Γεια σας και από 'μένα!
Είπα να ξεκινήσω τη συνεισφορά μου στα ιστομαγειρέματα με συνταγή για τταβά χωρκάτικο, όπως τον κάμνει ο παπάς μου.
Ταΐζει 4 άτομα και περισσεύκει και για φαΐ της νύχτας ή της επομένης (κλασσικά και κυπριακά).
Θα χρειαστείτε τα παρακάτω:
- 1kg χοιρινό (λαιμό ή μπέϊκον) ή αρνί (λαιμό ή παϊδάκια) (ό,τι προτιμάτε ή ό,τι βρίσκετε)
- 2-3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα ροδέλες
- ντομάτες ώριμες κομμένες σε κύβους ή ντοματοχυμό (chopped tomatoes)
- 6-7 πατάτες
- ελαιόλαδο
- 1-1μιση ποτήρι νερό
- αλάτι
- πιπέρι μαύρο
- λλλίγη κανέλα
- θυμάρι
- αρτυσιά
Βάλλουμεν ούλλα τα υλικά σε ένα ταψί (σινί), νεκατώννουμεν τα και σιεπάζουμεν τα με ασημόχαρτο (κατσιαρόκολλα χαχα).
Ψήνουμε στο φούρνο (ψηλή θερμοκρασία) για 1μιση-2 ώρες (κανένα μισάωρο πριν τελειωθεί φκάλλουμεν την κατσιαρόκολλα για να κοτσινήσει).
Κάμνουν τη διαφορά:
Ο παπάς μου, μερακλής που είναι, τον τταβά ψήνει τον σε χτιστό φούρνο με ξύλα για 4-5 ώρες, γίνεται άλλο πράμα.
Επίσης, έχει που τον ψήνουν μέσα σε πήλινο δοχείο.
Του τταβά (τούτης της συνταγής τουλάχιστο) πάει του πολλά λλλίγο γαρύφαλλο αλεσμένο, αν σας βρίσκεται.
Τα κρέατα που συστήνονται είναι για να έχουν λίγο κοκκαλούι και λίγη μιλλούα (για το ψήσιμο ρε...) που του παν καλύτερα του τταβά παρά το φιλέτο. Αν θα βάλετε μιλλαρωτό κρέας μεν βάλετε ελαιόλαδο.
Σημείωση: Η φωτογραφία εν που "ξενέρωτο" τταβά (με φιλέτο κοτόπουλο-κατόπιν παράκλησης των προσκεκλημένων), ψημένο σε ηλεκτρικό φούρνο. Με κοτόπουλο ψήνεται και στην 1 ώρα αλλά συστήνω με χίλια το χοιρινό ή αρνί. Σε εκείνη τη συνταγή έβαλα και λίγο καρότο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου