16 Δεκεμβρίου 2012

Chuntney κυδώνι



Τούτην την συνταγούαν έκαμα την τον Οκτώβρην αλλά εν ήβρα αθκιάσιν να την βάλω. Οταν είσιεν έρτει η Μεγαλομήτορ ήβρεν στον Τούρκον κυδώνια, αππώθηκεν τζιαι εγόρασεν 3 τεράστια. Εφιλοδοξούσεν να τα κάμει μαρμελλάδαν όπως αντιλαμβάννεσαι. Εν επρόλαβεν να την κάμει, τζιαι έφυεν τζιαι έφηκεν μου τα κυδώνια ενέχειρον. Μετά που καμιάν εφτομάν ήρτεν μια φίλη μοθ καλαμαρού να με δεί τζιαι τι μου έφερεν; Ω μοίρα, 2 κυδώνια φρέσκα τζιαι μιαν φιζούαν μαρμελλάδαν! Κκιάορκας σου λαλώ, τζυνηούν με τα τζυδώνια!
Τι να τα κάμω;
Μαρμελλάδαν εν έθελα να τα κάμω, αφού είχα ήδη, άσε που εν είμαι τζιαι πολλά του γλυκού,  εσκέφτηκα να τα κάμω τσιάτνι. Γιες μάνταμ σαχιμπ!

 Ενέκατωσα που λαλεις στο ιντερνετ τζιαι στο τέλος έκαμα κάτι της τζιεφαλής μου.Που όλως παραδόξως εφκήκεν πολλά καλόν!

Θέλεις
Περίπου 1 κιλό κυδώνια
1 φλ. Ξύδι άσπρο
1-2 φλ. Ζάχαρη ανάλογα πώς το θέλεις
2 κουταλιές τζίντζερ κομμένο πολλά λεπτές λωριδούες (λέγε με ζουλιάν)
1 κουταλάκι σινάππι σπόρους
2 ξυλούθκια κανέλλα
2 μαυρα καρδαμα (το κάρταμον του καρτάμου;)
2 κουταλάκια κουρκούμα
λλίον σαφραν (προεραιτικότατον)
λλίον αλάτι, λλίον πιπέρι
1-2 τζίλι φρέσκα κομμένα ροδελλούες

Καθαρίζεις τζιαι κόφκεις τα κυδώνια σε κομματούθκια
Σε μιαν κατσαρόλλα βάλλεις λλίον λάδι τζιαι βάλλεις το κουρκούμα να μυρίσει τζιαι το συνάππι ώσπου να αρκέψει να τσακρά. Πρόσεχε γιατι πολλά γλήορα κρούζει το συνάππιν. Σύρνεις μέσα τα κύδωνια, το ψιλοκομμένο σκόρτο  τζιαι ούλλες τες μυρωθκιές να πάρουν μια βράση τζιαι πντώνεις την ζάχαρην τζιαι το ξύδι. Εγώ εδόκιμαζα κατα διαστήματα τζιαι επίντωννα ζάχαρη. Βασικά πρέπει να εν γλύκοξινη η γευση του.
Αφήννεις το να καταστηθέι όσπου να γίνει μια μαρμελλαδέ κατασταση. Μετα γεμώννεις το σε στεγνα τζιαι αποστηρωμένα βαζούθκια τζιαι έσιεις τζιαι φκάλλεις τζιαι τρώεις.
Επείδη ακριβώς εν έξερα πόσην ζάχαρην έβαλα στο τέλος, τζιαι αν εν αρκετή για να που τα διατηρήσει μετα που έκλεισα τα βαζούθκια έβρασα τα τζιαι λλίον σε μπενμαρί για να αντέξουν.
Εγώ εσέρβιρα το με κοτόπουλο ταντούρι καυτερό τζιαι επήεννε πολλά. Φαντάζουμε νβα πηέννει πολλά με γαλοπούλλα, ρόστο η τζιαι γουρουνια!


Όι πως θέλω να χουμιστώ, αλλά έπκιασα πολλά καλές κριτικές που κορυφαίαν μαειρομπλογκερισσαν α!

4 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή! Σίγουρα ταιριάζει ωραία με οποιδήποτε ψητό κρέας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΜΜ Θέλω κι εγώ ένα βαζάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα βάλω κι εγώ τη συνταγή των κρομμυκιών μου, νομίζω θα σου αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή