24 Μαΐου 2009

Πως να καθαρίζεις ρόβιν


Αννοίχτην μια κουβέντα στου Γκεϋσάιπρους για τον κακομεταχειρισμόν της παττίχας που τους μη μεσογειακούς. Πας την κουβένταν εξήγησα του φίλου μου του Διάσπορου πως μου έμαθεν ένας Τυνίσιος κάποτε σε μιαν λαϊκή στην Γαλλία να καθαρίζω ρόβιν. Βάλλω τες οδηγίες τζιαι δαμαί διότι μετά που έμαθα να καθαρίζω à la Tunisien εκατάλαβα ότι στην Κύπρον κακομεταχειριζούμαστιν τα ρόβκια παραπάνω που οι Ευρωπαίοι τζιαι Αμερικάνοι κακομεταχειρίζουνται την παττίχαν: τρέχουν τα ζουμιά τζιαι γρίζουν μας, μαυρίζον τα σιέρκα μας, πικρίζει η γέυση του ροφκιού, κολλατσιάσουν τα σιέρκια μας τζιαι τα σιείλη μας....

Το ρόβιν δεν είναι πατάτα, άρα σταματάτε να το καθαρίζεται κόφκοντας την πέτσαν γυρόν γυρόν με το μασιαίριν.



Οδηγίες:
Πιάννεις μασιέριν μουττερόν τζιαι χαράσσεις γυρόν γυρόν κάμνοντας έναν κύκλον περίπου 3 cm διάμετρον γυρόν που το κολίν του ροφκιού. Γυρόν που το κολίν, όι γυρόν που το κοτσάνιν. Έχει σημμασίαν. Χαράσσεις τόσον γαθκειά όσον να κόφκεις την πέτσαν χωρίς να ντζίζεις πολλά τες ρόβες στο εσσωτερικόν.

Αφαιρείς τον κύκλον που εχάραξες προσέχοντας να μεν πολλοπληγώσεις τες ρόβες. Ξιριζώννεις τζιαι το κολίν (τζιειαμαί που ήταν η ρίζα του άθθους) γυρίζοντας λλίον τον κύκλον που έκοψες πριν να τον αφαιρέσεις.

Μετά χαράσσεις ακριβώς πουπάνω που κάθε χώρισμαν της μοίρας. Κάμνεις τόσες σςίστρες όσες μοίρες έχει το ρόβιν. Προσέχεις επίσεις να μεν το σςίσεις πολλά βαθκιά για να μεν πληγώσεις τες ρόβες. Όσον να κόψεις το φύλλον. Οι μοίρες δεν πάσιν μέχρι την βάσην του ροφκιού αλλά δεν πειράζει. Άπαξ τζιαι χάραξες το ρόβιν αννοίουν τζιαι οι μοίρες της βάσης.

Ύστερα τσακράς το ρόβιν να το αννοίξεις σε όσες μοίρες έχει. Αφαιρείς που κάθε μοίραν την πικρή μεμβράνην. Ποιάννεις μοίραν μοίραν τζιαι λουβάς μες το πιάτον ή δακκάννεις, ρουφάς , συνάεις με την γλώσσα σου τες ρόβες χωρίς να πικρίζει το στόμα σου.

Τελικά έφκην σαν ερωτική περιγραφή το καθάρισμαν του ροφκιού. Ρόβες, κωλιά, κοτσάνια, σςισίματα, γλώσσες τζιαι ιδίως η γλύκα του φρούτου...

17 σχόλια:

  1. Αλόπως φτάνω που την Τυνισία.Εμέναν αρέσκει μου να το λουβώ τζιαι να το τρώω αργά αργά τζιαι έθθελω να μου συντηχάνουν όση ώρα τρώω το ροβούιν μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να σου πω τζι εγώ τωρά έναν τρόπο Βαρωσιώτικο, πολλά καλό για να σου φκουν οι ρόβες ακέραιες, αν θέλεις, ας πούμε, να τις χρησιμοποιήσεις να κάμεις κόλλυβα ή φρουτοσαλάτα (άσχετα μεταξύ τους, αλλά εκατάλαβες), τζιαι όι απλά να το φάεις τζείντην ώρα που τη φλούδα.

    Χαράσσεις λοιπόν με το μασιαίρι, έτσι όπως είπες, όι πολλά βαθκιά αλλά ούτε τζιαι τέλεια ξώφαλτσα, το ρόδι στη μέση του. Τραβάς τα θκιο μέρη (που πάνω με το άνθος, πουκάτω με το κολί) τζιαι ξεχωρίζεις τα. Δαμαί μπορεί να ππέσει τζιαι καμιά ροβούα αλλά έμπειράζει. Υποθέτω όμως ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε τζιαι τα βήματα τα δικά σου ως τζαμαί που τα χαράσσεις.

