14 Δεκεμβρίου 2011

Τζιντζεροδεντράκι χριστουγεννιάτικο!

Μπορεί να μην μου αρέσουν τα χριστούγεννα και δέντρο καν να μη στολίζω, αλλά το συγκεκριμένο αναδίδει μία υπέροχη μυρωδιά μπισκότου και τζίντζερ με το που ανοίγεις το σπίτι, είναι ό,τι πρέπει! Είναι ολίγον χρονοβόρο αλλά πιστεύω αξίζει τον κόπο.
Η συνταγή είναι από το foodnetwork, από εδώ, αλλά ολίγον προσαρμοσμένη και με περισσότερα μπαχαρικά, εμπνευσμένα από εδώ.
Δηλαδή: αντί για molasses έβαλα έψημα (είχα σπιτικό, αλλά νομίζω βρίσκεις και στα σουπερμάρκετ) και συμπλήρωσα με λίγο χαρουπόμελο όταν μου τέλειωσε. Στα περσινά τζιντζερομπισκότα που έφτιαξα έβαλα μόνο χαρουπόμελο, εμένα αρέσκει μου πολλά αλλά της αδερφής μου όχι έτσι είπα να κάμω μια υποχώρηση φέτος, αφού δική της ιδέα ηταν το τζιντζεροδεντράκι. Επίσης, η συγκεκριμένη συνταγή (η πρώτη) έχει νομίζω μεγάλη ποσότητα στερεών υλικών σε σχέση με τα υγρά. Εμείς τηρήσαμε ακριβώς τις ποσότητες (αν θέλεις να μετατρέψεις εύκολα αμερικάνικες ποσότητες σε ευρωπαϊκές πήγαινε εδώ) και, μετά από δύο μέρες στο ψυγείο για να πήξει, η ζύμη ήταν υπερβολικά δύσκολο να τη χειριστείς. Πρόσθεσα λίγο χυμό λεμονιού πριν ξεκινήσω να τη δουλεύω, έτσι γαναδείχτηκαν και τα μυρωδικά. μ'ενα σμπάρο δυο τρυγόνια! Πάντως πρέπει να βάζεις συνεχώς αλεύρι στην περιοχή που δουλεύεις και πάνω στον πλάστη σου για να μη σου κολλά η ζύμη. Επίσης, αν το περιβάλλον όπου δουλεύεις είναι ζεστό, είναι καλύτερα να δουλεύεις τη ζύμη μισή-μισή, έχοντας αυτήν που δεν χρειάζεσαι μέσα στο ψυγείο.
To icing είναι από εδώ, πολύ καλό, χρειάζεσαι τουλάχιστον 1 1/2 δόση για ένα δεντράκι, ειδικά αν θα το διακοσμήσεις κιόλας. Αν σου περισσέψει μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να διακοσμήσεις κι άλλα μπισκότα. Αντί για corn syrup που λέει η συνταγή εγώ έβαλα μέλι.
Τώρα, παρόλο που επέλεξα την εύκολη λύση για της συνταγές και δεν κάθισα να σας τις ξαναγράψω, λίγες συμβουλές για το δεντράκι.
  • (τα μπούλετς της Αχάπαρης-τζι εμέναν αρέσκουν μου)
  • Βρες από πριν το δισκάκι που θα το βάλεις μέσα. Ιδανικά, αν είσαι από τις νοικοκυρές σαν τη μάνα μου που μαζεύουν τα πάντα, θα έχεις σπίτι τα στρογγυλά χαρτονάκια από τις τούρτες των ζαχαροπλαστείων. Εγώ ξέχασα να πάω να τα πάρω από τη μάνα έτσι για τα πρώτα δύο δεντράκια αρκέστηκα σε αλουμινένιο δισκάκι πίτσας (χάου σαντ).Ντύσε το από πριν με αλουμινόχαρτο, αν δεν σου αρέσει το χρώμα του και μετά άρχισε να βάζεις πάνω τα μπισκότα
  • Το πρώτο μπισκότο, η βάση, δε χρειάζεται icing από κάτω. Το icing πρέπει να είναι αρκετά πηχτό, ώστε να μην υποχωρεί από το βάρος του επόμενου μπισκότου. Σχεδόν σαν ζαχαρόπαστα, τόσο πηκτό μιλούμε. Εμείς τη δεύτερη δόση ουσιαστικά την πλάθαμε μπαλάκια και την βάζαμε πάνω στο επόμενο μπισκότο.
  • Βάζεις το icing στο κέντρο του μπισκότου, ίσα ίσα για να κάτσει το επόμενο από πάνω. Δεν χρειάζεται να φαίνεται από όλες τις μεριές, γιατί θα διακοσμήσεις τους κενούς χώρους μετά
  • Μια άλλη ιδέα είναι να βάζεις το icing και τσουπ να βάζεις και το δεντράκι για 10΄ στο ψυγείο ώσπου να πήξει λίγο. Έτσι αποφεύγεις την καθίζηση.
  • Τις φόρμες αυτές τις αγόρασα από το ΙΚΕΑ αλλά πέρυσι. Φαντάζομαι και φέτος θα έχουν κάτι αντίστοιχο. Επίσης λειτουργεί πολύ ωραία αν κόψεις μπισκότα σε σχήμα αστεριού, σε διάφορα μεγέθη βέβαια.
  • Το icing ιδανικά μπαίνει σε κορνέ ζαχαροπλαστικής για να βγαίνουν ομοιόμορφες οι "χιονόμπαλες" που θα βάλεις στις άκρες των μπισκοτων σου. Αλλά αν δεν έχεις, κάνε όπως εγώ και δούλεψε με τα χέρια σου και με κουτάλι
  • Χρωματικά οι skittles είναι πιο ωραίες για τη διακόσμηση. Αλλά είναι απαίσιος ο συνδυασμός καραμέλας chewy με μπισκότου, αν σου έρθει κάποια στιγμή να το φας. Ενω οι smarties και m&m's είναι κλασική αξία.
  • Μην περιμένεις και πάρα πολλή ώρα μεχρι να βάλεις το επόμενο μπισκότο πανω στο icing, διότι υπάρχει κίνδυνος να μην κολλήσει!
Λοιπόν, ελπίζω να βοήθησα και να έδωσα έμπνευση για μερικά τζιντζεροδεντράκια! Αναμένω φωτο αν κάνετε! Απολογούμαι που δεν μετέφρασα τη συνταγή αλλά ο χρόνος ποτέ δεν είναι αρκετός...
Σας αφήνω με τις φωτο από τα πρώτα δύο δεντράκια μας (ίσως ακολουθήσουν κι άλλα, θα είναι όμως στο ίδιο μοτίβο)




Το ίδιο με το πάνω είναι, απλώς με διαφορετικό φωτισμό!

3 σχόλια:

  1. Πολύ καλό..συγχαρητήρια!!!Καλές γιορτές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τρώεις την πίτσα τζιαι φυλάεις το σινί;;!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Eleni: ευχαριστώ, καλές γιορτές επίσης!
    @sike: μάνα μου μάνα μου τζιαι φαίνεται ότι δεν έκαμες διατριβή στα ράφια των σουπερμάρκετ τζιαι στην κουζίνα! Γοράζεις τα έτσι έτοιμα κόρη τα σινιά! Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για ό,τι θέλεις: πίτσα, πίτα, φρίσμπι, ό,τι θέλεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή