24 Νοεμβρίου 2011

Φοινικωτά





Μια αγαπημένη συνταγή που την αγαπημένη μου θεία. Είχα την βάλλει πέρσι στο μπλογκ μου οταν εκάμαμεν τα φοινικωτα πέρσι τζαι ειπα να την βάλλω τζαι δαμέ. Φετος εννοείται θα ξανακάμουμε γιατι τα λατρεύω!!!! Ανυπομονω!!! :)))

Λοιπον, πιάνεις 1.5 κιλά φοινίτζια τζαι κόφκεις τα μιτσά (η θεία μου λαλεί εκοψα τα μεγάλα (σι φώτο) αλλα  εμενα αρέσκει μου να εν λίο πιο χοντροκομμένα. Κόφκεις ή αλέθεις χοντρά ή κουπανιείς που λαλουμεν τζαι στα κυπριακά, 1/2 κιλό καρύθκια. Ανακατώνεις τα φοινίτζια με τα καρύθκια σε μια μεγάλη κούπα.

Σπάζεις σε μικρά κομματούθκια, 3 πακέτα μπισκότα Μόρνινγκ Κκόφι. Βάλλεις τα σε μια δεύτερη κουπα.

Πιανεις ~400 γρ βουτηρο ανάλατο τζαι λιώνεις το. Σhιονώνεις τον μέσα στα φοινίτζια με τα καρύθκια τζαι ανακατώνεις.

Χτυπάς 5 αυγά (ή αβγά, ό,τι προτιμάς) με το μίξερ μαζί με 3 φακελάκια βανίλιες. Σhιονώνεις τα αυγά μέσα στα μπισκότα. Ανακατώνεις καλά.

Μετά σμί(γ)εις τις 2 κούπες και ανακατώνεις καλά. Πλάθεις τα φοινικωτά σε μικρές μπαλίτσες ή σε μεγάλες. Τις μεγάλες εν ωράιες να της κόφκεις τζαι να τις σερβίρεις να φαίνουνται που μέσα σαν μωσαικό. Όταν πλάθεις, πιέζεις για να σφίξουν καλα για να μεν σπάζουν μετά. Βαλλεις γυρώ-γυρώ τρυμμένο κόκονατ. Βάλλεις τα στο ψυγείο (καννότ σκιπ δις στεπ) και ξι-παγώνεις τα λίο πριν τα σερβίρεις. Εγώ προτιμώ τα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος24/11/11, 11:17 π.μ.

    Πρασινάδα δλδ τα αυγά ουσιαστικά τα τρώμε ωμά; Δεν έχει φούρνο σε κάποιο σημείο της συνταγής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι δεν έχει φούρνο. Εν όπως τες τρούφες τζαι την δουκισσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ιων σκεπτικός24/11/11, 9:18 μ.μ.

    Τρούφες με αυγά ωμά; Χρειάζονται αυγά οι τρούφες;

    Εγώ λιώνω στο μίξερ ένα κουτί μπισκότα digestive, αν έχω τζιαι κέικ (ψημένο εννοείται) το τρίβω να λιώσει, βάζω λίγο βούτυρο λιωμένο, λίγη μαρμελάδα, λίγο κονιάκ, λίγο ροδόσταγμα, κούννες χοντροαλεσμένες, γλυκά ψιλοκομμένα, ανακατεύω καλά και πλάθω τρούφες. τις τυλίγω σε κουβερτούρα ή σε ινδοκάρυδο. Προσθέτεις ότι άλλο θέλεις, λχ. σταφιδάκια, ή αφαιρείς ότι δεν σου αρέσει.

    Ακόμα μπορείς τα λουκούμια από γάμους, να αφαιρέσεις τη ζάχαρι από πάνω, να τα λιώσεις, να βάλεις λίγο κονιάκ, ροδόσταγμα, γάλα κλπ και να πλάσεις τρούφες.

    Τα φοινικωτά σου φαίνουνται ωραία. Θα τα δοκιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ιων σκεπτικός24/11/11, 9:20 μ.μ.

    Εννοείται χωρίς τα αυγά τα ωμά. την ώρα που θα τα κάμνω με κάτι θα τα αντικαταστήσω, αν χρειστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Το όπως τες τρούφες τζαι την δουκισσα" στο προηγουμενο κόμμεντ το εννοούσα στο ερώτημα αν το ψηνουμε.

    Στο θέμα αυγα ωμα, στης τρουφες ουτε εγώ βάλλω. Τουτη η συνταγή για τα φοινικωτα, εν που την θεία μου τζαι έτσι τα εκάμαμεν. Εγω προσωπικά εν εχω ιδιαίτερο προβλημα, γιατι την σημερον ημέρα, οι πιθανότητες να "αρπαξουμε" κατι που αυγα εν όσες που πολλά άλλα.

    Τες τρουφες πάντως οταν ήμουν μιτσιά τζαι εμείς έτσι της εκάμναμεν...Με οτι ειχαμε...αλλά προτιμω τες πάντα με Μορνινγκ Κόφι.....

    Ελπιζω να σου αρέσουν Ιων! :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος6/12/16, 9:42 μ.μ.

    αντικαταστήστε τα αυγά με ένα κουτί σαχαρούχο γάλα. προσθέστετο στο λιωμενο βουτυρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγω τα φτιαχνω χωρις τα αυγα. τα ζεσταινω στην κατσαρολα. προσθετω μπισκοτα μεχρι να μπορουν να πλαθονται σε μπαλιτσες

    ΑπάντησηΔιαγραφή