24 Ιουλίου 2012

Μουσακάς light

Που λέτε επεθυμησα μουσακά αλλα εν ηθελα να καμνω μπεσαμέλ τζαι να καμνουν πάρτυ οι θερμιδες με λαδι/βουτηρο, αλευρια, γαλα, κτλ κτλ. Ετσι σας παρουσιάζω ενα λάιτ μουσακά αλά Πρασινάδα.



Κοφκουμεν τα κολοκυθάκια τζαι απλωνουμεν τα σε ενα ταψι για να καλυψουμε οσο παραπάνω απο τον πάτο μπορούμε. Σε αντιθεση με τον φουλ-φατ μουσακά, δεν τηγανίζουμε τα λαχανικα εννοείται. 


Για δευτερη στρώση ετοιμάζουμε κεϊμα οπως καμνουμε ενα κεϊμα για μακαρονάδα για παράδειγμα. Τσιγαρισα ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι σε πολύ λίγο ελαιόλαδο. Εβαλα κιμά (εγω χρησιμοποιήσα ~1/2 κιλό βοδινό κιμά), χυμο απο φρέσκες ντομάτες που εκαμα στο μπλέντερ, μαϊντανό, αλας τζαι οσα μπαχαρικά/μυρωδικά αρέσκουν στον καθένα μας. Τοποθετουμε το κιμά πανω που τα κολοκούθκια για να καλύψουν ολη την επιφάνεια, τζαι βαλλουμε τζαι λιο ζουμί που τον κιμά για να ψηθουν τα κολοκυθάκια.

Για την τρίτη στρωση αντί για μπεσαμέλ, εβαλα πουρέ πατάτας. Ξεφλουδισα 3 μέτριου μεγέθους πατάτες τζαι εκοψα τες σε κυβους (για να ψηθούν πιο γλύορα) τζαι εβρασα τες σε νερο στο οποίο επροσθεσα 1 μικρό κυβο ζωμό λαχανικών. Οταν εμαλακώσαν, εβαλα τες σε μια κουπα τζαι τις έλιωσα με ενα πιρούνι. Στο πουρέ πολλοί βαλλουν βούτηρο ή γάλα κτλ αλλα για να γλυτώσω τις έξτρα θερμίδες για να τον καμω πιο μαλακό τον πουρέ επροσθεσα λιο απο τον ζωμό που ειχα βράσει μέσα τες πατάτες. Γι'αυτό εξαλλου εβαλα τον ζωμό. Ετσι το αλας μας στον πουρέ το κανονιζουμε αναλόγως τι θα προσθέσουμε. Απλωσα καλα τον πουρέ πάνω στον κιμά.  Επειδη εγλυτωσα αρκετές θερμίδες σε διάφορα στάδια, επιβραβευσα τον εαυτό μου με λίγο τριμμένο τυρί πανω στον πουρέ για να καμει λιγη κρούστα.

Ψηνουμε σε μέτριο φουρνο μέχρι να ροδισει που πάνω το τυρι τζαι να στερεωπηθούν καλύτερα τα υλικά. Εγω εψησα τους 180 βαθμους Κελσίου (~350 Φαρενάιτ) για 40 λεπτά.

Εγω εκαμα ενα ταψί μέτριου μεγέθους περίπου 30 x 30 cm. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ποσοτητες αναλόγος. Εγω απλά εθελα να μοιραστώ την ιδέα μου μαζί σας για ενα λάιτ μουσακά τον οποίον εκαταευχαριστήθηκα! 

10 σχόλια:

  1. yummy!
    vazania en evales??
    vasika einai shepperds pie meets mousaka fasi! like.
    ennoeitai tha to etrwa me gaiourti:-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαζάνια εν εβαλα γιατι 1. Οταν μου ήρτεν η ιδέα εν ειχα τζαι εβαρκούμουν να πάω να φέρω. 2. Το κολοκουδι ηταν τεραστιο τζαι που τον κηπο φίλων ετσι επρεπε να φαϊθει τζαι 3. το βαζάνι θελει τηάνισμα για να το απολαυσω ενω το κολοκουδι εν τζαι ατηάνιστο οκέι.

      Εννοείται με γιαουρτι!

      Διαγραφή
    2. eprolaven me i post (vl. me diafora stithous - 3 minwn) peri tis onomasias! en pio voskopitta para mousakkas :)
      must be yummy

      Διαγραφή
    3. Οντως! Εχετε δίκαιο! Απλα εν το εσκέφτηκα τζεινην την ωρα....Really yummy τζαι σε θερμιδες πολλά μεγάλη διαφορα που μουσακα! :)

      Διαγραφή
  2. miammm tha to dokimaso sintoma kai tha sou po ta sxolia mou!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. όντως, εν έβαλες βαζάνια; γινεται χωρίς;
    φαίνεται ενδιαφέρον. Αν τζιαι χωρίς μπεσαμέλ, τζιαι τηγανητά βαζάνια/κολοκούθκια/πατάτες...εν του αξίζει να το λαλείς μουσακά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εν ηθελα να τον πω μουσακά....αλλα εμαγγωσα τζαι ενιξερα τι να το πω τζαι λαλώ ας το πάρει το ποτάμι! Για τα βαζάνια σι ριπλάι το Ποστ. :))))

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος28/7/12, 10:50 μ.μ.

    ΕΚΑΜΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΟΥΙΝ ΤΟΥ ΛΟΥΒΙΟΥ ΤΖΙΑΙ ΒΑΖΑΝΙΑ. ΤΕΛΕΙΟΝ. ΤΕΡΜΑ Ο ΜΟΥΣΑΚΑς ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ.
    ΙΩΝ ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωω!! Χαιρομαι πάρα πολλά που σου άρεσε! Φανταζουμε με το κολοκούιν του λουφκιου τζαι βαζάνια θα ηταν ακόμα πιο τέλειο! Τζαι εγω εκαμα το με κολοκουδιν που τον κήπο κατι φιλων...αλλη γευση ρε παιδί μου!

      Διαγραφή