Σε μια φάση της ζωής μου είχα σούρτα φέρτα με έναν Ιτάλο.
Οι γονείς του είχαν ιταλικό εστιατόριο (how original) τζιαι όπως ούλλοι οι ιταλοί επιστεύκαν ότι τζείνοι εφεύραν το φαι. Πριν που τζείνους οι ανθρωπότις ετρωεν πέτρες τζιαι χώμα.
Άμμαν τους έφερνα αναρή φρέσκα που την Κύπρο, ο παπάς του ελάλεν „μα τουτη η ρικότα εν λλίον παράξενη“. Άμαν τους έφερνα ζιβανια ελαλαουσαν, „Ααα, έφερες γκράπα. Εσιετε τζιαι σεις α!“
Ο γιος εθωρεν με ένα βλέμμαν αηδίας αμμαν έτρωα μακαρόνια με τρίμμα, θκυοσμην τζιαι γιαούρτι.
Παρόλα αυτά έμαθα που λλοου τους (εχτός που Ιταλικά τζιαι πολλές συνταγές) τες 5 εντόλες των μακαρουνιών.
1. Πρέπει να είναι al dente (μετάφραση: „στο δόντι“, δηλαδή να κοκκαλιουνται τσας. )Για να γίνουν al dente πρεπει να βάλεις πολλυυυυυν νερό.
2. Μεν βάλεις λάδιν ή βούτυρο μες το νερο ποννα τα βράσεις γιατί εν θα πιάνει πάνω η σάλτσα.
3. Μεν σιονώσεις κρυόν νερό που πάνω αμαν τα κουλιάσεις. Το μόνον ποννα καταφέρεις ενει να κρυώσουν. Αν φοάσαι ότι εννα κολλήσουν δεν τον αριθμο 5
4. Μέσα σε κάθε σάλτσα βάλε προς το τέλος 1 ή 2 κουταλιες νερό των μακαρονιών
5. Μεν σερβίρεις τα μακαρόνια τζιαι τη σάλτσα χωριστά. Κατεβας’ τα μακαρόνια μισό λεπτό πιο γλίορα που τη φωθκιά, κούλιαστα τζιαι σμίξε τα με τη σάλτσα τζιαι το τυρί ποννα βάλεις, που πάνω που φωθκια. Τούτη η διαδικασία εσιει τζιαι όνομα (ιστε ποηλε): mantecare la pasta. Άμαν το κάμεις τούτον εν θα κολλήσουν τζιαι εννα τραβήσουν την σάλτσουαν τους.
Τούτοι ούλλοι οι κανόνες εν ισχύουν φυσικά αν θα κάμεις παραδοσιακά μακαρουνουθκια με τρίμμα τζιαι θκυοσμιν. Τζιαμε ότι θέλουν ας λαλούν!
FANTASTIKO!!! An kai ligo dyskoleuthka na ta diavaso kai na ta katanohso to vasiko nohma to epiasa! Symfono se ola!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμμμ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης το ότι βράζουμεν τα μες σε αλατισμένο νερό και χωρίς ζωμό; Ή όχι;
ΑπάντησηΔιαγραφήLeni nai... alla tzeino theoroun to elementary nomizw giauto en empeikes stes 5 entoles :-D
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακαρούνια χμ τι καλό φαί που ένι με μπόλικο τυρί ειδικά χαλλουμούι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαγικό φαγητό το μακαρόνι, θα μπορούσα άνετα να τρώω κάθε μέρα μακαρόνια.Μπορείς να φτιάξεις τόσα διαφορτικά πράγματα με αυτά. Μάλλον πάω να φτιάξω μια απλή μακαρονάδα, γιατί η σαλάτα το μεσημέρι δεν με έπιασε...
ΑπάντησηΔιαγραφήεγώ βάλλω ζωμό γιατί εσυνήθησα τη γεύση τους έτσι (παλιά εν έτρωα σάλτσες), τζαι βρίσκω τα πολλά άνοστα άμα εν μόνο σε αλάτι (εννοείται, τωρά που βαλλω σάλτσα εν με πειράζει τόσο).
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πρόβλημαν μου εν αλλού. Κανένας εν με ακούσει που τους λαλώ ότι πρέπει να εν "ζωντανό" το μακαρόνι, ότι εν θέλει λάδιν, ότι καλλύττερα να βάλλεις τη σάλτσα μες στην κατσαρόλλα μαζί τους...
Θα τους παραπέμπω σε πηγές τωρά τζαι να πάει!!! :p
Αααααα τούτα ούλλα κάμνω τα αλλά δεν είχα ποτέ φίλο ιταλό! κλαψ! Αλλά επίσης βάζω ζωμό λαχανικων στο βράσιμο. Το ρήμα mantecare πάντως πρώτη φορά το ακούω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕννοείται ότι ο παπάς μου (και το μισό σόι δηλαδή) αν δεν είναι σχεδόν λιωμένα τα μακαρόνια δεν τα τρώει - είναι ωμά...