16 Απριλίου 2009

Χταπόδι στιφάδο


Μιαν που έσιει κόσμον που νηστεύκει είπα να βάλω συνταγή κατάλληλη. Ταΐζει περίπου 3-4 άτομα.

Υλικά
2 χταπόθκια μέτριου μεγέθους
5-6 κρεμμύθκια ξερά, χοντροκομμένα
2-3 σκόρτους, ψιλοκομμένους
4-5 φύλλα δάφνης
αρτύματα* γερά
2 κουτιά τομάτα (ή κάμποσες τομάτες, ώριμες)
Λάδι της ελιάς
1/3 ποτήρι άσπρο κρασί
1/2 ποτήρι ξύδι (περίπου)



Για να μαλακώσει το χταπόδι κόψετε το κομμάθκια τζιαι βράστε το σε μια κατσαρόλα για περίπου μισήν ώραν (μεν πετάξετε το νερόν, εννά χρειαστεί). Στο μεταξύ...


Τσιγαρίστε τους σκόρτους με το κρεμμύδι στο λάδι, σε ένα βαθύ τηγάνι, ή κατσαρόλλα (με στούππωμα*). Ρίξετε μέσα το χταπόδι για 3-4 λεπτά. Προσθέστε το κρασί τζιαι τη δάφνη τζιαι σιγοψήστε για 3-4 λεπτά ακόμα.
Βάλτε την τομάτα, αρτύματα τζιαι το ξύδι, λλίον άλας, λλίον νερόν που τζείνον που εβράσετε το χταπόδι τζιαι αφήστε το να σιγοψηθεί στουππωμένον για περίπου 90 λεπτά (ή ώσπου να γίνει το χταπόδι πολλά μαλακόν). Έχετε έννοιαν να μεν λείψει το νερό πριν ψηθεί το χταπόδι, αν χρειαστεί βάλτε ακόμα λλίον. Αν δέν σας αρέσκει πολλά το ξύδι, βάλτε πιο λλίον, πάλαι γίνεται.


Σερβίρετε με ρύζι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ζωμό που εβράσετε το χταπόδι για να κάμετε το ρύζι.




αρτύματα = μαύρο πιπέρι
στούππωμα = καπάκι

5 σχόλια:

  1. ego opos tianizo tous skortous tzia ta kromikkia mes too lain sirno tziai ta filla tis dafnis tziai 'tianizo' ta tzia tzina.feneste mou oti fkalloun ta aromata tous kallittera etsi. tziai istera vallo to xtapodi tziai ta ipoolipa .episis protimo kochino krasi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παπουτσόσυκε

    πάς τουντο σημείο να μοιραστώ μιάν άλλη μέθοδον για να κάμνεις τη δάφνην να έσιει πιό έντονην μυρωθκιάν τζιαι βάθος: Λέσε την στη μηχανούδαν του καφέ να γινεί σκόνη, μετά σμίξε την με σκόρτον τζαιι κουπάννια την με το χτίν τζιαι το χτοσιέριν. Λούσε την λάϊν. Άης τα να μαριναριστούν μιάν μέραν. Μετά τηάνισε οπως είπες.


    μάστρε μπλάκπηαρτ
    έν βρίσκω 'ταπόιν δακάτω που είμαι, μόνον baby octopus, μιτσιά τζιαι σκλερά. Έν καταφέρνω να τα μαλακώσω με τη μέθοδον του βρασίματος. Έν κάμνουν αλώπως. Έσιεις καμιάν εισήγηση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διάσπορε που είσαι; Εγώ είμαι στο Birmingham τζιαι βρίσκω χταπόδι στη κεντρική ψαραγορά. Εν είμαι σίουρος πως να μαλακώσεις το baby octopus. Νομίζω αν το μαρινάρεις που τη νύχτα με κρεμμύθκια τζιαι ξύδι κάτι γίνεται, αλλά εν είμαι 100% σίουρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πω, πω!!! βαρυστομάχιασα η έρμη, τι νόστιμο φαγάκι

    για τους φίλους που αναρωτιούνται πως θα μαλακώσουν τα σκληρά χταπόδια, αν είναι φρέσκα μπορείτε να τα βάλετε λίγες μέρες στην κατάψυξη, αν είναι κατεψυγμένα και εξακολουθούν να είναι σκληρά, ανακατέψτε τα με 1 κ.γ σιναπόσπορο, αφήστε τα μια μέρα στο ψυγείο, με το σινάπυ και μετά μαγειρέψτε τα, δοκιμάστε να βάλετε και λίγο σινάπυ στο μαγείρεμα, το σινάπυ από την αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν για να γίνονται βραστερά τα τραχειά κρέατα, μαλάκια και όσπρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. blackbeard
    ειμαι αμερικήν. Δακάτω έσιει μόνον baby octopus, τα οποία εν καλά ξιάτα. Δέ βρίσκω εύκολα μεγάλον.

    γεστερόπληξ
    Ευχαριστώ!!! Τωρα πρέπει να μεταφράσω στα αγγλικά το σινάπι για να το βρώ εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή