an ta salia mou prwi prwi.
    Erkoumaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι είναι νωρίς για να μας λιγουρευεις έτσι... φαίνεται πεντανόστιμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εεεε

    συγνώμη, το πάρπα μπεν έννεν καλό;

    μα γιατί; αφού εν το πιο ακριβό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Leni\

    Κόπιασε!


    mama
    Να το φτιάξεις, είναι πάρα μα πάρα πολύ νόστιμο.

    ρίτσα

    σόρυ ρίτσα μου, το μπάρπα πέν εν χάλια, ψήννουν το που πρίν, χάννει τη γεύσην του. Εν το πιό ακριβό επειδή εν το πιό processed τζιαι εύκολο να ψηθεί. Αλλάζουν το χημικά για να ψήννεται τάχα ομοιόμορφα. Παρέτα. Θέλεις γεύση? Δοκίμασε ρύζια που τη θαϋλάνδη. 25 λεπτά ψήννεις το τζιαι εν υπέροχο. Ακολούθα την απλή μου συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. a en to h3era

    en giauto pou monon tzihnon ginetai opws to 8elw tziai en speirwto?

    ate re en to 3era.

    twra to kalokairi na maeireyw llia pou touta pou les kai na sas pw ti ekatafera

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αυτά για να τα ευχαριστηθείς πρέπει να τα βρεις έτοιμα ψημένα μαγειρεμένα, πότε θα μας κάνεις το τραπέζι είπαμε; χαχα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άμαν ερώτησα Κυπραίους που επήαν εις την Κούβαν είπαν μου ότι το φαΐν τους εν ρύζιν τζαι φασόλια τζαι ότι εν ιξέρουν να φάσιν. Κάτι έξερα που εν τους επίστεψα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γαστερόπληξ

    Όποτε θέλεις, έλα αμερική να σου κάνω το τραπέζι :-))


    Antonis

    Να μέν ακούεις τουρίστες κυπραίους ποττέ σου. Έν έχουν περιέργεια τίποτε. Κάμε τούντη σούβλα (τα spices εν τα σημαντικά, τα άλλα άστα) τζιαι εννα με θυμιθείς. Μέν την κρούσεις! Χαμηλή φωθκιά.


    αντικακομούτσουνε

    Εν πολλά μα πολλά ωραία, κάμε την.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος28/11/12, 4:22 π.μ.

    constantly i used to read smaller articles or reviews that
    as well clear their motive, and that is also happening with this article
    which I am reading here.
    My web site > free iphone

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος5/12/12, 7:18 π.μ.

    This is a topic that's close to my heart... Best wishes! Where are your contact details though?
    my web page > www.yourtobaccosstore.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος14/12/12, 6:23 π.μ.

    Usually I don't read article on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to try and do it! Your writing style has been amazed me. Thanks, quite great article.
    Here is my web-site - amber leaf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος20/12/12, 7:24 π.μ.

    Eνeгything iѕ very open with а preсisе clarifiсatіon of the issuеs.
    It was dеfіnitelу infοrmаtіve.
    Youг sitе is useful. Thank you fοr ѕharing!



    Feеl free to viѕit my weblog: reiki classes
    Also visit my web page : massage tools

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος22/12/12, 1:34 π.μ.

    Thanks for sharing your thoughts about inexpensive womens shoes.
    Regards
    Also visit my web page :: cheap womens shoes

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος22/1/13, 7:20 μ.μ.

    Nicely, the write-up is in fact the particular hottest matter with this registry similar concern.
    My spouse and i remain in your own a conclusion and can thirstily enjoy your own approaching changes.
    Only indicating thanks a lot will not only be sufficient, for your unparalleled
    lucidity in your writing. I most certainly will instantly grab your
    rss to settle current with every changes.
    Feel free to surf my blog cenq.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος24/1/13, 5:07 π.μ.

    I'm going to you essentially, I do think! Might this kind of turn out to be likely to give you your website converted directly into Italian? British is my next language.
    My blog :: Instant Vehicle Insurance

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος24/1/13, 9:30 π.μ.

    I used to be just trying to get this info for some time.
    Immediately after 6 hours regarding steady Googleing, at long last I bought the idea in your site.
    I wonder what’s this Google’s dilemma in which doesn’t status this particular helpful web sites better the best.
    Usually major web-sites are usually brimming with garbage.
    Specifically a short while ago, following innovative panda formula revise.
    My blog post ; Treating Genital Warts

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος4/5/13, 12:17 μ.μ.

    Hi there Dear, are you actually visiting this web page regularly, if so afterward you
    will without doubt take good experience.

    My web blog; オメガ 時計

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος3/6/13, 7:35 π.μ.

    Terrific work! This is the kind of info that are meant to be
    shared across the web. Shame on Google for not positioning this put up
    upper! Come on over and consult with my website . Thanks =)

    Also visit my blog post www.szakibazis.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος4/6/13, 11:23 π.μ.

    Write more, thats all I have to say. Literally, it seems
    as though you relied on the video to make your point.
    You definitely know what youre talking about, why throw
    away your intelligence on just posting videos
    to your blog when you could be giving us something enlightening to read?


    Feel free to surf to my site pit przez internet

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος10/6/13, 5:06 μ.μ.

    Your mode of explaining all in this post is truly nice, all can easily be aware of it, Thanks a lot.


    Visit my website: e-deklaracje 2014 gov

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος13/6/13, 12:49 μ.μ.

    Hello, its fastidious piece of writing regarding media print, we all understand media is a great
    source of facts.

    Visit my homepage :: podatek zryczałtowany

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος13/6/13, 8:17 μ.μ.

    I don't even understand how I ended up here, however I thought this submit used to be good. I don't recognise
    who you are but certainly you're going to a famous blogger in case you are not already. Cheers!

    Feel free to visit my weblog pit dobry

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος15/6/13, 2:03 π.μ.

    Appreciating the hard work you put into your blog and in depth information you present.
    It's nice to come across a blog every once in a while that isn't the same old rehashed material.
    Fantastic read! I've bookmarked your site and I'm including your RSS feeds to my Google account.



    My page: rozliczanie pit online

    ΑπάντησηΔιαγραφή