3 Νοεμβρίου 2010

Πιφτέκκια

Μισόν κιλόν κεϊμάς χοιρινός τζαι βοδινός (μισόν-μισόν)
Κανέλλα
Μοσχοκάρυδον
Φλούδα ενός λεμονιού τριμμένη
Σουμάτζιν (διά μιαν ωραίαν γεύσην λεμονιού)
Γλυτζίν πιπέριν κότσινον σκόνη
1 αυκόν
Καπήρα
Μαϊτανός ψιλοκομμένος
Κρεμμύδιν/σκόρτος ψιλοκομμένα
Τυρούδιν κομμένον σε κύβους (χαλλούμιν γιά κασκαβάλλιν γιά άλλον τυρίν της αίγιας)
Αλάτιν/πιπέριν

Σμίουμεν τα ούλλα μαζίν καλά καλά εκτός που το τυρίν. Αφήννουμεν το μείγμαν μες το ψυγείον λλίες ώρες να σμίξουν ούλλα μαζίν τζαι να νεκατωθούν οι μυρωθκιές τζι'οι γεύσεις. Ακόμα καλλύτερα, αφήστε τα μιαν ημέραν στο ψυγείον. Καμιάν ώραν πριν το μαείρεμμαν πλάθουμεν τα πιφτέκκια μας όπως μας αρέσκουν. Μες την μέσην του πιφτεκκιού χώννουμεν έναν κύβον τυρκού. Εννα λιώσει τζαι ν'αφήκει μέσα μιαν ωραίαν έκπληξην για τζείνον που το τρώει. Βάλλουμεν τα πας το γκρίλλ, ή ακόμα καλλύτερα στα κάρβουνα αν ο τζαιρός εν καλός τζαι έχουμεν φουκούν. Προσοχήν να μέννεν στεχνά, ειδικά αν σας αρέσκουν σώζουμα όπως εμέναν. Σερβίρουμεν με μιαν πλούσιαν σαλάταν, κριθθαράκιν, πουρκούριν, γιά ρύζιν. Άτε, τζαι καλήν όρεξην!

13 σχόλια:

  1. pisteukeis molis ethkievasa "soumatzin" eksera oti eisai esy?:-)
    areskei mou to soumatzin, en o kalliteros filos tou krommithkiou:-D
    en kati tethkia pou mas thimizoun oti eimasten sth meshn anatolh.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντως εν έχω υπόψην μου να χρησιμοποιούμεν το σουμάτζιν στην Κύπρον για μαείρεμμαν -μόνον διολυμεν το στα ζώα για φαΐν. Αν το ξέρει κάποιος ας μου το πει διότι αρέσκει μου πολλά τζαι είμαι πολλά περίεργος να μάθω αν χρησιμοποιούμεν κάπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμείς έχουμε πάντως σπίτι αν τζαι εν ξέρω που το εβάλαν τζαι εγοράσαν το. Μπορεί να εν τζαι ο παπάς μου τίποτε που κάμνει λουκάνικα καμιά φορά, έντζαι ξέρω.
    Πάντως τα μπιφτέκια σου έννα τα κάμω διότι επαρετήσαμεν να γοράζουμεν που τον κασάπη μας τζαι κάμνω τα εγώ 10-10.
    Έννα βάλω μόνο χοιρινό κιμά γιατί τον βοδινό εν τον τρώω.
    Θέκκιου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακούεται πολλά ωραία ρέ φίλε. Μα το σουμάτζιν τί ενι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε μου, ειδικά ποτ σέναν τούντην ερώτησην εν την επερίμενα... εν τζείντο κότσινον το πραματίν πον όπως το τσίλι (αλλά εν καύκει) που βάλλουν οι Τούρτζοι πας τα κρεμμύθκια της σαλάτας. http://en.wikipedia.org/wiki/Sumac

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το σουμάκι βρισκετε το στες υπεραγορές, στα μπαχαρικά. Με λίγη φαντασία μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε πολλές συνταγές. Τζαι εννοείται στα σουβλάκια !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είμαι σίουρος ότι το είδα τζιαι έφα το αλλά εν το χρησιμοποίησα ποττέ. Στο Περσικόν που πάμεν (εννα πάμεν το Σάββατο) έχουν το πας τα τραπέζια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Hrtev mou idea gia evav xilev: soumatziv mes tes sieftalies...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε αν τραβά η ψυσιή σου άφτουμεν κάρβουνα αν θέλεις, με λλίον ποτόν υποφέρνεται η κρυάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κούρτιζε με εσύ τωρά, αλλά να τα θυμάσαι ποννάμαστεν τυλιμένοι τες πατανίες που πάνω που την φουκούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. To soumatzin emeis valloumen to stes sieftalluies, tziai pas to krommidi (kofkei ton zolon:-))
    H mamma mou en pitsilla, tzeinoi en to exrisimopoiousan, parolo pou eixan fytemeno (to fyto elalousan to roudín) tziai exrisimopoihtoun sth Virsodepsia.
    To soumatzin ginetai pou to fkioron tou roudiou.

    O papas mou de, egkomiths emathen to pou to kalliteron tou filon, to memmeth pou to evallen sth salata, stous kkioftedes tziai sto keima kebab (adana kebab).

    Sthn Aigypton en leipei pou ton gyro.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τζαι πάνω που ενόμιζα ότι εν το είχαμεν στην Κύπρον... Τελικά εν ανακάλυψα την τασιυνόπιτταν με το σουμάτζιν μες τες σιεφταλιές :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το σουμάτζιην τι έιναι; πως το λένε αλλιώς; Είμαι τζιαι που χωρκό τζιαι να μεν ηξέρω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή