24 Απριλίου 2010

Paella Bernabeu




Η συνταγή της μανας της φίλης μου, της Κυρίας Μπερναμπεου που την Αλμερίαν της Ισπανίας.

Θέλεις


10 γαρίδες καθαρισμένες
200 γρ. Καλαμάριν τριφερόν, η χραπόδι βρασμένο τζιαι ξεπετσισμένο η σουπιαν βρασμένη (αν θεννα βρασεις τίποτε φυλαξε το νερον για ζωμόν.)
400 γρ. Γυαλιστέρες, ‘η αλλα μυδια
2 φλ. Ρυζιν της σούπας, μεν βαλεις μπαρμπαμπεν ουτε μπασματι, εν καμνουν
2 πιπερίες πρασίνες τρυφερες τζεινες που εν ανοιχτόχρωμες τζιαι λλιον μακρουλες
1 μονοσιερον μπιζελιν φρέσκον ή φασολάκιν
1 μονοσιερον μπιζελιν
2 τομάτες κοτσινες
4 κουννιά σκορτον
μισον ποτητον κρασιν ασπρον
4 κουτ. Σουπας λαδιν καλον
2 πιπεριες ξεραμένες κοτσινες αν δεν εσιεις βάλε 2 κουταλακια παπρικα οι καυτερήν
λλίον σαφράν ή ζαχαράν που μπαινει στες φλαουνες.
Ζωμόν που ψάριν
Λεμόνι

1. Βάλλεις τες γυαλιστερες σε μπολικον αλατόνερο για 2 ωρες για να φτυσουν τον αμμον τους.
2. Λιωνεις τες ντοματες στον τριφτην, κοφκεις τα λαχανικα ουλλα σε κομμαθκια
3. Βραζεις το λάδι σε μεγαλο τζιαι λλιον βαθυν τηανιν τζιαι βαλλεις μεσα τον καθαρισμένον σκορτον σε κουννια ολοκληρα τζιαι τες ξεραμένες πιπεριες. Αν δεν εσιες πιπεριες εν βαλεις παπρικαν, αλλα πιο μετα. Τσιγαρίζεις τα καλα, να χρυσισει λλιον το σκορτον τζιαι φκαλλεις τα. Χτυπας τα 2 κουννια σκορτον τζιαι την πιπερια στο μινιπιμερ να γινουν παστα, τζιαι βαλλεις τα στην ακρην. Τα αλλα 2 κουννια αφήνεις τα μες το τηανιν να ψηθουν ολοκληρα με το φαιν. Στη φωτο εσιει μονο 2 κουνια, ειχα την καμει για 2 ατομα, η συνταγη εν για 4.

3. βάλλεις στο τηανιν το καλαμάριν ή την σουπιαν τζιαι τσιγαριζεις τα.
4. βαλλεις τα λαχανικα τζιαι τες γαρίδες τζιαι διαστους εναν γυρον, ετσι οσπου να παρουν μια βρασην τζιαι σβήνεις με κρασιν ωσπου να εξατμιστει.
4. Μετα βαλλεις την σκορδοπιπεροπαστα τζιαι την ντοματα την τριμμένη τζιαι νεκατονεις καλα να ψηθει λλιον η τομάτα.
5. Βαλλεις το ρυζιν, διας του έναν γυρόν τζιαι πιντωνεις το ζωμον 1 προς 3 τζιαι βαλλεις το σαφραν αν θεν να βάλεις παπρικα σκονη τζιαι μπολικον αλας, το φαιν πρεπει να γίνει τσας αλμυρουιν. Αφήνεις τα να χογλασουν 5 λεπτα τζιαι μετα χαμήλωνεις τη φωθκιαν.
6. Στο μεταξυ βάλλεις μισον ποτηρι νερό σε ενα κατσαρόλλιν με στουππομα τζιαι βαλλεις μέσα τα μυδια η τες γυαλιστερες τζιαι κλειεις το ωσπου να βρασουν καλα τζιαι να ανοιξουν 

7. Αμμαν το ρυζιν σχεδον εψήθηκεν βαλε μεσα τες γυαλιστερες τζιαι νεκατωνεις πολλα προσεκτικά. Αν δεις τζιαι το ρυζιν θέλει τζιαλλον νερον πιντωνεις. Το φαι πρεπει να φίνει λλιον ζουμερον, οπως το ριζοτο.

Σερβίρεις με λεμόνι φρέσκο τζιαι μπαγκετα ασπρη, ναι ξερω εν παχυντικον αλλα ωραιον!


Αν δεν εισαι του ψαρκου,  στο βημαν 3 θα τσιγαρισεις καλα χοιρινον που τον λαιμο σε κομματουθκια τζιαι κουνελλιν κομμενο. Αν την καμεις με κρεας παν της πολλα οι αγκιναρες!

9 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φαίνεται πάρα πολλά ωραία...
    ετρέξαν τα σάλια μου με τες φωτογραφίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου ρε ξαδέρφιν, είδες εν χάνεται το μαγειρικόν ταλέντον! Δυστυχώς έχω αλλεργία στα μυδοχτένια, έσιεις τη συνταγή που εν με κρέας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τέλειον, εννά το δοκιμάσω σύντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. eolica:
    gia na thn kameis me kreas tsigarizeis sto vhman 3 xoirino laimo se kommatouthkia tziai kotopoullo me kokkalo kommeno arketa mitsin.

    pasxalina: en thn efeura egw thn syntaghn korh.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Mια ψιλοαλεργικούλα τη παθαίνω με τα οστρακοειδή.Η φωτό όμως σου λέει όρμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θωρώ τες εικόνες, θκιαβάζω για αλλεργίες τζαι χαίρομαι που εν έχω έτσι πρόβλημα. χεχεχε (σόρυ γκερλζ)
    Θα την δοκιμάσω το συντομότερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή