14 Αυγούστου 2012

Χορτοφαγικές εμπανάδας

Εμπνευσμένη από το πρόσφατο ταξίδι μου όπου έφαα εμπανάδας τζιαι έσπασα (προφέρεται empanadas, όχι embanadas), είπα να δοκιμάσω τζι εγώ την τύχη μου. Ουσιαστικά πρόκειται για πουρέκκια με γέμιση, συνήθως κιμάς με καρυκεύματα ή κοτόπουλο (στήθος, ψαχνό) με καρυκεύματα και κάποιο λαχανικό.
Στα δικά μας όμως:

Για τη γέμιση:
4-5 κολοκούθκια (εν η εποχή τους τωρά)
2 καρότα
λίγο σέλινο
λίγο κραμπί (να φτουρήσει η γέμιση, που λεν και στην Ελλάδα)
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 σκελίδα σκόρδο, αν θέλετε. Εγώ έβαλα την ολόκληρη τζιαι επέταξα την μετά, έτσι να πιάσει γεύση μόνο.
Καρυκεύματα: αλάτι, πιπέρι, δυόσμο, μάραθο, ρίγανη. Κατά βούλησην, βέβαια.
200 γρ. τυρί καπνιστό τριμμένο
150 γρ χαλούμι τριμμένο
λίγο ελαιόλαδο

Ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα. Ψιλοκόβεις τα κρεμμυδάκια (και το πράσινο μέρος, εν φκάλλουμε σκάρτο) και τα βάζεις να τσιγαριστούν σε χαμηλή φωτιά. Βάζεις και το σκόρδο, αν θέλεις (διότι αν μεν θέλεις, πρόβλημα σου!). Στο μεταξύ, τρίβεις το κολοκυθάκι, και το στίβεις μέσα στα χέρια σου να βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερο ζουμί. Τρίβεις και τα καρότα, ψιλοκόβεις το κραμπί και το σέλινο. Αφού αρχίσει να ροδίζει το κρεμμυδάκι ρίχνεις και τα λαχανικά. Εγώ έβαλα σέλινο που είχα κομμένο στην κατάψυξη και έτσι άρχισε να κατεβάζει νερό η γέμιση. Η λύση είναι απλή: βάζεις 2-3 χούφτες πουργούρι μέσα στη γέμιση που ψήνεται για να το πιει ("τον ήπιε" που λέμε). Στο τέλος προσθέτεις τα τυριά, τα καρυκεύματα, ανακατεύεις και σβήνεις τη φωτιά να κρυώσει λίγο πριν να ξεκινήσεις τις εμπανάδας.
Οσο ψήνεται η γέμιση, ετοιμάζεις τη ζύμη.
Πιάνω τη μάδερ να ρωτήσω για ζύμη και επληροφορήθην ότι η ζύμη για πουρέκκια περιέχει οπωσδήποτε λάδι (αραβοσιτέλαιο ή φυστικέλαιο).
Δε μέτρησα ακριβώς τις δοσολογίες διότι έχω φτάσει στο συμπέρασμα ότι, ναι μεν νευριάζω όταν διαβάζω σε συνταγές "νερό, όσο πάρει" ή "λάδι, όσο πάρει", αλλά τι να κάμουμε που έτσι είναι τα πράματα. Οι ζύμες είναι θέμα εμπειρίας και σιγά σιγά μαθαίνεις τι σημαίνει τούτη η πολλοπάητη η φράση.

Στην προκειμένη περίπτωση, για τη ζύμη:
500 γρ αλεύρι χωριάτικο και τσας μπέικιν πάουντερ
περίπου μισό ποτήρι λάδι (είπαμεν τι λάδι!)
περίπου 1/4 του ποτηριού κρύο νερό (το "κρύο" επρόσθεσα το εγώ, θα σας εξηγήσω παρακάτω)


