10 Απριλίου 2009

Ελιωτή



Τούτη τη συνταγή είδα την στον Μαμαλάκη που του την έδειξεν μια κυρία στην Πάφο, έτσι για να μεν κατηγορηθώ ότι την έκλεψα τζίολας.

Υλικά
Περίπου 400 γρ. αλεύρι (εγώ έβαλα ολικής αλέσεως, συνήθως βάλλουν άσπρο)
1 φακελάκι μαγιά
400ml χλιαρό νερό
Ελαιόλαδο
Φρέσκος κόλιαντρος, ψιλοκομμένος
Κάμποσες ελιές (ξικοκκονισμένες* αν προτιμάτε)
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
Θκυόσμος* ξερός
Άλας



Βάλτε τη μαγιά στο νερό τζιαι ανακατώστε την καλά. Αφήστε την για περίπου 10-15 λεπτά ώσπου να κάμει περίπου 1 δάκτυλο αφρό. Σμίξετε την με το αλεύρι τζιαι ζυμώστε καλά. Βάλτε λλίον λάδι, περίπου 1/3 του ποτηρκού, τζιαι λλίον άλας. Ζυμώστε ώσπου να έχετε μια καλή ζύμη τζιαι αφήστε το κάπου σκοτεινά να ψηλώσει για κανένα 40λεπτο. Μετά σηκώνοντας ελαφρά τη ζύμη, βάλτε πουκάτω τις ελιές, τον θκυόσμον, το κρεμμύδι τζιαι ακόμα λλίο λάδι. Αφήστε τη ζύμη να πέσει πουπάνω τζιαι πατήστε την ελαφρά. Μετά γυρίστε τζιαι πατήστε την ζύμη ώσπου να μαζέψει ούλλα τα υλικά. Ζυμώστε την ελαφρά τζιαι βάλτε την σε ένα ταψί λλίο λαδωμένο.


Βάλτε την ξανά κάπου σκοτεινά να ξαναψηλώσει όσην ώραν μπορείτε, τουλάχιστον 40 λεπτά. Μιαν φοράν άφηκα την 1 1/2 ώρα τζιαι ήταν τέλεια. Βάλτε την στο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά. Για να τσιεκκάρετε αννέν ψημένη, βάλτε ένα μασιαίρι μέσα-αννέν πολλά υγρόν σημαίνει θέλει ακόμα.


Φκάρτε την τζιαι αφήστε την να κρυάνει κανένα 15λεπτο πριν να την φάτε με χαλλουμούιν τζιαι έναν καφέν-το τέλειον πρόγευμαν.



Σημείωση
Αν βάλετε ολόκληρες τες ελιές με την κοκκόνα* πικρίζει λλίον, αλλά το κρεμμύδι γλυκανίσκει την οπότε εξισορροπεί την πίκρα. Αν βάλετε ελιές διατηρημένες σε άλας, μεν βάλετε έξτρα άλας γιατί εννάν λύσσα. Το ωραίον είναι ότι όσο πιο 'παλιές', ώριμες εν οι ελιές, τόσο το καλλύττερο γιατί λιώνουν λλίο τζιαι διούν παραπάνω γεύση στη ζύμη. Επίσης έχει κόσμον που εν του αρέσκει ο κόλιαντρος, μπορείτε να βάλετε μαϊτανόν αν θέλετε.

*
ξικοκκονισμένη=χωρίς κουκούτσι
*κοκκόνα=κουκούτσι
*θκυόσμος = δυόσμος

5 σχόλια:

  1. Eρκετε μου να κόψω ένα κομμάτι τζιαι ένι με καμιά λυχούδο .ΤΟ Σ/Κ εν να την κάμω τζιαι θα σου πω αν επέτυχε.Καλό Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γαστεροπλήξ11/4/09, 8:21 μ.μ.

    εμείς στην Μακεδονία στο ελιόψωμο βάζουμε και χυμό πορτοκαλιού, γίνεται εξαιρετικό

    αυτό το ψωμάκι δεν θέλει τίποτε άλλο, χορταίνεις και μόνο που το βλέπεις, τόσο πλούσιο που είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή η συνταγή. Δοκίμασε ομως αντί μαγιάν να βάλεις δύο κουταλιές baking powder, γίνεται αφρούγια χωρίς την οξινάδαν/μυρωδκιάν της μαγιάς να εμποδίζει την ελιάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ Διάσπορε & Γαστερόπληξ, καλές ιδέες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ευχαριστώ πολλά μαυρογένη
    έκαμα την τζιαι ήταν νόμιζω η πρώτη φορά που έκαμα κάτι καλλύττερα που την μάμμα μου.
    (μεταξύ μας δηλαδή α.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή