Για τον Μάριο να μεν βάλλει τζιείνες τες μαγιές μες τα ψουμια του τα συκαλένα τζιαι να ξερανίσκουν άμαν παλιήνουν:
Πιάννεις μιαν φούχταν αλεύριν τζιαι έναν κουταλάκιν κοφτόν άλας. Ζυμώννεις μιαν μαππούαν ζυμάριν σφιχτόν, σσιεπάζεις το με έναν καθαρόν ρούχον τζιαι βάλλεις φυλάεις το σε θερμοκρασίαν δωματίου.
Τρείς ημέρες μετά προσθέτεις λλίον νερόν χλιαρόν (μια - θκυο κουταλιές) τζιαι ξαναζυμώννεις το για να σπάσεις την πέτσαν. Προσθέτεις όσον αλεύριν παίρνει για να ξαναγινεί ζυμάριν κανονικόν τζιαι ξαναφυλάεις το. Αν είσαι θρησκευόμενος κάμνεις τζιαι έναν σταυρόν πουπάνω με το σιαίριν σου. Βοηθά να μπει το προζύμιν πιο γλήορα τζιαι να σηκωστούν τα ψουμιά.
Τρεις ημέρες τζιαι ξανά
Τζιαι αλλο τρεις τζιαι αλλό ξανά.
Κανονικά μετά το τρίτον ή στο τέταρτον ανατζίνισμαν το ζυμάριν θα πριστεί σε πεντέξι ώρες, οπόταν το προζύμιν εν έτοιμον. Πριν να ζυμώσεις ψουμιά ανατζινίζεις το που την νύχταν διπλασιάζοντας τον όγκον του. Φυλάεις μιαν μαππούν προζύμιν για την επόμενην φουρνιάν.
Μετά παίζεις με την ποσότηταν του ζυμαρκού τζιαι τον χρόνον πον να αφήκεις τα ψουμιά να μπούν ανάλογα με το πόσον αφρούγια τζιαι πόσον όξινα σου αρέσκουν. Κανονικά θέλουν από τρεις ώρες μέχρι μιαν νύχταν ανάλογα με την ποσότητα προζυμιού τζιαι την θερμοκρασίαν. Το καλοτζιαίριν μπαίννουν πιο γλήορα.
Το προζύμιν άπαξ τζιαι έμπην μπορεί να φυλαχτεί τζιαι στον θάλαμον για μήνες. Μετά θέλει καλόν ανατζίνημαν.
Εδοτζιήμασα τι γίνεται άμαν αφήκεις το προζύμιν τζιαι ξεράνει έξω που τον θάλαμον τζιαι γινεί κουκκουρούιν. Μπορεί τζιαι να φκάλει τζιαι κάτι μούχλες. Εν πειράζει. Εν πενισελίνη. Αν ησπάσεις το μουχλιασμένον ή μη κουκκουρούιν με το χτίν τζιαι ξανακάμεις το αλεύριν τζιαι ανατζινήσεις προζύμιν, γίνεται πολλά αποτελεσματικόν τζιαι τα ψουμιά εν πιο όξινα (όπως μ΄αρέσκουν).
Καλά ψουμιά.
Ευχαριστώ, εννά το δοκιμάσω. Πέμου, δηλαδή που το προζύμιν που έχεις μετά που λλίες μέρες, πόσον βάλλεις περίπου για 1 ψουμίν; γιατί μετά που 9-12 μέρες έχεις σχεδόν 1 ψουμίν ολόκληρον. Την πρώτην φοράν που εδοκίμασα επέταξα το άμαν τζιαι μούχλιασεν-τωρά εννά το αφήκω γιατί αρέσκει μου πολλά άμαν εν όξινον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάριος
Καλησπέρα ...το ψωμί που φτιάχνουμε με προζύμι γίνεται πολύ πιό νόστιμο και κρατάει πολές μέρες. Το προζύμι που μου περισσεύει το βάζω στην κατάψυξη και το χρησιμοποιώ όποτε το χρειαστώ.Πολύ καλές οι συμβουλές σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλον το βάλλω. Εν τζιαι πολλυνίσκει πολλά όταν το ανατζινίζεις. Τζιείνον που φαίνεται στην φωτογραφίαν είναι το τελικόν μετά που τέσσερα ανατζινίσματα. (ήταν σιειμώνας). Άμαν πιάσσεις μιαν μαππούδαν (όσον μια δράκα γιεμάτη - 4 ή 5 πόντους) για να αφήκεις για την επόμενην φουρνιάν δεν σου μεινίσκει τζιαι πολλήν. Παλιά με έναν προζύμιν (περίπου μισόν ψουμίν) εκάμναν 12 ψουμιά του ενός κιλού. Με τες ποσότητες δεν έχω πείραν. Δοτζιμάζεις τζιαι ρεουλάρεις όπως σου αρέσκει τζιαι ανάλογα με το πόσον φκαίννουν τα ψουμιά αφρούγια ή πιλωτά. Εν ζωντανοί οργανισμοί τούτα τζιαι θέλει λλίον πείραμαν ;)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΑσερα έκαμα το ψουμίν, ήταν μια χαρά
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://macondosunsets.wordpress.com/
Καλημέρα.. Στο http://sourdough.com/ λέει ότι πρέπει να προσθέτεις αλεύρι κ νερό κάθε 24 ώρες. Τρεις μέρες δεν είναι πολλές;
ΑπάντησηΔιαγραφή