26 Νοεμβρίου 2011

Κοτόπουλλο τάχα ταντούρι

Αρέσκει μου πολλά το κοτόπουλλον. Εν το αγαπημένον μου κρέας νομίζω. Δαμέσα δα, εν ιβρίσκεις κοτόπουλλο με γευση. Συνήθως οι μπακκάλληες πουλούν κάτι πουλλούθκια του κιλού, με τεράστιο στήθος τζιαι ζαμπούες ατροφικές. Γι’αυτον τσιμπώ τα ευρουλλάκια για να γοράσω κοτόπουλλον ελευθέρας βοσκής, πιο μεγάλο, τζιαι πιο γευσάτο. Ζάμπες, παραζάμπια, λλίην ραχοκοκκάλλιαν (για το extreme ξοκοκκάλing που μου αρέσκει) τζιαι φτέρα έκαμα τα τούντην ωράιαν συνταγήν. Στήθος, τζιαι τα υπόλοιπα εφύλαξα τα για σούππαν.

Μαρινάδα

1 φλ. Γιαούρτι στραγγιστό (I never said this was kosher)
1 κουταλλίαν λάδι, ότι έσιεις
1 κουταλάκι που τούτα: πάπρικα, κουρκούμα, αρτισιάν, κόλιαντρον αλεσμένο, τσίλι, αλάτι, πιπέρι
2cm ginger τριμμένο στο τρίφτη
2 κουννιά σκόρτο λιωσμένο
Χυμό που μισό λεμόνι.

Κοτόπουλλον, περίπου 8 κομμάθκια, με την πέτσαν

Πλυννισκείς τζιαι στεχνώννεις το κοτόπουλον. Με ένα μασιαίρι χαράζεις λλίον τα κομμάθκια, περίπου μισον εκατοστόμετρον βάθος.

Νεκατώννεις ούλλα τα υλικά της μαρινάδας καλά τζιαι βάλλεις μέσα το κοτόπουλλον. Πασαλείφκεις το καλά καλά να πάει η μαρινάδα παντού. Εγώ βάλλω τα μες σε σακκουλλουιν που κλείει με ζιπ για να μεν χρήσω τους τόπους.


Αφήννεις το πουλλίν μιαν νύχταν, η τουλάχιστον 4 ώρες μες την μαρινάδα τζιαι ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς. πρώτα 20 λεπτά που την μιά, μετα γυρίζεις το τζιαι ψήνεις το ωσπου να γίνει όσον κατσιουριστόν σου αρέσκει. Μουσκομυρίζει, τζιαι νομίζω το γιαούρτιν βοηθά το να μηνίσκει ζουμερούιν μέσα, τζιαι τραγανό πόξω,


Τζιαι μιαν σαλατούαν εποχής τζιαι είσαι πόμπα!

8 σχόλια:

  1. το ταντούρι τζαι γενικά τα πικάντικα που τείνουν προς τα τζει, εν που τες αγαπημένες μου γεύσεις.
    αλλά επειδή τα κόκκαλα νεκατσιώ τα, τρώω μόνο στήθος κοτόπουλο.... :S (and im aware that this is not healthy).
    πρόσφατα έμαθα τζαι ότι υφίσταται λέξη "παράζαμπο" τζαι νοιώθω πολλά χαρούμενη που την ήβρα τζαι ήξερα την τωρά!
    τέσπα, τρυπά μου τη μούττη η συνταγή σου, που δακάτω δα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαίνεται τέλειο!!!!! Θελω!! Θκιεβάζοντας την συνταγή εσκέφτουμουν αν μπορώ να αντικαταστήσω τα πολλά μπαχαρικα με κάτι άλλο γιατι εμένα πειράζουν με ειδικά μερικα...Αλλοπως θα το δοκιμάσω σε καμια παραλλαγη!! Εν τζαι κατσουριστούι οπως μου αρέσκει! :))

    @Μουνλάιτ
    Εμένα παλε αν δεν έσhει κόκκαλα εν μου αρέσκει....Το παραζαμπο πρωτη φορα το ακουω σαν λέξη αλλά θα υποθέσω εν το "μερή" το οποιο εν το αγαπημένο μου κομμάτι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κόρες υπάρχει επίσης η λέξη "κοτοχαρά"΄: άμμαν σε τραπέζι σου ππέσει το αγαπημένο σου κομμάτι κοτόπουλλο! χεχεχε

    Μούν
    η ίδια συνταγή γίνεται τζιαι σε σουβλάκι, αφού σου αρέσκει το στήθος. Γενικά είσαι καλή παρέα για κοτόπουλλο, θα είμαστεν ούλλοι ευχαριστημένοι:-) αν δεν σου αρέσκουν ούτε οι μιλλούες, είσαι τζιαι για σουβλάκια καλή διπλανη! χεχεχε

    Πρας
    εσκέφτηκα τζιαι γω να δοκίμασω την ίδια συνταγή αλλά με γιαούρτι σκόρδο, ρίγανη τζιαι θυμάριπάλε εννα γίνεται τραγανούιν.

    όσον για τα κοκκαλούθκια, έξερα το οτι είσαι μεζετζίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. magic spice: Cumin


    kamni ti diafora trust me ;-)
    dokimasto mes ta spices sou je touta tin alli fora na deis pou en na mirizei telia indika!

    (extos je an o kourkoumas en to cumin :D:P)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ροαμ

    εν η αρτισιά κόρη. εντ γιές ιτ μέηξ α ντιφρενς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ποστ
    Ετσι εσκέφτουμουν τζαι εγω κόρη!!! Θα το δοκιμασω!! :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τ Ε Λ Ε Ι Ο Ποστ μου!

    Εκτίμησα ιδιαίτερα την περιγραφή των κοτόπουλων της αγοράς δαμέ. Πραγματικά,μικροσκοπικά!
    Μόνο με βιολογικά,θυμάσαι κάπως το κοτόπουλο του χωρκού.
    Αλλά ...παράζαμπο; Μερί;
    Παρακαλώ μετάφραση.

    όσο για το σχόλιο της Ρόουμ, εμ ...για κάποιο λόγο πάρα πολύς νεαρόκοσμος στην Κύπρο δεν γνωρίζει πως αρτησιά=κύμινο.
    Μια φίλη μου,έφερε σε όλη την παρέα από ένα μπουκαλάκι με εξωτικό μπαχαρικό με τέλειο άρωμα,από ταξίδι της στο Παρίσι. Έφερε σε όλους,αυτό το τέλειο εξωτικό μπαχαρικό!
    Και όλοι ενθουσιασμένοι εκτός από τον κολλητό Β και μένα,που αρχίσαμε να γελούμε μόλις το μυρίσαμε. Ήταν κύμινο! Αρτησιά!


    Μουνλάιτ,μακάρι να σε είχα στο τραπέζι κάθε φορά που γίνεται πηρουνοπόλεμος για τη ζάμπα και το που πάνω μέρος της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "ποζάμπιν", κανείς;


    looks great post, αλλά βαρκ 4 ώρες στην μαρινάδα - κάτι παρόμοια που κάμνω (με σάλτσα κονσέρβας, duh) 30 λεπτά τα αφήνω το πολλύν. One happiness.

    ΑπάντησηΔιαγραφή