14 Μαΐου 2011

Ντάκος με τομάτες τζιαι λάδιν

κάμετε κλίκκι την φωτογραφίαν να δείτε πιο μιάλην...

Τούτον το ωραίον ορεκτικόν έμαθα το στην Κρήτην. Λαλούν το τζιαι κουκουβάγιαν κάποτε. Βασικά κάμνουν το με ποξαμάτιν κριθθαρένον ή σίκαλης νομίζω (αν ξέρει κανένας σίουρα λαλεί μου). Τέλος πάντων, η αφορμή για να το κάμω ήρτεν εψες που έκαμα πίτσες. Αρτήρησεν μου λλίη ζύμη τζιαι έκαμα έναν ψουμούιν με σπορούθκια της παπαρούνας. Αλλά εξίασα να το φκάλω στην ώραν του τζιαι εβαροψήθηκεν, εγίνηκεν κούκκουρον.

Σήμερα που λαλείτε έκαμνα μακαρόνια με τα σπαράγγια (που εν εποχή τους δακάτω) τζιαι είδα το κουκκουρούιν τζιαι ήρτεν μου έμπνευση.

Πιάννουμεν έναν ποξαμάτιν που τα πολλά σκλερά, τα αρκατένα κάμνουν π.χ. αλλά όι τα αφρούγια γιατί εννά μαλακώσουν πολλά. Βάλλουμεν το σε έναν μπολούιν. Τρίφουμεν τομάταν τζιαι βάλλουμεν την πουπάνω με τα ζουμιά της. Βάλλουμεν κρεμμυδούιν φρέσκον, ρίγανην, αλατοπίπερον τζιαι πόλικον λάδιν. Το ποξαμάτιν μαλακώννει με τα ζουμιά τζιαι γινίσκεται πολλά ωραίον.

Στην Κρήτην βάλλουν φέτταν, κάποτε τζι ελιές, έτο ότι σας κάμνει μεράκκιν βασικά. Συνοδεύκεται με μιαν ζιβάναν παγωμένην.

3 σχόλια:

  1. Ντάκος στην Κρήτη λέγεται το παξιμάδι σε σχήμα φέτας ψωμιού που διπλοφουρνίζεται. Ντάκοι, ντακουλάκια ή ντακάκια (τα πιο μικρά) είναι αυτές οι φετούλες.
    Επειδή όλοι οι υπόλοιποι το μάθανε σε συνδυασμό με ντομάτα και ξινομυζήθρα καθιερώθηκε να λέγεται ντάκος ολόκληρο το πακέτο :-)
    Εμείς δηλαδή λέμε: "Ήφαγα οψάργας ένα ντάκο με μια ολιά ντομάτα" ή "ήφαγα ένα ντάκο με μια ολιά λάδι και μπόλικο αλάτσι"... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. mmmh!
    areskoun mou oulla toutou tou eidous!
    twra teleutai sth douleia trwme kati polla paromoio, "frisella" poksamatin italikon, moushefkeis to llion tziai meta ladint tomata. Akoma na tripseis panw tziai llion skortin!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ τον πρώτο σχολιαστή, εδικαιώθηκα.
    Αρέσκει μου εμένα τούτο το φαούδιν, αλλά φακκά μου το ποξαμάτιν που μουλιάζει, νομίζω αν ήταν ψωμί φρεσκοτηγανισμένο ή φρεσκοφρυγανισμένο είναι πιο μιάμ, αν και όχι παραδοσιακό ασπούμε. Αλλά από πότε μας κόφτει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή