6 Νοεμβρίου 2012

Ρεβίθι με σπανάκι και τομάτα


 
(συνταγή της μάμας μου και της γιαγιάς μου και της μισής Κύπρου)

Ξέρω πως ακόμα κάμνει ζέστη αλλά τα μαγείρεψα για σήμερα και είναι πολύ ωραία, νόστιμα και υγιεινά!


Θα χρειαστούμε:

Μισό κιλό ρεβίθια ξερά

2 δέσμες σπανάκι

2 κουταλιές της σούπας τοματοπελτέ

1 τομάτα τριμμένη

1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
 
ελαιόλαδο

Δημιουργία:

Θα βάλουμε τα ρεβίθια να φουσκώσουν για τουλάχιστον 12 ώρες. Όταν φουσκώσουν καλά, τα πλένουμε και αν θέλουμε τα «διπλώνουμε» μέσα σε πετσέτα και τα πατούμε με μαδράτζι ή καμιά μπουκάλα για να σπάσουν και να φύγει η φλούδα τους. Εμένα μου αρέσουν ολόκληρα.

Βάζουμε τα ρεβίθια να βράσουν και να ψηθούν για κανένα μισάωρο. Αδειάζουμε το πολύ πολύ νερό. Μετά καθαρίζουμε και κόβουμε σε μικρά κομμάτια το σπανάκι και το ραντίζουμε  με καυτό νερό να φύγει η κάπως στυφή του γεύση (εκτός αν έχετε βιολογικό σούπερ φρέσκο σπανάκι, οπόταν αυτή η συμβουλή δεν ισχύει) και μετά τοποθετούμε στην κατσαρόλα με τα ρεβίθια. Βράζουμε να μαράνει το σπανάκι. Βάζουμε αλάτι. Αφήνουμε κατά μέρος.

Φτιάχνουμε την σάλτσα τομάτας μας. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με ελαιόλαδο σε σιγανή φωτιά να γλυκάνει και προσθέτουμε την τομάτα τριμμένη. Αφού ψηθεί λίγο βάζουμε τον πελτέ. Ανακατεύουμε να δέσει η σάλτσα.

Προσθέτουμε την σάλτσα στα ρεβίθια. Ανακατεύουμε και βάζουμε να πάρει βράση. Δοκιμάζουμε το αλάτι του. Σερβίρουμε… Καλή όρεξη…

3 σχόλια:

  1. ωχ... ακούω φωνέ:
    "φάε αγάπη μου τζι εν το φαϊν της ομορκιάς"
    "εν θελώ να γίνω όμορφη!!!"

    Τούντο φαϊν ήταν το μόνον που εν μου άρεσκεν που ήμουν μιτσιά, αλλά φυσικά εν μου έππεφτεν λος...
    Οπότε έσιει χρόνια να το φάω. Πρέπει να το ξαναδοκιμάσω σαν ενήλικας, αφου έννεν λογικο να μεν μου αρέσκει εννε; τα ρεβιθκια άλλοσπως αρεσκούν μου, το σπανάσιην λατρεύω το τζιαι γεννικά αρέσκουν μου τα γιαχνιστά.Μπορεί απλώς να μεν το έκαμνεν καλόν η Μεγαλομήτωρ (ύβρις! ύβρις! χεχεχεχε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. α χα χα χα... ύβρισ ύβρις ιντίτ! να σου πω πολλά φαγιά που έκαμνεν η μάμα μου τα προσάρμοσα στις γεύσεις μου και τα βρίσκω πολλά ωραία τωρά... αλλά τούτον που κατάλαβα ως άτομο που μαειρεύκει πλέον για την οικογένεια είναι η σημασία των υλικών! εν τούτο που λαλείς εσύ σε κάθε συνταγή που βάλεις με κοτόπουλο. Διάς λία λεφτά παραπάνω να πιάσεις κάτι καλύττερο αλλά το αποτέλεσμα σε δικαιώνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος1/1/13, 9:59 μ.μ.

    Μπορείς να μας εξηγήσεις τι σημαίνει "καταστήνω το φαί" αν ηξέρεις τζιαι πόθθεν έρκεται η λέξη, αντίστοιχο σε αγγλικά / γαλλικά ? Το άκουσα τζιαι για ρεβίδκια τούτο.

    Οσο για το σπάσιμο των ρεβιθκιών σημείωμα του λειτουργού του Υπ Γεωργίας (προ Τρόικας εποχή) συνιστά να τρώμε τζιαι τα φλούδκια γιατί εν υγιεινά.

    ΑΧΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή