20 Δεκεμβρίου 2010

Ριζότο με γαρίδες, χτένια τζιαι προσέκο

Ντήαρ ανάγνωστερ αν σου αρέσκει το ψάρι τζιαι δεν εξανάφαες χτένια χάνεις! Είναι ενα μέλιν! Ήβρα προχτες φρέσκα καθαρισμένα στο ψαρά μου τζιαι επιασα λλία. Δαμέσα κόφκουν κκελλέ, εν καμιαν 50αρκα ευρώ το κιλό, αλλά αξίζουν, εν τζι εν χορτασιά...

Το λοιπόν θέλεις για 2 άτομα

10 γαρίδες
6-7 χτένια καθαρισμένα
1 κρεμμύδι
3 ντομάτες
1 κουννί σκόρτο
1 φλ. Ρύζι γλασέ σουππας
1 φλ. Προσέκο ή σιαμπάνια ή κρασί άσπρο ξηρό
βούτυρο
ελιόλαδο
μαιντανό
700μλ ζωμό

για τον ζωμό
τες κκελλές τζιαι το κέλυφος που 8 που τες 10 γαρίδες
1 καροττο
1 κρεμμύδι
1 κομμάτι σέλλενο
1 ντομάτα
5 κόκκους πιπέρι
αλάτι

Για τον ζωμό
Καθαρίζεις τζιαι αποκεφαλίζεις 8 που τες γαρίδες τζιαι φυλάεις οτι φκάλεις. Αν θέλεις ξιντερίζεις τες τζιόλας. Σε μια κατσαρόλα βάλλεις τα τες κκελλές τζιαι οτι έφκαλες που τες γαρίδες μάζι με τα λαχανικά χοντροκομμένα το πιπέρι τζιαι το αλάτι τζιαι βάλλεις τα να βράσουν. Αφαιρέις τον αφρό τζιαι αφήνεις να βράσουν για κανένα μισάωρο τζιαι κουλιάζεις τα, για να μείνει ο ζωμός.
 γυρισε την οθόνη να το δείς, έκαμνεν μίλλες ο μπλόγκερ

 Για το ριζότο

Ζεματίζεις τζιαι ξιπετσίζεις τες ντομάτες, αφειρέις τους σπόρους τζιαι ψιλοκόγκεις τες. Ψιλοκόφκεις το κρεμμύδι τζιαι τον σκόρτο τζιαι σωτάρεις το σε λάδι καλό τζιαι βουτυρο, περίπου μια κουτ. που το καθένα. Μολίς γίνουν λλίον διαφανή, βάλε την ντομάτα, δωστης ένα γυρο τζιαι βάλε το πλυμμένο ρύζι τζιαι σώταρε το να βράσει καλά. 

Σβήσε με προσέκο ή κρασί τζιαι ανκάτωνε συνέχεια ωσπου να εξατμιστεί. Κόψε τες γαρίδες σε κομμάθκια τζιαι βάρτες μέσα. Μετα βάλλε λλίον λλίον το ζωμο, μιαν κουτάλα σούππας την φοράν τζιαι ανεκατωννε συνέχεια. Συνέχισε ωσπου να ψηθει το ρυζι, τζιαι να είναι χυλός. Α, ναι, βάλε τζιαι άλας.

Για τα ψαρικά
Μόλις το ρυζί εν σχεδόν έτοιμο, κατέβας την φωθκιά, τζιαι βάλλε λλίον ελαιόλαδο σε ενα αντικολλητικό τηάνι.  Τσιγάρισε μέσα τες 2 ακαθάριστες γαρίδες που εφύλαξες τζιαι τα χτένια σου, περίπου 2 λεπτά που την κάθε πλευρα.  Βάλε αλατι τζιαι σβήσε με λλίον προσέκο.

Το ριζότο πρέπει να εν ετοιμον τωρά, βάλε μέσα ενα κουταλάκι βούτυρο τζιαι ανεκάτωσε καλά.
Σέρβιρε το με τα ψαρικά που πάνω τζιαι λλίον μαιντανο.


Εγψ σαν Κυπραία έβαλα τζιαι λλίον λεμόνι πουπάνω, εν θέμαν γούστου όμως....

4 σχόλια:

  1. Όι εν θα σου κάμω σχόλιο για τη συνταγή, γιατί εν μου αρέσκουν τα θαλασσοειδή.
    Κάμνω σου παράπονο γιατί ήταν να κάμω σήμερα ένα ποστ τζαι έκαμες εσύ και δεν θέλω να παραμεληθεί το δικό σου.
    Χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα χτένια αρέσκουν μου πολλά αλλά όπως λαλείς τζι εσύ εν πολλά ακριβά...θα το δοκιμάσω όμως. Πάεις τα καλά με τα θαλασσινά θωρώ α;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος23/6/12, 8:36 μ.μ.

    Προσφατα εδοκίμασα χτένια για πρώτη φοράν τζιαι επέλλανα! Εννα δοκιμάσω τη συνταγή σου αλόπως! Πάω να μαειρέψω τωρά γιατί έκαμες με τζιαι επείνασα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος27/3/13, 4:11 μ.μ.

    ta ktenia xoris tries apanou giati vromokopoune

    ΑπάντησηΔιαγραφή