24 Ιουλίου 2012

Μπιφτέκϊα κοτοπουλίσια μούσκους μούσκους

Ποιος μπόρει να αντισταθεί σε ένα καλό μπιφτέκϊο; Κανείς. Καλά, ίσως λίγοι που δεν είχαν την τύχη να φαν μπιφτέκι της προκοπής. Με τη νέα διατροφή που ακολουθώ, το μπιφτέκϊο είναι must. Σε συνδυασμό με την ασταμάτητη ανάγκη μου για νέες γεύσεις, επροέκυψε ένα νέο μπιφτέκϊο, της γενιάς μπιφτέκιους μούσκους μούσκους μόλις κάμους εξαφανίστους.


Θα χρειαστείτε:
  • κιμά κοτοπουλίσιο 
  • κρεμμύδιον ξερόν ψιλοκομμένο
  • κόλιαντρο φρέσκο κομμένο 
  • κόλιαντρο ξερό κοπανισμένο καλά 
  • λίγη αρτυσιά αλεσμένη (κύμινο) 
  • αλουίζα ξερή τριμμένο 
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο ΦΡΕΣΚΟτριμμένο (κάμετε του εαυτού σας μια χάρη τζαι πιάστε ένα μύλο πιπεριού τζαι λλίο "σωστό" πιπέρι. Δε χρειάζεται να ξοθκιαστείτε, ο μύλος του ΙΚΕΑ είναι ο πιο φτηνός -6euro αν θυμούμαι καλά- τζαι ταυτόχρονα αποτελεσματικός που εδοκίμασα ως τώρα) 
  • 1-2 αυγά για κάθε μισό κιλό κιμά 
  • προαιρετικά λίγο ξύσμα λεμονιού
Αναμειγνύετε όλα τα υλικά και πλάθετε τα μπιφτέκϊα. Κάπου εδώ θα απαντηθεί και η απορία σας, αν δεν γίνονται πολλά στεγνά τα κοτοπουλίσια μπιφτέκϊα. Ε το λοιπόν, εξαρτάται που τον τρόπο (και την ώρα, φυσικά) ψησίματος. Πρόσφατα έφαγα απίστευτα ζουμερό κοτοπουλίσιο μπιφτέκϊο σε φαγάδικο της Λευκωσίας τζαι υποψιάζομαι ότι ετυλίξαν το σε πάνα. Ό,τι και να ήταν, ήταν τέλειο! Όμως καμιά διάθεση χειρισμού πάνας εδώ, γι' αυτό πάμε σε άλλη δοκιμασμένη και πολύ εύκολη μέθοδο: Ξεκινώ το ψήσιμο σε καλά ζεσταμένο αντικολλητικό τηγάνι-σχάρα , να ροδίσουν τα μπιφτέκια και από τη μια και από την άλλη. Αφήνω να ψηθεί καλά η πρώτη πλευρά για να μη μου σπουρδίξει το μπιφτεκίδιο. Μετά τα βάζω σε ένα ταψάκι σε προθερμασμένο φούρνο για λίγη ώρα για να ψηθούν και από μέσα. Συνήθως θερμαίνω το φούρνο στους 250 και ψήνω για κανένα 10λεπτο. Επειδή όμως το κοτόπουλο πρέπει να ψήνεται καλά, καλού κακού μοιράστε ένα μπιφτέκι και βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ροζ ακόμη από μέσα.

Συνοδεύετε με μια πράσινη σαλαλάτα με φρέσκο κόλιαντρο και με ρύζι μπασμάτι ή πατατούλες τηγανιτές.

Το μόνο δύσκολο σε αυτή τη συνταγή, επίδοξες νοικοκυρές εκεί έξω, είναι να εντοπίσετε τον κοτοπουλίσιο κιμά. Συνήθως τον εντοπίζω στο τμήμα των νωπών στις υπεραγορές. Η συνταγή δουλεύει εξίσου καλά με χοιρινό κιμά. Πιστεύω όμως ότι το λεμονάτο άρωμα της αλουίζας (την οποία επίσης βρίσκετε στο τμήμα των βοτάνων και μπαχαρικών των υπεραγορών), και το ντελικάτο πολυεπίπεδο εδώ άρωμα του κόλιαντρου δένουν πολύ καλά με το κοτόπουλο.  

11 σχόλια:

  1. θα το δοκιμάσω αγαπητή.
    μυρίζει ως δακάτω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σαλαλαλάβ

    εττίκκαρα τι γιαμ, ετσι για να ξέρεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εΤτίΚκαρα, ουχί "επίκκαρα", ΤΟ γιαμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το κοτόπουλο καλή ιδέα για να γίνει μπιφτέκι.. μου αρέσει πολύ η ιδέα!!!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ok, εψιλοέκαμα την με όσα είχα σπίτι. το ξύσμα λεμονιού έκοψε πίσω. ενίσχυσα τα με piri piri πιπέρι κλπ, τζαι θα τα δοκιμάσω σύντομα.
    προς το παρόν ξεκουράζουνται μες στην κατάψυξη.
    τζαι εν είχα με κόλιαντρο φρέσκο, αλλά έβαλα μαϊντανό που είχα.

    επίσης, άποψη μου, εν αχρείαστα πολλά τα αυγά σου.
    εγώ σε 1μιση κιλό κιμά σχεδόν, 2 αυγά έβαλα.
    τζαι φρυγανιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Moonlight, άτε περιμένουμε εντυπώσεις! Αν και ο μαϊντανός δίνει πολύ διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα. Αποφεύγω τη φρυγανιά λόγω διατροφής :)

    Sike, πάλε καλά, γιατί αν εν ξέρω πώς θα μπορούσες να πικκάρεις τι γιαμ! :Ρ

    Παρασκευή, κάνει ωραίο μπιφτέκι, απλά πρέπει να προσέχεις να μη σου στεγνώσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. έφαα το πρώτο σήμερα!
    κατ'αρχάς εμοσκοβόλησεν ούλλη η κουζινούδα μας στο γραφείο την ώρα που το εζέσταινα!
    κατά δεύτερον, η διατροφή λαλεί σου να μεν φάεις φρυγανιά μες στο μπιφτέκι σου; μια χαρά την τρώεις, εν μέρος του μπιφτεκιού σου. τζαι ο διατροφολόγος έννα σου πει ένα μπιφτέκι, being aware ότι έχει μέσα φρυγανιά!!!!!

    κατά τρίτον, την επόμενη φορά έννα τα κάμω ακόμα πιο ενισχυμένα με τα υλικά σου, συν ντομάτα (για να γίνει πιο αφράτο), και μουστάρδα για έξτρα γεύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μόνο κάποια μεσημέρια δικαιούμαι υδατάνθρακες, γι' αυτό :)
    Άτε περιμένουμε τζαι τες δικές σου παραλλαγές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. οκ, επειδή εγώ κάμνω απλά διατροφή, όι δίαιτα τύπου χαζίριν να αποκλείσουμε ολόκληρη διατροφική ομάδα που μέσα.
    στο κάτω κάτω δε τι έχει στη βάση της η πυραμίδα... http://www.google.com/imgres?imgurl=http://www.iatronet.gr/photos/diatrofi/diatrofi_ygious_atomou/935b.jpg&imgrefurl=http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id%3D935&h=391&w=450&sz=44&tbnid=2BNNdUQOklhCMM:&tbnh=90&tbnw=104&zoom=1&usg=__U8y5r1N6BVaRbdE4yc2OAN6cnHQ=&docid=9XHr9nB8y_akDM&sa=X&ei=jEwzUOnMHJDZ4QSDmYH4Cw&ved=0CFEQ9QEwAA&dur=344

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μαριάννα26/10/12, 9:37 μ.μ.

    Παιθκιά μην βάλλετε φρυγανιά στα μπιφτέκια σας-όντως στεγνώνουν. Καλύτερα το ψωμί καλά τριμμένο, σε συνδυασμό με ένα αυγό για ένα κιλό και μια κουταλιά ελαιόλαδο συν τα άλλα υλικά. Γίνεται έτσι αφράτο. Πρώτη φορά τώρα θα κάνω κοτομπιφτέκι και θα δοκιμάσω τα παντα προκειμένου να φάνε τα μωρά μου κότα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ate Marianna, perimenoume apotelesmata! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή