Ήρτε μου η ιδέα για χορτοφαγικό μουσακά που δεν είναι και η συνταγή. Το πρόβλημα με τον μουσακκά εν ότι εν μπελαλίδικο φαΐ, αν δεν καθαρίζεις συνέχεια ενόσω μαειρεύκεις, κάμνεις την κουζίνα λιλίchια (τι υπέροχη λέξη, εν η νέα μου αγαπημένη λέξη). Ήθελα μόνο να δω αν χρειάζεται κάποια επεξεργασία η σόγια πριν την βάλω στο τηγάνι, μην πάθω όπως όταν έκανα ρεβυθοκεφτέδες που ήμουν φοιτήτρια και έτρωα τελικά στραγαλοκεφτέδες.
Θα χρειαστείτε:
- 7-8 μέτριες μελιτζάνες
- 7-8 κολοκούθκια
- 600 γρ (ή και περισσότερο) σόγια τριμμένη
- 1 κρεμμύδι μεγάλο
- 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1-2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
- λίγο κρασί άσπρο (προαιρετικά)
- 1-2 τομάτες κονσέρβα
- ελαιόλαδο ή/και βούτυρο για το τηγάνισμα
- αλάτι, πιπέρι
- Μαϊντανό (προαιρετικά)
- μπαχαρικά της αρεσκείας σας. Εγώ έβαλα: ένα κομματάκι κανέλα, λίγη δάφνη, 5-6 κόκκους πιπέρι (έφκαλα τα ούλλα πριν το βάλω στο ταψί, βέβαια!), λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο και λίγη αρτυσιά τριμμένη
- 2 ποτήρια γάλα
- 1 γεμάτη κουταλιά κορν φλάουαρ
- 1 γεμάτη κουταλιά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- μισό κύβο Μάτζι λαχανικών
- λίγο βούτυρο
- αλάτι, πιπέρι
- τυρί τριμμένο (της αρεσκείας σας)
- μοτσαρέλα (για πουπανωπροίτζιν)
- ένα τηγάνι με επιφάνεια γκριλ
- λαβίδα για να γυρίζεις τα λαχανικά
- ένα μεγάλο τηγάνι για να φτιάξεις τη γέμιση
- ένα ταψί μέτριου μεγέθους. Εγώ χρησιμοποιήσα το κλασικό στρογγυλό ταψί για τάρτες, διαμέτρου περίπου 22 εκ. Έχει και τα καλά του και τα κακά του, δες παρακάτω
- απορροφητικό χαρτί κουζίνας
- ξύλινη σπάτουλα
- αυγογδάρτη (χτυπητήρι των αυκών)
Αλατίζεις καλά τις μελιτζάνες και τις βάζεις σε ένα σουρωτήρι (ποτζείνο των μακαρονιών). Από πάνω καλύπτεις με χαρτί κουζίνας και βάζεις και κάτι για να τα πιέζεις προς τα κάτω, π.χ. κονσέρβες. Αυτό γίνεται για να βγάλουν την πικράδα τους οι μελιτζάνες.
Βγάζοντας τα λαχανικά από τη φωτιά, καλό είναι να τα ακουμπάς σε πιάτο που έχεις καλύψει με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να τραβήξει τα υγρά τους. Συνεχίζεις με τις μελιτζάνες. Καλύτερα να μην τις πλύνεις να φύγει το αλάτι, αλλά να τις σκουπίσεις με απορροφητικό χαρτί (μεγάλο σουξέ το απορροφητικό χαρτί).
Στο μεταξύ, φτιάχνεις και τη γέμιση: πρώτα, ετοιμάζεις τη σόγια. Ζεσταίνεις 1 εώς 1,5 λίτρο νερό σε μία κατσαρόλα και ρίχνεις μέσα την θρυμματισμένη σόγια. Χαμηλώνεις τη φωτιά και αφήνεις 4-5 λεπτά να βράσει η σόγια. Σουρώνεις σε κανονικό σουρωτήρι μακαρονιών και πιέζεις το μείγμα να φύγει το πολύ νερό. Εν τω μεταξύ, ψιλοκόβεις τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα ρίχνεις στο μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Αφού τα κρεμμύδια γίνουν διάφανα, ρίχνεις και τη στραγγισμένη σόγια μέσα και τηγανίζεις σε χαμηλή φωτιά αρκετή ώρα, περίπου 10-15 λεπτά. Προσθέτεις και το κρασί (το περισσότερο θα το απορροφήσει κατευθείαν η σόγια), αφήνεις 1-2 λεπτά και προσθέτεις τα μπαχαρικά σου και τις τομάτες κονσέρβα.
Μια μικρή σημείωση όσον αφορά τις τομάτες κονσέρβα. Έχω παρατηρήσει ότι γενικά οι κονσέρβες με ολόκληρες τομάτες είναι καλύτερες στη γεύση από αυτές με τις ψιλοκομμένες, δεν ξέρω γιατί. Νομίζω και ο Τζεννάρο κάπου το είπε αυτό. Επομένως, αγοράζω πάντα κονσέρβες με ολόκληρες τομάτες αλλά φροντίζω πριν να τις κόψω λίγο, με τον εξής απλό και "καθαρό" για τα σκεύη και τους πάγκους σου τρόπο: Παίρνω ένα μακρύ καλά ακονισμένο μαχαίρι, ακουμπώ την ανοιγμένη κονσέρβα με όλο της το περιεχόμενο μέσα στη βούρνα και κόβω τις τομάτες ενόσω βρίσκονται μέσα στη κονσέρβα. Γαμάτο;
Αφήνεις τελοσπάντων το μείγμα να ψηθεί αρκετή ώρα, μέχρι να εξατμιστούν τα νερά της τομάτας και συνεχίζεις με το τηγάνισμα...
Αφού τελειώσεις με αυτά, βάζεις και τον μαϊντανό (εγώ δεν χρησιμοποίησα) και ξεκινάς να τα βάζεις στο ταψί:
Πρώτα, μία στρώση μελιτζάνες. Να είναι αρκετά πυκνές μεταξύ τους. Μετά, μία στρώση μείγμα σόγιας. Μετά, κολοκυθάκια και ξανά σόγια. Μετά μελιτζάνες και ξανά σόγια. Εν τω μεταξύ, αν θέλεις, προσθέτεις και λίγο τριμμένο τυρί ανάμεσα στα στρώματα, έτσι για παραπάνω τσαχπινιά!
Ετοιμάζεις τη μπεσαμέλ, βάζοντας όλα τα υλικά μαζί σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς με τον αβγογδάρτη για να μη σβολιάσει/ να μη πιάσει από κάτω. Πιστέψτε με, πήζει ακόμα και χωρίς αβγό! Απλώς δεν έχει τόσο έντονο χρώμα. Το τριμμένο τυρί μόνο φρόντισε να το βάλεις τελευταία στιγμή μέσα στη μπεσαμέλ. Στρώνεις και τη μπεσαμέλ από πάνω, βάζεις και φέτες μοτσαρέλα και βάζεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά με μία ώρα, ή μέχρι να ροδίσει καλά η μπεσαμέλ. Εγώ χρησιμοποίησα πάνω-κάτω αντίσταση και τα τελευταία 10 λεπτά άλλαξα σε αέρα, αλλά γενικά συνήθως χρησιμοποιώ τον φούρνο στον αέρα.
Το να χρησιμοποιήσεις ενα ταψί στρογγυλό, όπως αυτό που χρησιμοποίησα εγώ και που συνήθως χρησιμοποιείται σε τάρτες έχει και τα καλά και τα κακά του:
Τα καλά:
Πρώτον, είναι πολύ εντυπωσιακή η παρουσίαση. Φαίνεται όπως την τούρτα!! Δεύτερον, αφαιρείς αμέσως το γύρω και το πλένεις, οπότε είναι και πιο εύκολο να καθαρίσει.
Όμως έχει και κάποια αρνητικά:
αυτά τα σκεύη δεν είναι σχεδιασμένα για φαγητά με σάλτσες και πολύ πιθανόν να τρέξει η τομάτα από κάτω. Αν θα ετοιμάσεις αυτό το φαγητό από πριν και θα το ψήσεις τελευταία στιγμή, πρέπει οπωσδήποτε να το βάλεις σε ένα πιάτο για να μεν τα κάμεις λιλίtchia! Επίσης, όταν θα το βάλεις στο φούρνο να ψηθεί, καλό είναι να το βάλεις μέσα σε ένα ταψί και όχι πάνω στη σχάρα, για να μη λερωθεί ο φούρνος. Ακόμα καλύτερα, βάλε και ασημόχαρτο ανάμεσα στο σκεύος και στο ταψί!
Ελπίζω σύντομα να έχω χρόνο και να γράψω και για την τυρόπιτα που έφτιαξα για το χορτοφαγικό μενού εκείνης της βραδιάς! Η σαλάτα ήταν αυτή η ασιατική του Jamie που έβαλα σε προηγούμενο ποστ, αλλά χωρίς, φυσικά, το κρέας της γαλοπούλας!
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!Τώρα που έχω πάθει μια τρέλα με τα λαχανικά,θα το δοκιμάσω!!!Καλό Σαβ/κο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήi sogia enen aparetiti, opios theli valli opios theli fkalli, egw ime 15 xronia xortofagos je tin sogia den tin trww.
ΑπάντησηΔιαγραφήoso afora to gala, je to tyri sta sistatika panw: an kapios/a den ine vegetarian je ine vegan, i an theli na dokimasi na ine vegan, stin agora yparxi megali pikilia apo gala riziou, gala sogias, gala apo karida, akoma je gala apo patates, je outo katheksis. To idio je me ta tyria, yparxoun stin agora polles je diafores markes je pikilies tyriwn pou den ine zwikis proelefsis.
oso afora ton ntomatopelte/tin saltsa ntomatas: epidi ta siskevasmena [an den ine freskia je freskotrimmeni i tomata] exoun parakseni gevsi je mirwthkia, ine kalitera na mpenni i saltsa ntomatas/ntomatopeltes se ena vathi piato/bowl, mazi me basiliko je rigani je freskotrimmeno piperi, gia ligi wra, prwtou na mpi sto fai, outws wste, na en je pio nostimi i saltsa gefstika, alla, na mirizi je pio omorfa para na mirizi ttenekkes je metallo tis konservas.
oso afora tin gemisi: emena en mou areskoun polla ta kolokouthkia, stin parallagi mou vallw melitzana, prasines kitrines ke portokkalies piperies, manitaria, kremmidi, karotto. Alla kserw je kosmo pou prostheti je sweetcorn katw pou tin mpeshamel, analogos gefstikwn protimisewn vasika o kathenas/a.
oso afora to 'nostimo' mpeikon: de to ntokimanter earthlings otan tha eshis wra, kapia pramata en kala na ta kseroumen.
@Evangelia: να'σαι καλά για τις vegan συμβουλές, είμαι σίγουρη ότι θα ενδιαφέρει κάποιους. Ευτυχώς η κοπέλα που ήρτε για φαΐ όχι μόνο δεν είναι vegan αλλά δηλώνει φανατική του τυριού. Ερώτηση: τα τυριά που δεν είναι κατασκευασμένα από γάλα ζώου, από τι γάλα κατασκευάζονται; Επειδή είχα την εντύπωση ότι είναι κυρίως από γαλα σόγιας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσον αφορά την κονσέρβα, εμένα οι γευστικοί μου αδένες δεν είναι τόσο λεπτοί όσο να διακρίνω αν εφκήκε κατευθείαν που την κονσέρβα ή αν έμεινε λλίο στο πιάτο με μυρωδικά. Σίγουρα το καλύτερο είναι να έχεις φρεσκοτριμμένη τομάτα (τζιαμαί όντως ξεχωρίζει η γεύση) αλλά δεν είναι η εποχή τους τωρά τζιαι τζείνες που κυκλοφορούν στις κάσιες των σουπερμάρκετ έχουν παραπάνω γεύση αγγούρι παρά τομάτα ! :)
Όσο για το μπέικον, είμαι κρεατοφάγος τι να κάμουμε; Όπου μπορώ αγοράζω βιολογικά αλλά δυστυχώς η πουγκα μου δεν το σηκώνει πάντα. Εξαλλου, στην Κύπρο αν δεν κάνω λάθος δεν μπορείς να βρεις βιολογικό μπέικον.
egw tha stathw sthn teleia idea tou na valeis to mousaka mes thn forma! LIKE!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελειος ο μουσακάς σου πήρα ένα κομματάκι κι έφυγα,να είσαι καλά καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήta vegan tyria ftiaxnonte apo diafora eidi galaktos fytikou, px opws ta idi galaktos pou pou ixa grapsi pio panw.
ΑπάντησηΔιαγραφήta viologika proionta, je i xortofagia, ine dio diaforetika themata/zitimata. enen to idio thema, je enen to idio zitima.
eshi anthrwpous pou trwn viologika proionta, alla den ine xortofagoi. eshi xortofagous pou den trwn viologika proionta.
je outw katheksis.
vasika en megalo thema, alla kiriws, eksartate pou tous logous pou [a priori]epilegi kapios/a na ine xortofagos, an ine politikoi oi logoi, an ine anti-spisistikoi oi logoi, an ine logoi ygias, an ine logoi thriskeftikoi, an ine logoi antiksidiotikis dietas px, je outw katheksis.
Ine polloi je diaforetikoi anametaksy tous oi logoi, je sisoura, toutoi oi logoi epireazoun je tes agorastikes epiloges/sinithies. Px, gia na men milw aferetika, na sou dwkw ena paradigma. Kapios pou ine vegetarian gia logous ygias/ antiksidiotikis dietas/ktl, je den ine gia politikous logous i gia antispisiistikous logous, den tha girepsi na agorasi viologika avga [eleutheris voskis], epidi den ton/tin kofti an oi kotes ezisan oli tous ti zwi mesa se mikroskopika klouvia, xwris na exoun kan to dikewma oute na perpatisoun kan mia fora sti zwi tous [oi kotes parepimptonotos, otan ine eleftheres, pezoun ena pexnidi pou miazi kapws me to podosfero,oles mazi]. Je outw katheksis.
oso afora to 'vegetarian bacon', yparxoune ontws stin kypro loukanika katallila gia xortofagous (en kserw inta poli ise, alla px o Orfanidis stin poli mou eshi ta, toulaxiston se dio apo tes yperagores tou ida ta, je exoun ta je kapies pio mikres yperagores), opws je alla proionta px keimas ktl, pou ine ftiagmena apo quorn, pou ine xortofagiko proion. Touta ta proionta kamnoun gia xortofagous, alla den kamnoun gia vegans, epidi stin sinthesi tous, sinithws mpenni ke avgo. Egw den ta trww gia allous logous pou enen tis wras na analisw, alla enas prwtos vasikos, en to oti ta xortofagika loukanika en roz je miazoun me alithino kreas zwou optika, je xala me polla mono je mono i sinirmiki skepsi, je episis, xala me to na ise xortofagos je na girefkis na fais kati pou miazi me kreas pale. alla opws ipa je panw, en polloi je diaforetikoi oi logoi pou ginete kapios/a xortofagos.
----
en to metaksy panw ekama mia paralipsi apologoume. eksiasa na pw oti i saltsa/ta manitaria/to kremmidi/to trimmeno karroto, touta mpennoun mazi, anti gia tin sogia[diladi en i strwsi pou antikathista tin strwsi tis sogias]. je ta ypolipa laxanika, mpennoun kanonika stes strwsis tou mousaka.
a nai je kati allo asxeto, gia tous adenes, haha oi dikoi mou en je idiotropoi, en je ekleptismenoi, je esizousa je me head chef sto parelthon otan imoun pio mitsia, opotan ematha pou ta 19 mou na mairefkw 'idiotropa' haha. alla ok, eshi je ta kala tou je ta kaka tou touto, to kako tou en oti stin Kypro akoma den ivra estiatorio na kamni kallitera veggie noodles pou ta dika mou i kallitero korma me gala karidas haha. mia fora pou efaa ontws kala noodles stin kypro, enthousiastika toso polla, alla sto telos eklise to estiatorio lol, xaras tin atixia ;)oi Kypreoi distixws periorizounte i stes souvles i sta sushi, analogws tis modas, diatirounte je ta estiatoria ts ts :/
ΑπάντησηΔιαγραφή@Postb: αλλά είπαμε, προσοχή γιατί ζουμίζει!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Ροδάνθη: δε θα σου κάτσει και βαρύς για βράδυ! Καλή όρεξη!
@ Ευαγγελία: εν πολλά ενδιαφέροντα τούτα που γράφεις! Γιατί εν συμμετέχεις τζι εσύ στο μπλογκ; Εν ανοιχτό για ούλλους που έχουν όρεξη να γράφουν τις συνταγές τους! Επίσης, εγώ δεν είπα για χορτοφαγικό μπέικον, αλλά για βιολογικό μπέικον. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον πάντως να μας δώσεις χορτοφαγικές συνταγές :)
oxi re en na skotwthw me kanenan/kamia an simmetexw sto blog haha ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήgia na ime ilikrinis den to diavazw to blog touto. ida ton titlo tou sta kypriaka blogs, pou pio palia, alla den etixe na to aniksw pote.
prin llies imeres, ida ton titlo toutou tou post sigkekrimena, en giafto pou eperasa ena giro.
xates, efia, ta leme :)