19 Νοεμβρίου 2010

Τόρτε σοκολάτας

Όσο και αν φαίνεται παράξενο, η συνταγή αυτή δεν έχει καθόλου πρόσθετη ζάχαρη.
Πρόκειται για μια πολύ ανάλαφρη κρέμα, εντυπωσιακή, πανεύκολη και που γίνεται σε χρόνο αστραπή!

Θα χρειαστούμε:
  • 500 γρ. μαύρη σοκολάτα (τα 200γρ. ή περισσότερα να είναι με 70% περιεκτικότητα σε κακάο)
  • 1/2 λίτρο κρέμα γάλακτος (whipping cream)
  • 1 φακελάκι βανίλια
  • 1 κουταλιά μπράντι ή λικέρ πορτοκάλι 
  • λίγο drinking chocolate και λίγο κακάο σε σκόνη, για πασπάλισμα (προαιρετικά) 
  • κρέμα σαντιγύ για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία: 
Εάν θα φορμάρουμε την τόρτε σε φόρμα με ελατήριο, τότε ντύνουμε με πλαστική μεμβράνη το εσωτερικό της φόρμας.
Σπάζουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τη λιώνουμε σε μπεν-μαρί (το δοχείο που έχουμε μέσα τη σοκολάτα να μην αγγίζει στο νερό). Ανακατεύουμε τη σοκολάτα με κουτάλι μέχρι να λιώσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μπράντι ή το λικέρ.

Την αφήνουμε να μισοκρυώσει και χτυπούμε την κρέμα γάλακτος. Μόλις αυτή φουσκώσει, προσθέτουμε τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πήξει.

Ενσωματώνουμε τη σοκολάτα λίγη λίγη, "αναδιπλώνοντας" το μίγμα (παίρνοντας δηλαδή μίγμα από τον πάτο και φέρνοντας το στην επιφάνεια).


Όταν έχουμε προσθέσει όλη τη σοκολάτα, συνεχίζουμε το αναδίπλωμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αδειάζουμε το μίγμα στο δοχείο ή στη φόρμα μας και με σπάτουλα ή κουτάλι κάνουμε διακοσμητικά σχήματα στην επιφάνεια.

Σκεπάζουμε και κρατούμε στο ψυγείο για τουλάχιστο 6 ώρες (μπορούμε να την φτιάξουμε και από την προηγούμενη μέρα).
Εάν τη φορμάρουμε, για να διευκολυνθούμε κατά το ξεφορμάρισμα, βάζουμε την τόρτε στην κατάψυξη για 10 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με το drinking chocolate και με λίγο κακάο (ή εάν θέλουμε χρησιμοποιούμε μόνο το ένα από τα δύο υλικά) και σερβίρουμε, αν θέλουμε, με σαντιγύ.

5 σχόλια:

  1. esy onomases to torte, h alithkia einai oti fkainei ena apisteuto mousse. Molis to ekama me 300gr. sokolata tziai 400gr krema (oti eixa) tziai to miso evala to gia gemisi se pantespani sokolatas, en paizetai!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Postbabylon, δεν το ονόμασα εγώ τόρτε :) Μοιάζει με μους, ναι, νομίζω όμως το μους εν λλίο πιο ανάλαφτο.

    Ρίτσα, είναι πάρα πολλά εύκολο, αλήθεια! Τζαι πολλά γλήορο! Τζαι ούτε καταλάβεται ότι δεν έχει ζάχαρη :Ρ (φαίνεται ότι ακόμα εν το επίστεψα; :Ρ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ηρθα να σε καλεσω να παιξουμε και.. με εβαλες σε σκεψεις βραδιατικα, γιατι οπως και να λεγετε φαινεται.... πεντανοστιμο!!!!
    περνα να παρεις το... παιχνιδι σου
    http://gefsieleftherias.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ για την πρόσκληση Ελευθερία! Έχω απαντήσει στο προσωπικό μου μπλογκ, αν είναι ας παίξουν όλοι όσοι γράφουν στα Ιστομαγειρέματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή