27 Δεκεμβρίου 2011

Τι να κάμω με την γαλοπούλα που επερίσσεψε;

Εντάξει, ο Κυπραίος πάντα θα έχει τη σούβλα σε πρώτη και κύρια θέση στην καρδιά του (και στις φραγμένες του αρτηρίες). Αλλά τα τελευταία χρόνια πολλοί άρχισαν να κάμνουν τζιαι γαλοπούλα (γιατί η σούβλα δεν είναι αρκετή). Στη δική μου οικογένεια κάμνουμε γαλοπούλα που...πάντα, εξ όσον μπορώ να θυμηθώ! Ο παπάς μου, όι να το παινευτώ, αλλά ετελειοποίησε τη συνταγή για την γέμιση τζιαι κάθε χρόνο καρτερά τα παινέματα που τους συγγενείς για το "ίντα καλή εν η γέμιση φέτος". Εν ολόκληρη τέγνη να ψήσεις το γάλο τζιαι ο ίδιος αρνείται να μοιραστεί το μυστικό με οποιονδήποτε άλλον εκτός που εμάς τα παιθκιά του (χα χα να σπάσετε ούλλοι σας). Όμως ο γάλος εν μεγάλο πουλίν (no pun intended) τζιαι πάντα περισσεύκει. Τζιαι για τις επόμενες μέρες τρώμε συνέχεια Crème de Leftovères, μια σπεσιαλιτέ που η κάθε νοικοκυρά έχει τη δική της.
Ιδού τι κάμνει η μάμα μου με τα εναπομείναντα κομμάτια του γάλου (γίνεται και με οποιοδήποτε κρέας που σας επερίσσεψε, αλλά να μην έχει πολλά ζουμιά).
Κόβει το κρέας σε μικρά κομματάκια (η αννοίει το σε λωρίδες με τα χέρια της)
Προσθέτει λαχανικά (ό,τι έχει στο ψυγείο) ψιλοκομμένα και βρασμένα (όχι εντελώς, 5-10 λεπτά βράσιμο) π.χ. καρότα, πιπεριές, φασολάκια, μπρόκολι. Επίσης βάζει συνήθως ανάμικτα λαχανικά της κατάψυξης, εγώ προσωπικά εν τα πολλοσυμπαθώ.
Αναμιγνύει τα ούλλα μαζί σε ένα ταψί και προσθέτει 3-4 χούφτες κορν φλέικς (τα κανονικά, τα απλά, με τον κόκορα έξω από το κουτί), 2 κουταλιές γιαούρτι και 2 κουταλιές μαγιονέζα (αναλόγως διαθέσεων) και τριμμένο τυρί (ό,τι έχει). Προσθέτει και αλατοπίπερο, ισιώνει το μείγμα, καλύπτει από πάνω με κορν φλέικς και βάζει στο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί και να γίνουν κριτσανιστά τα κορν φλέικς από πάνω. Πραγματικά πολλά καλός τρόπος να χρησιμοποιήσεις κρέας που επερίσσεψε.

Εγώ εχτές επορώθηκα με το σάιτ του Jamie Oliver (γενικά, αγαπώ Jamie) τζιαι ήβρα τούτη τη συνταγή για σαλάτα. Εν είχα ούλλα τα συστατικά, οπότε αυτοσχεδίασα λίγο:
Δηλαδή:
αντί για φρέσκο κόλιανδρο και φρέσκο δυόσμο που δεν είχα έβαλα φρέσκα φύλλα μάραθου και ξερό δυόσμο. Δεν είχα ρόδι, έτσι το παρέλειψα, αντί για cashew nuts έβαλα καρύδια, αντί για φρέσκο τσίλι έβαλα σκόνη τσίλι, αντί για φρέσκο τζίντζερ έβαλα σκόνη τζίντζερ, επαρέλειψα το σισαμόλαδο (αλήθκεια, χρησιμοποιεί το κανένας στην Κύπρο;), το κρέας δεν ήταν μαύρο αλλά άσπρο της γαλοπούλας (προτιμώ) τζιαι, τέλος, εν είχα τόση ποικιλία σαλατικών τζιαι έβαλα απλώς ψιλοκομμένο μαρούλι με ρόκα. Βασικά άλλαξα της λλίο τα φώτα αλλά παρ'όλ'αυτά ήταν πολλά καλή σαλάτα Το dressing δένει τέλεια με τη σαλάτα τζιαι το μέλι με τη γαλοπούλα είναι σχεδόν ανεπαίσθητο. Έκαμα τζιαι λλία νουντλς με σάλτσα τεριγιάκι τζιαι λαχανικά τζιαι έτο τζιαμαί το ασιατικό γεύμα! Εγλύτωσα τζιαι τα 20 ευρώ που θα εδιούσα στο κινέζικο!!
Άτε καλή χρονιά να φτάσουμε!!

4 σχόλια:

  1. episis to agapimeno mou: sandwitch me galopoula, bacon traganisto maroulli ntomata mayoneza!
    mmmmmmh!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τζαι η aenima από ότι είδα ψηφίζει σάντουιτς.

    τζι εμείς γαλοπούλλα τρώμε πάντα. πότε ψήνεις σούβλα σαν είσαι εκκλησία το πρωί, άσε που εν κρυάδα να κάθεσαι έξω να ψήνεις.

    η γαλοπούλα βέβαια εν μου αρέσκει (ούτε η σούβλα μου αρέσκει οπότε εν χάνω τίποτε) αλλά με το κοτόπουλο άμα περισέψει κάμνω σάντουιτς με κάρι, μάνγκο, μαγιονέζα, ντομάτα, αγγουράκι κλπ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα και καλώς σε βρήκα καλή χρονιά να έχεις με υγεία κι ευτυχία να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος8/1/12, 11:05 π.μ.

    μμμ ενδιαφέρον να το δοκιμάσω...εγώ έκαμα την με κάρι τζε γιαούρτι ότι έμεινε! ήταν φιξ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή