5 Φεβρουαρίου 2009

Πατάτες αντιναχτές.

Πατάτες αντιναχτές (εκΤινασσόμενες)

ΥΛΙΚΑ (μήπως τελικά έπρεπε να γράψει τη συνταγή καμιά Κυπραία της Κύπρου και όχι κυπραιοκαλαμαρού?)

Πατάτες μικρές σαν το καρύδι και λίγο πιο μεγάλες καλές είναι

Λάδι σπορέλαιο
Κόλιαντρο κοπανισμένο
1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τις πατάτες τις πλένουμε και ή τις χαράζουμε με το μαχαίρι από τις δυό πλευρές ή τις κτυπάμε με μια πέτρα καθαρή (την έχουμε πλύνει καλά δεν θέλω τεμπελιές) και κτυπάμε με αυτή τις πατάτες μας να τσακίσουν (απαλά όχι να τις κάνετε πουρέ)

Βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα μπόλικο λάδι και τη βάζουμε στη
φωτιά αφού ζεσταθεί ρίχνουμε τις πατάτες μέσα και τις ανακατώνουμε,χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και τις αφήνουμε να ροδίσουν (όχι να καούν) τις ανακατώνουμε και καμιά φορά .

Μόλις καταλάβουμε ότι έγιναν ( Έξυπνοι είμαστε καταλαβαίνουμε πότε έγιναν )τις βγάζουμε σε ένα τηγάνι ή κατσαρόλα και ρίχνουμε και λίγο από το λάδι που τις τηγανίσαμε το καυτό,μια κουτάλα είναι καλή , τις βάζουμε στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το κρασί αφού προηγουμένως έχουμε βάλει μέσα σε αυτό μια κουταλιά κοπανισμένο κολίαντρο. Τις ανακατώνουμε λίγο για 2 -3 λεπτά και τις σβήνουμε, βάζουμε το καπάκι από πάνω και το κρατάμε κλειστό τινάζοντας τις πατάτες που είναι μέσα. Αν είσαστε καινούριοι στο είδος αφήστε το τίναγμα μην έχουμε άλλα.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ.

Στη Ελλάδα δεν σερβίρουν πατάτες αντιναχτές αλλά ούτε εκτινασσόμενες.

3 σχόλια:

  1. Πολύ καλή και επίκαιρη θα έλεγα η συνταγή! Μια απορία όμως: μια φορά που εδοκίμασα να τις κάμω έτσι τις πατάτες, όι μόνο εν μου επετύχαν, αλλά όταν τους έβαλα κρασί ελιώσασιν τζιαι εγίναν σαν πουρέ; Γιατί γιατρέ μου; Μήπως φταίει ότι ήμουν στην Αγγλία τζιαι δεν ήταν κυπριακές οι πατάτες (θα μου πεις, εν επειδή εν έψαξες αρκετά, στην Αγγλία δεν εμπόρεσες να έβρεις κυπριακές πατάτες;) Εν επειδή άφηκά τες πολλήν ώρα μες το κρασί; Πόσην ώρα τις αφήνουμε έτσι για να ξέρω μέσα στο κρασί;
    Ευκαριστώ σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σταλαματιά μου άμα έχεις και ελαιόλαδο γιώρκι, κάμνεις τες με ελαιόλαδο καλύτερα.

    Εόλικα, ένα μυστικό για τις πατάτες είναι να αφήνεις το λάδι να βράσει καααλά σε δυνατή φωτιά, να τες βάλλεις μέσα και μετά από λίγο χαμηλώνεις τη φωτιά. Έτσι κάμνουν κρούστα έξω και είναι μαλακές από μέσα. Ύστερα φαντάζομαι άμα βάλεις και το κρασί, εν θα λιώσουν.
    Αλλά μάνα μου οι πατάτες της Αγγλίας (όπως και οτιδήποτε άλλο χόρτο-λαχανικό) εν έχουν υπόθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εόλικα
    Η συνάδελφος Λένι με κάλυψε μια χαρά.
    Παίζουν ρόλο και οι πατάτες μερικές φορές,για παράδειγμα οι πολύ φρέσκες πιθανόν να λιώσουν .Τώρα θα μου πεις που να βρεθούν στην Αγγλία οι φρέσκες πατάτες!!Οι κυπριακές είναι οι καλύτερες ΚΑΙ αυτές που έχω γιώρκιν εγιώ στη Ελλάδα.Τωρά μιλώ ΕΝΤΕΛΩΣ ΜΑ ΕΝΤΕΛΩΣ αντικειμενικά!!!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή