31 Ιανουαρίου 2012

Μπροκολοσουπίτσα χαμηλών λιπαρών

Εμπρός στον δρόμο που άνοιξε η Πρασινάδα! Η σουπίτσα αυτή γίνετε εύκολα και συνιστώ να την κάνετε σε μεγάλες ποσότητες έτσι ώστε να την φυλάξετε στην κατάψυξη και να την ξεπαγώσετε όταν την χρειαστείτε. Γίνετε εύκολα (θέλει απλώς λίγο χρόνο), είναι εύγεστη, θρεπτική, χαμηλή σε λιπαρά και  θα σας βοηθήσει στην προσπάθεια απώλεια βάρους.


Γράφω τα υλικά κατά προσέγγιση:
Ένα μικρό μπρόκολο χωρισμένο σε μπουκετάκια
Λίγα μπουκετάκια κουνουπίδι
1-2 κολοκυθάκια σε φέτες
1 καρότο σε φέτες
1 κρεμμύδι σε φέτες
Ελαιόλαδο
Ένα ποτηράκι κρασί λευκό
Ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου (εμείς φυλάσσουμε πάντα στην κατάψυξη το ζουμί από το κοτόπουλο όταν βράζουμε για φαί-βλέπε πιο κάτω σχετικά)
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο τα λαχανικά μας. (Διαιτητικό τρικ που διάβασα κάποτε στο Μενς Χελθ: Χαμηλώνουμε λιγάκι την θερμοκρασία και κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της για να μένει η υγρασία και να μην εξατμίζεται το λάδι). Ανακατεύουμε συστηματικά. Τα λαχανικά πρέπει να τσιγαριστούν αρκετή ώρα σε σιγανή φωτιά για να γλυκάνουν. Όσο περισσότερο λάδι βάλετε, τόσο περισσότερη γεύση θα έχει η σούπα αλλά και τόσες περισσότερες θερμίδες. Όταν τα λαχανικά γλυκάνουν σβήνουμε με ένα ποτηράκι λευκό κρασί και ανακατεύουμε να εξατμίσει το αλκοόλ. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον ζωμό μαζί με ζεστό νερό και αφήνουμε την σούπα να καταστηθεί. Όταν ψηθεί αφήνουμε να κρυώσει λίγο και λιώνουμε στο μπλέντερ την σούπα. Προσθέτουμε ζεστό νερό ανάλογα πόσο πηκτή την θέλουμε. Σερβίρουμε με πιπέρι τριμμένο και λίγο γιαούρτι άπαχο.

Ζωμός: Το βραστό κοτόπουλο, μαγειρεμένο για ώρα με καρότα, σέλινα, πατατούλες και μπαχαρικά το τρώμε συχνά τον χειμώνα και φυλάμε πάντα το ζουμί που μένει για σούπες. Κουλιάζουμε το ζουμί και το φυλάμε σε ταπεράκια στην κατάψυξη. Εγώ βάζω ένα ταπεράκι (χωριτικότητας 250 ml ή μισού λίτρου) στην σούπα και συμπληρώνω με ζεστό νερό. Βγάζω το ταπεράκι από την κατάψυξη και ξύνω με κουτάλι το λίπος που μαζεύεται πάντα στην επιφάνεια. Έτσι ο ζωμός έχει την γεύση αλλά όχι το λίπος. Στην συνέχεια το ρίχνω όπως είναι παγωμένο στην σούπα μαζί με ζεστό νερό.
Μπορείτε να βάλετε και βιολογικό ζωμό λαχανικών ή να παραλέιψετε και εντελώς τον ζωμό αν θέλετε η σούπα να έχει ακόμα πιο λίγες θερμίδες...

10 σχόλια:

  1. Μμμμ Πολλά ενδιαφέρον! Σε αντιθεση με ουλλες τις σουπες μπροκολου δαμέ που εν γεμάτες κρέμες τζαι τυριά.... :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία, θα την δοκιμάσω σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κ'αταρχήν με για το καινούριο μας προφίλ,πολύ ωραίο.Μπράβο .Τώρα για τη σουπίτσα πολύ ωραία ιδέα μιας και μου αρέσουν οι σούπες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εν σε είχα για να διαβάζεις Μενς Χελθ, είδες από πού μπορείς να ξετρυπώσεις συμβουλές, τελικά;
    Ωραία η σουπίτσα! Σου έβαλα και την ταμπέλα σου, σύντομα και στις υπόλοιπες σου συνταγές! Περιμένω να μου απαντήσουν και οι άλλοι!
    @stalamatia, είδες το email μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φαίνεται νόστιμη! Θα δοκιμάσω να την φτιάξω κάποια στιγμή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νομίζω θα σας αρέσει... Eólica είδες?? Δθαβάζω και μενσ Χελθ! Χι χι... Μιλούμε έχει πολλά καλά τιπς διατροφής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελένηηη πολλά καλή, θα τη δοκιμάσω σίγουρα, και μάλιστα με μπρόκολα και κουνουπιδι που θα κόψω απο τον κήπο μου!!!! Αύριο κιόλας! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος9/4/13, 6:55 π.μ.

    If Democrats didn't bite, the GOP also saw, somewhere between Missouri and Indiana, its hopes of retaking the Senate take a turn for the worse.

    Feel free to visit my blog post Lecosedilu.blogspot.Fi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος5/6/13, 10:51 μ.μ.

    1 to 19 8 with farmacia on line. The rate for those on the dummy pill were still not smoking.

    Pfizer Korea said it was" too early to say but I'm just saying. The release goes on to say that HTC has applied a soft-touch finish that looks good while making the device easy to handle securely.

    my website ... http://forum2.cpmpac.org

    ΑπάντησηΔιαγραφή