    Μετά όμως πιάννεις το ρόβι τζιαι γυρίζεις το ανάποδα πας την παλάμη σου. Δηλαδή οι ρόβες κάτω τζιαι η φλούδα πάνω. Πιάννεις το απαλά, σαν να βαστάς έναν πουλλούι (ο καθένας ας σκεφτεί ό,τι πουλλούι θέλει δαμαί: στρούθο, πέρτικα, περιστέρα). Τα δάχτυλα να είναι λλίον ανοιχτά για να ππέφτουν οι ρόβες πουκάτω. Τζιαι -προσέξετε, δαμαί εν το μυστικόν- πιάννεις έναν κουτάλιν (όι του γλυκού, της σούππας) τζιαι αρκέφκεις τζιαι διάς του πουπάνω ΑΠΑΛΆ, με την ανάποδην του κουταλιού. Οι ρόβες ππέφτουν βροσιή τζιαι εσύ έσιεις έτοιμο το φρούτο σου σε θκιο λεπτά. Τα δάχτυλα τα ανοιχτά επιτρέπουν στις ρόβες να ππέφτουν χωρίς να τραυματίζουνται μέσα στο πιάτο που κρατάς πουκάτω.

    Σεξουαλικόν ή όι, πετυχαίνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εόλικα ενεκατώσαμεν τα κωλιά με τα κοτσάνια τελικά τζιαι μπορεί να μας παρεξηγήσουν τες οδηγίες. Όταν έλεα κωλίν εννοούσα την μερκκαν του άθθους. Το κοτσάνιν είναι τζιειαμαί που κρατεί ο καρπός πας το δεντρόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ax μπλέξατε τα μπούτια σας που λένε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αμάναμου είσαστεν μαστόροι του ροθκιού. Θέλω να δοκιμάσω τες μεθόδους. Καρτερώ να πάω κύπρον γιατί δακάτω εν $5 το ένα τζιαι έν τους τα διώ. Έχω στην αυλή μμου τρείς στην κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kal ego tora ti fteo pou eimai grafio kai ipa i afelis na tho kamia sintagi kai edoka pano se zoumia pou trehoun, glosses, roves....
    ate tora na pokatso tzai na siggentrotho!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εκάμετε τα του ροδκιού δαμέσα δα. Ρούφα, δάκκασε, γλύψε, μα πού εμπήκα τελικά.

    Άκου τωρά:

    -μια μάτσα φρέσκο δκιόσμι, ψιλοκομμένο
    - μια μάτσα μαιτανό, ψιλοκομμένο
    ένα μεγάλο κρεμμύδι, ψιλικομμένο,
    - 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
    - 2 ντομάτες ξεφλουδισμένες τζαι κομμένες πολύ μικρά κομματούδκια
    - 250 γρ. πουρκούρι το οποίον αφήνεις να μουλιάσει σε ενα λίτρο ζεστό νερό για μισή ώρα και μετά το κουλιάζεις
    - μια κουταλιά πάστα ντομάτας
    - μισό πιπέρι κότσινο αψό (αν θέλεις βάλτο ούλλο)
    - άλας τζαι αρτύματα,
    - 4 κουταλιές ελαιόλαδο

    - Νεκατώνεις τα ούλλα μαζι σε μια μεγάλη κούπα σαλάτας.

    - Στο τέλος, καθαρίζεις δκυό ρόδκια, όπως είπεν ο Ασέρας, τζαι βάλλεις τα που πάνω που την σαλάτα ώστε να καλύψεις όλη την επιφάνεια της κούπας.

    Καλήν όρεξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραία συνταγή κακομούτσουνε.

    Πέ μου λλίο ξύδι που ρόβι γίνεται να βάλεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Mα υπάρχει ροβόξυδο?

    Εκτός που την πάστα την ωμή άρεσε μου η συνταγή σου Κακομούτσουνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπάρχει στάλα, εν πολλά ωραίο τζιαι μυρωδάτο. Ακούεις? Την πάστα να την ψήσεις πρώτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Διάσπορε, ότι θέλεις βαζεις. Προσωπικά θα έβαζα φρέσκο χυμό ροδιού αντί για ξύδι ροδιού. Γενικά, προτιμώ φρέσκα υλικά και αποφεύγω τα ξύδια πρωτίστως γιατί αλλοιώνουν το κρασί με το οποίο θα συνοδεύσης το φαγητό. Ειδικά τα βαλσαμικά ξύδια που δεν γίνονται πλέον με τον παραδοσιακό τρόπο που παίρνει πάρα πολύ χρόνο για να γίνουν αλλά τα πιό πολλά γίνονται με χημικό τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή