25 Απριλίου 2011

Πουρέκια για ξενιτεμένους

Είσαι ξενιτεμένος;;; Επεθύμησες πουρέκκια της αναρής;;;Ακολουθεί συνταγή πουρεκιών που έμαθα που την γιαγιά μου με παραλλαγη για ξενιτεμένους που εν μπορούν να έβρουν αναρή ανάλατη για πουρέκια!

Λοιπόν αρχίζουμε με το ζυμάρι:

Σε 3 ποτήρκα αλεύρι βάλουμε ένα φλυντζανακι φυστικέλαιο. "Ριζζιάζουμε" το καλά, δηλαδή μαχούμαστεν του ωσπου να μεν υπάρχουν κουβαρούθκια.... Ιδού το ριζζιασμένο αλεύρι:

Μετά βάλλουμε νερό λίο χλιαρό όσο συκώσει για να γίνει ωραίο ζυμάρι. Εμένα εχρειάστηκε περίπου 1 μεγάλο ποτήρι.

Η γιαγιά μου ελάλεν ότι το σωστό ζυμάρι εν τζείνο που άμα το πλάσεις η κούπα εν καθαρή τζαι ουτε φαίνετε ότι εζύμωσες μέσα.

Βάλλουμε το σε μια σακκούλα τζαι αφήνουμεν το να ξεκουραστεί. Εγώ έκαμα το που την προηγούμενη νύχτα τζαι έβαλλα το στο ψυγείο τζαι έτσι την επόμενη που άνοια φύλλο ήταν χαρά θεού γιατί άνοιεν πολλά ευκολα τζαι ευχάριστα.




Για την γέμιση, αντί αναρή έβαλλα τυρί Ricotta το οποίο εν πολλά κοινό δαμε στην Αμερική τζαι εν τζείνο που συνήθως βάλλουν μες τες ιταλικες ραβιόλες ή σε λαζάνια με σπανάσhιν.
Σε 500 γρ Ricotta έβαλλα ~1/2 ποτήρι ζάχαρη, 2 κουταλιές ροδόστεμμα τζαι μπόλικη κανέλα. Αν σας αρέσκουν πιο γλυκά βαρτε παραπάνω ζάχαρη. Εμένα αρέσκει μου να μεν το κάμνω πολλά γλυτζίν το που μέσα γιατι αρέσκει μου να βάλλω μπόλικη ζάχαρη άχνη που πάνω.




Ανοίουμεν το ζυμάρι καλά...περιπου το πάχος του να εν ~0.3  πόντους. Πιο χόντρό μετά εν ψήνεται καλά. Βάλλουμε περιπου ένα κουταλάκι γέμιση, σhεπάζουμε το που πάνω τζαι κόφκουμε τα πουρέκια. Αν δέν έσhετε που τζείνο το εργαλείο χρησιμοποιάτε ένα ποτήρι/φλυντζάνι τζαι πηρουνιάστε το γυρώ γυρώ. Εγώ είχα αλλά ήταν μικρό για ραβιόλες έτσι έκοψα τα με το ποτήρι.




Τηγανίζουμεν τα σε μπόλικο φυστικέλαιο. Πρόσοχή μόλις μπουν μέσα στο λάδι φουσκώνουν έτσι γυρίστε τα ολόισhα γιατί μετά αν φουσκώσουν πολλά θα δυσκολευτείτε να τα ψήσετε που την πουπάνω πλευρά. 






Αμαν κρυάνουν, βαλλουμε στη πιατέλλα που θα τα σερβίρουμε τζαι πασπαλίζουμε κάμποση ζάχαρή άχνη χρησιμοποιόντας ένα κουλιαστήρι/σουροτήρι. Τούτη η δοσολογία έκαμε περίπου 40-45 πουρέκια. Έμεινε μου λίο ζυμάρι τζαι έβαλλα το στο ψυγείο να το κάμω τιποτε εντός των ημερών. Μπορείτε όμως να το κάμετε ωραιότατες πιττούδεν με ζαχαρη που πάνω τζαι κανέλα ή με μέλι τζαι καρύδια ή ότι κομπινέισιον θέλετε!

12 σχόλια:

  1. αντώνη επρόλαβες με! μάσιαλλα σου κόρη μα είσαι πολλά προκομμένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαχαχα! Θενξ! Είπα να κάμω τίποτε πιο ιδιαίτερο για το Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σάλια που αξενίτευτους, τζαι ας έφαα ένα πουρέκι της αναρής σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια πολλλά τζιαι Χριστός Ανέστη.
    Είσαι πολλά σπουδαία μα άδε ίντα όμορφη σειρά τα έκαμε τζιαι ίντα όμορφα φαίνονται.Γλείφω τζιαι τα δαχτύλια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Leni
    Άλλο το ορίτζιναλ πουρέκι τις αναρής όμως!!! Φαέ τζαι κανένα για μας!

    @Σταλαματιά
    Αληθώς ανέστη τζαι θένξ για τα καλά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άλλη αξενίτευτη ποδά που λισhιά!
    Κάμνουμε τζι εμέις άμα ε΄ννα σηκώσουμε, για καμιά φορά που αππώννουνται οι δικοί μου. Φέτος πρώτη φορά έφαα τζαι με κεϊμά, έκαμα τζαι σαλτσούδαν με κέτσαπ, ταμπάσκο, πιπέρι, κλπ τζαι έκαμνα βουττίν, μιαμ!
    Αλλά σαν της αναρής ΔΕΝ ΕΧΕΙ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Moonlight
    Τζαι του χαλλουμιού τζαι του κεϊμα αρέσκουν μου πολλά! Έβαλες μου ιδέες τωρά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος22/1/14, 7:31 μ.μ.

    exarika pou vrika tin selida sas. molis prolava ke diavasa tin sintagi gia pourekkia ke molis vro kero tha tin dokimaso. m' aresi poli o tropos perigrafis tis ektelesis ke pos xrisimopias tin kipriakin dialakto.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρομαι που μας ανακάλυψες τζαι καλωσόρισες! Θα περιμένω σχόλια οταν δοκιμάσεις την συνταγή! Εν που την γιαγιά μου αρα εγγυημένα πράματα! :)))))

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος23/1/14, 3:28 μ.μ.

    Ευχαριστω για την απαντηση σου! Μολις βρω την πρωτη ευκαιρια θα δοκιμασω την συνταγη αλλα αντι αναρη θα βαλω χαλλουμι. Διερωτωμαι εαν δειχνεις την εκτελεση των συνταγων σου μεσω του youtube. Εκφραζεσαι τοσο ωραια, με κανεις να νοιωθω κοντα στην ωραια Κυπρο μας. Πολυ θα χαρώ αν εβλεπα την εκτελεση των συνταγων σου μεσω του youtube. Καλη σου μερα και σ' ανωτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eυχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Ειμαστε πολλοί που γράφουμε δαμε στα ιστομαγειρεματα αν και τωρα τελευταια εν βαλλουμε συνταγες τοσο συχνά οσο παλια, εγω κυρίως λόγω ελλειψης χρόνου.

      Τζαι με το χαλλούμι/αυγό/δυόσμο εν τέλεια τα πουρέκια! :))))

      Διαγραφή