31 Ιανουαρίου 2012

Κοτόπουλο μπιριάνι




Το μπιριάνι είναι ένα εορταστικό πιάτο στην ινδική κουζίνα. Το μαγειρεύουν σε γάμους, σε γεννήσεις, σε μεγάλα οικογενειακά τραπέζια. Παραδοσιακά μαγειρεύεται σε μεγάλα πήλινα δοχεία. Επειδή στην εποχή μας όμως έχουν εκλείψει, μπορούμε να το κάνουμε σε οποιοδήποτε σκεύος μπαίνει μέσα στο φούρνο.
Υλικά
Κοτόπουλο κομμένο σε μεσαία κομμάτια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοσδήποτε μέρος του κρέατος
Ρύζι ανάλογα με τους καλεσμένους
Νερό ανάλογα με το ρύζι, ισχύει η αναλογία δύο προς ένα με το ρύζι.
Τζίνζερ τριμμένο
2, 23 σκελίδες σκόρδου τριμμένες
1 κρεμμύδι κομμένο
2 ντομάτες, όχι πολύ μεγάλες κομμένες σε κυβάκια ή τριμμένες
Αλάτι
Πιπέρι
3, 4 κουταλιές γιαούρτι
Μπαχαρικό. Εδώ μπορείτε να βάλετε είτε το ειδικό μπαχαρικό για μπιριάνι θα το προμηθευθείτε από καταστήματα που πουλούν ινδικά προϊόντα, είτε να βάλετε κάρι, μαζί με κύμινο, πιπέρι chili, αν θέλετε κάρδαμο λιωμένο, και τούρμερικ για χρώμα
Μερικές κουταλιές λάδι ή βούτυρο.
Εκτέλεση
Μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι ή το βούτυρο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ. Αφήνουμε μερικά λεπτά να ψηθούν και να βγάλουν τα αρώματά τους. Στη συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα. Όταν αρχίσει να ψήνεται η ντομάτα προσθέτουμε τα υπόλοιπα μπαχαρικά και το κοτόπουλο. Το κρέας μας είναι έτοιμο όταν έχει σχεδόν ψηθεί. Αν χρειαστεί προσθέτουμε μερικές κουταλιές νερό, ώστε να το κρατήσουμε μαλακό. Προς το τέλος βάζουμε το αλάτι και το πιπέρι. Λίγα λεπτά πριν τελειώσει προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατέουμε.
Όταν το κρέας μαλακώσει, είτε το μεταφέρουμε σε ένα κατάλληλο ταψί είτε το αφήνουμε μέσα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ρίζι, το ανάλογο νερό, ρίχνουμε άλλο ένα ανακάτεμα και το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί. Για να μην μείνει σκληρό το πάνω ρύζι, που και που ρίχνουμε κανένα ανακάτεμα. Δοκιμάζουμε και αν το ρύζι δεν έχει ψηθεί εντελώς προσθέτουμε ακόμη λίγο νερό.
Σερβίρουμε και τρώμε. Συνδυάζεται ωραία με λαχανικά.

4 σχόλια: