Πολύ ελαφρύ cake και σχετικά χαμηλό σε θερμίδες.
Θα χρειαστείτε:
200 γρ. φοινίκια παστά
100 γρ. (1 ποτ.) καρυδόψιχα
100 γρ. (1/2 ποτ. περίπου) αλεύρι
100 γρ. (1/2 ποτ. περίπου) ζάχαρη
3 αυγά
75 γρ. βούτυρο ανάλατο
1 βανίλια
½ ποτ. ζεστό νερό
½ κουταλάκι baking powder
½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
1-1½ κουταλάκι mixed spices
Εκτέλεση:
Βγάλτε τα κουκούτσια από τα φοινίκια. Βάλτε τα φοινίκια σε ένα δοχείο, ρίξτε τους τη σόδα και το νερό και αφήστε τα να μουλιάσουν για 10 λεπτά. Ακολούθως στραγγίστε τα και κόψτε τα φοινίκια σε ροδέλες.
Χτυπήστε καλά τα αυγά.
Λιώστε το βούτυρο και αναμείξτε πολύ καλά με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να φατσάρει αφράτο. Τότε προσθέστε τα αυγά, το αλεύρι, το baking powder, τη βανίλια, ανακατέψτε και τέλος προσθέστε τα φοινίκια και την καρυδόψιχα.
Βάλτε το μείγμα σε ταψί που έχετε βουτυρώσει και αλευρώσει και ισιώστε το.
Ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 30-40 λεπτά.
Tips:
- Εάν τα φοινίκια σας είναι άγλυκα, στο μούλιασμα βάλτε τους και 1-2 κουταλιές μέλι.
- Εάν τα φοινίκια σας είναι πολύ σκληρά/ ξηρά, βάλτε και το βούτυρο μέσα όταν μουλιάζουν. Μετά χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη και συνεχίστε κανονικά με τα υπόλοιπα υλικά.
- Εγώ δεν έβαλα το νερό του μουλιάσματος στο μείγμα, άλλοι το βάζουν όμως. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω να το βάλω.
- Τα υλικά είναι για ένα μικρό cake, μισή δόση θα έλεγα μιλώντας με κυπριακή ορολογία.
Θα μπορούσε κάποιος να βάλει και άλλα αποξηραμένα φρούτα εκτός από φοινίκια?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣταλαματιά μου φαντάζομαι πως ναι. Εννοείς χρυσόμηλα και σύκα παστά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το εισηγηθώ στη γυναίκα μου. Ο συνδυασμός χουρμάδων και καρυδιών μού αρέσει πάρα πολύ. Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφή