Φίλες και φίλοι (που έλεε και η γνωστή ελληνίδα μαγείρισσα στα κανάλια), ελπίζω να είστε όλοι καλά και με δημιουργική όρεξη.
Θα σας δώσω μια συνταγή που βρήκα σε ένα βιβλίο με συνταγές για κοτόπουλο που αγόρασα πριν από μερικά χρόνια και είπα να την δοκιμάσω φέτος απλά επειδή είχα κάποια από τα υλικά σπίτι. Θα σας πω και τις αλλαγές που έκαμα τη μια φορά που την έκαμα γιατί ήταν εξίσου καλό.
Υλικά:
λίγο ελαιόλαδο
μισό κοτόπουλο σε κομάτια
1 κρεμμύδι κομμένο σε λωρίδες
2 σκελίδες σκόρδο, αλεσμένο
500 γρ τομάτα κομμένη σε κυβάκια
1 κουταλάκι τούρμερικ
1 κομάτι ξύλο κανέλας
λίγο τζίντζερ τριμμένο
2 κουταλάκια μέλι
100 γρ. βερίκοκα παστά κομένα σε κοματάκια
200 γρ. κουσκούς
450 ml νερό βρασμένο
χυμό από ένα λεμόνι
φλούδα από ένα λεμόνι
μικρό ματσάκι κόλιανδρο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τσιγαρίστε το κοτόπουλο. Όταν τελειώσετε ρίξτε το σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Στο λάδι προσθέστε το κρεμμύδι και τσιγαρίστε επίσης.
Την πρώτη φορά που έκανα τη συνταγή τσιγάρισα μόνο το κρεμμύδι και τα υπόλοιπα (όπως και το κοτόπουλο) τα έβαλα κατευθείαν στο πυρίμαχο σκεύος).
Στα κρεμύδια προσθέστε το σκόρδο, ντομάτα (εγώ βάζω μια κονσέρβα κομμματάκια τομάτας και 1-2 τομάτες που έχω λίγο πιο ώριμες), τα μπαχαρικά και το μέλι. Μετά προσθέστε τα βερίκοκα, λίγο αλάτι και πιπέρι και αφήστε να πάρουν μια βράση.
(Εγώ δεν είχα τούρμερικ την πρώτη φορά, έτσι έκανα μια δική μου μυρωδιά με ταντούρι, πάπρικα, νιφάδες τσίλι και όλα τα άλλα, και όντως ταίριαξε πολύ καλά.)
Μεταφέρετε όλα τα υλικά πάνω από το κοτόπουλο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο.
Για να σερβίρετε, μόλις είναι έτοιμο το κοτόπουλο, θα ρίξετε στο ζεστό νερό το κουσκούς και το σκεπάζετε για 5 λεπτά ή όσο πάρει μέχρι να τραβήξει όλο το νερό. Ανακατέψτε μέσα το χυμό και τη φλούδα του λεμονιού, τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο και το αλατοπίπερο.
Το άρωμα του λεμονιού συμπληρώνει άψογα το κοτόπουλο!
Θα σας δώσω μια συνταγή που βρήκα σε ένα βιβλίο με συνταγές για κοτόπουλο που αγόρασα πριν από μερικά χρόνια και είπα να την δοκιμάσω φέτος απλά επειδή είχα κάποια από τα υλικά σπίτι. Θα σας πω και τις αλλαγές που έκαμα τη μια φορά που την έκαμα γιατί ήταν εξίσου καλό.
Υλικά:
λίγο ελαιόλαδο
μισό κοτόπουλο σε κομάτια
1 κρεμμύδι κομμένο σε λωρίδες
2 σκελίδες σκόρδο, αλεσμένο
500 γρ τομάτα κομμένη σε κυβάκια
1 κουταλάκι τούρμερικ
1 κομάτι ξύλο κανέλας
λίγο τζίντζερ τριμμένο
2 κουταλάκια μέλι
100 γρ. βερίκοκα παστά κομένα σε κοματάκια
200 γρ. κουσκούς
450 ml νερό βρασμένο
χυμό από ένα λεμόνι
φλούδα από ένα λεμόνι
μικρό ματσάκι κόλιανδρο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τσιγαρίστε το κοτόπουλο. Όταν τελειώσετε ρίξτε το σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Στο λάδι προσθέστε το κρεμμύδι και τσιγαρίστε επίσης.
Την πρώτη φορά που έκανα τη συνταγή τσιγάρισα μόνο το κρεμμύδι και τα υπόλοιπα (όπως και το κοτόπουλο) τα έβαλα κατευθείαν στο πυρίμαχο σκεύος).
Στα κρεμύδια προσθέστε το σκόρδο, ντομάτα (εγώ βάζω μια κονσέρβα κομμματάκια τομάτας και 1-2 τομάτες που έχω λίγο πιο ώριμες), τα μπαχαρικά και το μέλι. Μετά προσθέστε τα βερίκοκα, λίγο αλάτι και πιπέρι και αφήστε να πάρουν μια βράση.
το μέλι με τα μπαχαρικά |
(Εγώ δεν είχα τούρμερικ την πρώτη φορά, έτσι έκανα μια δική μου μυρωδιά με ταντούρι, πάπρικα, νιφάδες τσίλι και όλα τα άλλα, και όντως ταίριαξε πολύ καλά.)
Μεταφέρετε όλα τα υλικά πάνω από το κοτόπουλο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο.
Για να σερβίρετε, μόλις είναι έτοιμο το κοτόπουλο, θα ρίξετε στο ζεστό νερό το κουσκούς και το σκεπάζετε για 5 λεπτά ή όσο πάρει μέχρι να τραβήξει όλο το νερό. Ανακατέψτε μέσα το χυμό και τη φλούδα του λεμονιού, τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο και το αλατοπίπερο.
Το άρωμα του λεμονιού συμπληρώνει άψογα το κοτόπουλο!
Πολύ νόστιμη φαίνεται η συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα την δοκιμάσω άμεσα.
Έχω κάποιες ερωτήσεις αν γίνεται να απαντηθούν!
1.) Μπορούμε αντί για κολίανδρο να βάλουμε μαϊντανό?
2.) Στο κοτόπουλο πόσο νερό περίπου προσθέτουμε πριν το βάλουμε για ψήσιμο?
3.) Μπορούμε το κοτόπουλο να το ξεκοκαλίσουμε και να το βάλουμε κομμένο σε μικρά κομμάτια?