4 Φεβρουαρίου 2011

Ψουμίν σίκαλης


Τωρά τελευταία άρκεψα να πειραματίζουμαι με τα ψουμιά, μάχουμαι τζιαι δοκιμάζω διάφορα πράματα. Έναν που τούτα εν τζιαι το αλεύριν της σίκαλης. Όποτε έσιει αγοράν στην περιοχήν μου με παραδοσιακά ψουμιά πάντα γοράζω έναν ψουμίν σίκαλης. Εν συνήθως πολλά πιο βαρετόν που το άσπρον ψουμίν, τζιαι έναν μιτσήν ψουμίν κανεί μας για κάμποσες μέρες.

Η συνταγή μου που λαλείτε έχει ως εξής (κάμνει 5 μιτσιά ψουμιά):

Για την μαγιάν
1 φακελλάκι μαγιά 
1 κουταλιά τσαγιού ζάχαρη
700-800ml χλιαρόν νερόν

Για την ζύμην
1/2 κιλό αλεύρι άσπρο χωρκάτικον
1/2 κιλό αλεύρι σίκαλης
1-2 κουταλιές λάιν της ελιάς
μιαν χουφτούαν άλας

Κάποιοι βάλλουν τζιαι ηλιόσπορους, μαυρόκοκκον, σισάμιν, ό,τι σας αρέσκει.

Σε έναν βάζον βάρτε την μαγιάν, την ζάχαρην, το νερόν τζιαι νικατώστε τα καλά. Αφήστε την μαγιάν να κάμει αφρόν κανέναν 15λεπτον. Στο μεταξύν περάστε το αλεύριν που έναν κόσσιηνον τζιαι βάρτε το σε μιαν μεγάλην κούππαν. Προσθέστε το άλας τζιαι το λάιν. Σιγά-σιγά νικατώστε την μαγιάν με το αλεύριν τζιαι ζυμώννετε, ώσπου να έσιετε μιαν ζύμην που πλαθεται εύκολα τζιαι εν κολλά. Μπορεί να χρειαστείτε λλίον παραπάνω νερόν/αλεύριν ώσπου να έρτει η ζύμη στα ταιρκαστά της. Δώστε της ζύμης έναν καλόν, δυνάμενον ζύμωμαν, σάννα τζιαι που την μιαν δέρνετε την τζιαι που την άλλην αγαπάτε την, για κανέναν 10λεπτον αν σώννουν τα σιέρκα σας-γιατί η ζύμη της σίκαλης εν πιο σφιχτή τζιαι δύσκολη.

Η ζύμη σας εννά πιάει έναν περίεργον γκριζο-καφέ χρώμαν αντί το άσπρον που έχει η ζύμη του άσπρου ψουμιού. Σσιεπάστε την με έναν ρούχον τζιαι αφήστε την να φουσκώσει 1-2 ώρες, ώσπου να διπλασιαστεί. Μετά πλάστε τα ψουμιά σας, όι πολλά μιάλα, τζιαι αφήστε τα σσιεπασμένα για κανέναν 15λεπτον. Αψετε τον φούρνον στο μάξιμουμ. Στον πάτον του φούρνου βάρτε έναν ταψίν/πήλενον/γυάλλενον με κάμποσον βραστόν νερόν (εννά σας πω γιατί πιο μετά). Αφήστε τον φούρνον να βράσει καλά τζιαι βάρτε μέσα το ψουμίν. Μετά που 10-15 λεπτά χαμηλώστε τον φούρνον στους 180 βαθμούς τζιαι αννοίξετε τον να τσιεκκάρετε τα ψουμιά (τζιαι για να φύει λλίη βράστη). Αφήστε τον αλλό 15-20 λεπτά (σύνολον 30 περίπου) τζιαι φκάρτε τα ψουμιά. Άμαν γυρίσετε το ψουμίν ανάποδα τζιαι τταππουρήσετε το πρέπει να ακούεται λλίον κούφκιον-τότε σημαίνει εψήθηκεν καλά.

Τυλίξετε τα ψουμιά σε μαντηλλιές τζιαι αφήστε τα να κρυάνουν. Το ταψίν με το νερόν βάλλουμεν το για να μεν γινεί πολλά σκλερή η νάκρα του ψουμιού, γιατί ειδικά οι ηλεκτρικοί οι φούρνοι με τον αέραν ψήννουν το πόξω του ψουμιού πολλά γλήορα. Εμέναν επέτυχεν μου. Πρέπει πάντα να δοκιμάζετε 1-2 φορές ώσπου να εύρετε το καλλύττερον σύστημαν για τον δικόν σας τον φούρνον, αφού φούρνος που φούρνον διαφέρει πολλά. Άτε κάμετε τζιαι καμιάν αυκολέμονην για να πάει με το ψουμίν τζιαι καλήν όρεξην!



6 σχόλια:

  1. wow, ma eisai enas psoumas! twra pou edokimasa thn pitsa sou tziai kserw oti eisai mana stes zimes tha dokimasw tziai to psomin!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα ήταν τιμή μου να ήμουν ψουμάς...έτο, συνάω ποτζιεί ποδά ότι βρίσκω τζιαι κάμνω το...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα το δοκιμασω σιγουρα, λατρευω τα σπιτικα ψωμακια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξέρεις πόσο καιρό διατηρείται? δηλαδή αξίζει να κάμω 1 κιλό αλεύρι ή καλύτερα να παώ για μικρότερη ποσότητα?
    Επίσης, έδοκιμάσες με προζύμι αντί μαγιά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαίρη εγώ έκαμα μια δόση τη περασμένη Τρίτη τζιαι το 1/2 ψωμί που έμεινεν εν καλόν ακόμα. Νομίζω επειδή εν σχετικά σφιχτόν μπορει να το βοηθά σε σχέση με το άσπρο. Αν ξανακάμω εννά κάμω 1/2 κιλό όμως, γιατί τρώεται πιο αργά που το άσπρον. Με προζύμιν εν εδοκίμασα, αν έχεις καμιαν καλή συνταγή πέμου, γιατί εν το επέτυχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ως τωρά μόνο με μαγιά κάνω τα ψωμιά. Αλλά εξεκίνησα τη διαδικασία για να κάμω προζύμι. Θα σε ενημερώσω άμα τα καταφέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή