7 Ιανουαρίου 2013

Κολοκοτές ή Κολοκόπιτες

Την Κυπριακή κουζίνα την αγαπώ. Οταν ήμουν Αμερική, εκάμαμεν με την κολλητή κολοκόπιττες με μεγάλη επιτυχια. Ηβραμε μια συνταγη ονλάιν, εκάμαμεν τις αλλαγές μας τζαι εφκηκαν μας πολλά πετυχημένες. Την Σαββατοκυρίακο που μας επέρασεν, επαναλάβαμε το προτζεκτ "Κολοκοτή" με την Πρασινομήτωρ και σας το παρουσιάζω.

Υλικά για την γέμιση:

6 ποτήρια ψιλοκομμένο κολότζι ή οποιαδήποτε squash με γλυκιά γευση βρισκουμε στην ξενιτειά.
1 ποτήρι πουργούρι
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι λάδι φυστικέλαιο, ηλιανθέλαιο ή ο,τι μας αρέσκει τελοσπάντων
2 κουταλιές ζάχαρη
1/2 κουταλιά κανέλα
1/2 κουταλιά τριμμένο πιπέρι
1/2 κουταλιά αλάτι
Σταφίδες (σταφιδάκια που λέμεν στα Κυπριακά)

Για το ζυμάρι:
2 κιλά αλεύρι
3/4 ποτηριού φυστικέλαιο, ηλιανθέλαιο ή ο,τι μας αρέσκει τελοσπάντων
1/2 κουταλάκι αλάτι
νερό (περίπου 2.5-3 ποτήρια).

Την γέμιση πρέπει να την ετοιμάσουμε απο την προηγούμενη νυχτα. Κοφκουμε σε κύβους το κολίτζι. Προσθέτουμε όλα τα υλικά τζαι ανακατεύουμε καλα. Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα τζαι βαλλουμε τα στο ψυγείο μέχρι το επόμενο πρωί. Εμεις επειδή εχουμε ατομα στην οικογένεια που δεν τους αρέσκουν τα σταφυδάκια, εν τα έβαλα τζαι απλά επροσθεσα τα την επόμενη μέρα σε οση γέμιση ηθελα.



Για να κάμουμε το ζυμάρι, βάλλουμε το αλεύρι μας με το αλάτι σε μια μεγάλη κούπα. Προσθέτουμε το λάδι τζαι "ρυζιάζουμε" που λέμε στην Κύπρο. Δηλαδή ανακατέβουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να μην υπάρχουν σβόλοι ή κουβαράκια απο λάδι μέσα στο αλεύρι. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερο μέχρι να γίνει ενα ωραίο ζυμάρι που θα αφησει πίσω μια καθαρή κούπα. Αφήνουμε το να ξεκουραστεί για μίνιμουμ 20 λεπτα. Αν θέλετε μπορείτε να το κάμετε τζαι που την προηγούμενη ημέρα τζαι να το αφήσετε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα.

Ανοιγουμε με την μηχανή το ζυμάρι μας σε φυλλα τα οποία τα κοφκουμε μετα ανάλογα με το ποσο μεγάλες θέλουμε να κάμουμε τις κολοκοτές.

Προσθέτουμε την γέμιση, διπλώνουμε μέσα στην μέση τζαι μετα κλείνουμε τα πλάγια είτε με το χέρι είτε με πιρούνι. Το μοντέλο Πρασινομήτωρ μας δείχνει πως να το κάνουμε (εγώ ανοια φύλλα τζαι η μάμα εβαλεν την γέμιση τζαι εκλειεν τες).




Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδοκοκκινισουν.



8 σχόλια:

  1. Μα εν τους βάλλετε κρομμύδι μες την γέμιση;

    Δοκίμασε να βάλεις μέσα κούννες καουρτισμένες κομμένες μισές, πινόλια ή κεδροπίνολα, ή ακόμα τζιαι κούννες χαλεπιανά, βάλλεις επίσης φιδέ μες την τηάνιση, μισό φιδέ μισό πουρκούρι, τζιαι έναν κουτάλι μέλι. Μετά με τα μπαχαρικά δοτζίμασε τζιαι κάρδαμο, κανέλλα, μπόλικο πιπέρι, κούρκουμα, τζιαι ζιζίμπρι φρέσκο τριμένο ή ότι άλλο φανταστείς που του πάει.

    Υπάρχει τζιαι έκδοση χωρίς φύλλον. Πιάννεις μιαν κολόκαν στροντζιλήν (αντίς τζιείνες τες τεράστειες τες κυπριακές τες μακρουλλές), τζιαι φκάλλεις όσην ψυσιάν ημπόρεις με έναν καθαριστήραν των καρτουππιών των ντομάτων. Αφήνεις ελάχιστην ψυσιάν κοτσινοκόλωκου πας την πέτσαν. Κάμνεις την γέμισην τζιαι ψήννεις την κανένα τέταρτο στην κατσαρόλλα σε χαμηλή φωθκιάν. Μετά βάλλεις την μες το κολότζιν τζιαι βάλλεις τα ούλλα στον φούρνον. Σερβίρεται έτσι με την κολόκαν στο τραπέζιν με ψητόν κουνελλάκι ή ακόμα τζιαι με αρνίν, τζηνύα, αγρινόν στο φούρνο κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τις εισηγήσεις. Εν θέμα γουστου στο τέλος της ημέρας. Εγω προτιμώ τες απλές! :))

      Διαγραφή
  2. Ωραία τα πιτάκια σου! Φαίνονται πολύ νόστιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανοιξες μας την όρεξη μας πάλε! Τώρα να έρτει η μάνα μου έσσο!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιαινε γόρασε κανένα κολότζι για να την βοηθήσεις να το κοψει τζαι θα πειστεί να σου κάμει! :)

      Διαγραφή