Ρυζιάζεις το αλεύρι με το λάδι. Δηλαδή: τρίβεις μεταξύ των παλαμών σου το αλεύρι με το λάδι μέχρι να γίνει σαν τρίμμα. Προσθέτεις σιγά σιγά το κρύο νερό και ζυμώνεις. Αν δεις ότι χρειάζεται κι άλλο, φιλ φρι. Στο τέλος η ζύμη σου πρέπει:
  • να ξεκολλά άνετα από την κούππα όπου την έβαλες (αν ναι, τότε φκάρτην που την κούππα τζιαι ζύμωσε την πάνω στον πάγκο, με λίγο αλεύρι για να μεν κολλά, εν πιο εύκολο)
  • να τσακρά ελαφρώς όταν τη διπλώνεις. Μην ανησυχείς, θα διορθωθεί άμεσα!
Αφού λοιπόν έχεις τσεκαρισμένα τα πιο πάνω, προχωράς στο επόμενο βήμα. Τύλιξε τη ζύμη σε μεμβράνη και βάλ'την στο ψυγείο μισή ωρίτσα. Σύμφωνα με τις εκπομπές του food network που κάποτε παρακολουθούσα φανατικά μέχρι που το έκοψε η cablenet, (ξέρει κανένας γιατί;) το κρύο νερό βοηθά το λίπος να σταθεροποιηθεί. Το ίδιο ισχύει και για το ψυγείο. Βγάζοντας τη ζύμη είναι πια λεία και έτοιμη να δουλευτεί!
Απλώθεις κάμποσο αλεύρι στον πάγκο σου, παίρνεις το 1/4 της ζύμης σου  και αφήνεις την υπόλοιπη στο ψυγείο, μέσα στη μεμβράνη (αλλιώς θα κάμει κρούστα) και ανοίγεις με τον πλάστη. Στόχος είναι να γίνει αρκετά λεπτό το φύλλο, όχι τόσο όσο η κρέπα, τσας πιο χοντρό. Λίγα κόλπα για το δούλεμα με το κουρπάτζι (κοινώς: πλάστης)
  • Πίεζε τον πλάστη στις άκρες και όχι στο κέντρο. Έτσι, το βάρος διανέμεται ομοιόμορφα και δεν σχηματίζονται "λουκκούθκια" στο κέντρο του φύλλου
  • Όταν θα αρχίσει να απλώνει, πιάσε τη ζύμη από τις άκρες, σήκωσέ την προς τα πάνω και άσε την να απλώσει χρησιμοποιώντας απλά και μόνο...τη βαρύτητα. Πρόσεχε να μη σου σπάσει. Άλλαζε γρήγορα πλευρές για να γίνει ομοιόμορφα. Αυτή την τεχνική μπορείς να την χρησιμοποιείς κάλλιστα και για πίτσες κλπ
Οταν είσαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα, κόψε τα πουρέκκια σου. Εγώ ειδικές συσκευές δεν έχω, έτσι χρησιμοποίησα το καπάκι μιας μέτριας κατσαρόλας για να φτιάξω μεγάλα εμπανάδας και ένα φλυτζάνι για μικρά. Βάλε κάμποση γέμιση στα μεγάλα (εκεί σε παίρνει) και λίγη στα μικρά (δε σε παίρνει) και κλείσε τα, ώστε το ένα ημικύκλιο να καλύψει το άλλο. Βάλε λίγο λάδι εκεί που εφάπτονται οι δύο πλευρές και δούλεψέ το με τα δάχτυλά σου ώστε να γίνει όπως τη φωτογραφία. Πραγματικά δεν είναι δύσκολο και είναι και πάρα πολύ εύκολο. Απαιτεί γρήγορες κινήσεις του αντίχειρα και του δείκτη, και στα δύο χέρια. Νομίζω εν ο ίδιος τρόπος που κλείουμε τις κολοκοτές.
Συνέχισε τελοσπάντων ώσπου να μην σου μείνει ζύμη ή γέμιση (εμένα εσυνέβηκε τούτο το μαγικό που λείφκει η ζύμη τζιαι η γέμιση την ίδια ώρα).

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάλε αρκετό φυστικέλαιο, όσο να καλύπτει τα πουρέκια (εεεε εμπανάδας, συγνώμη). Άσε να ζεσταθεί καλά το λάδι και ξεκίνα να τηγανίζεις. Δε θέλουν πολλή ώρα. Τα μεγάλα θα θέλουν σίγουρα περισσότερη και πάλι όμως, υπολόγισε 3-4 λεπτά το πολύ.

Εντάξει, όχι και πολύ σχετική ανάρτηση με τον 15αύγουστο, αλλά έννεν ούλλα σούβλα!

8 Αυγούστου 2012

Pineapple Upside-Down Cake


ή στα Κυπριακά "ποκουπισμένον κέικ με ανανά".

Η συνταγή δεν ειναι δική μου. Ειναι απο την "κολλητή" μου την Στέφανη του JoyofBaking.com η οποία εχει βιντεο που μπορείτε να δειτε πως να το κάμετε. Η συνταγή τζαι το βίντεο εδω. Επειδή ομως αρεσεν μου πάρα πολλά σαν κέικ (εδοκιμασα μια μπουκιά, άτιμη διατροφή) ειπα να την μοιραστώ μαζι σας για το μη αγγλόφωνο κοινό τζαι για να την διαδώσω, μιας τζαι ίσως είναι μια συνταγη που δεν ειναι πολλά διαδεδομένη στον ελληνικό/κυπριακό χώρο.

Για οσους δεν τους αρέσκει ο ανανας, μπορουν να τον αντικαταστήσουν με οτι φρουτο θέλουν. Αν εσhετε τζαι πολλά ωριμα, βαρυψημένα που λαλουμεν, φρούτα εν ευκαιρία να τα "ξεφορτωθείτε". Εγω μεσα στο κεντρο του ανανά εβαλα τζαι raspberries. Τα φρουτα μπορεί να ειναι τζαι κατεψηγμένα. Επισης, επειδη ειμαστε εν καιρό κρίσης, να σας πω οτι εν ενα κέικ που στο συνολο (με Αμερικάνικες τιμές) τα υλικά θα μου εστοιχίσαν ουτε καν $5 (~ 4 ευρω).

Λοιπόν, πιάνουμε ενα στρογγυλό ταψι, εγω εχρησιμοποιησα ενα με 23 ποντους διαμετρο τζαι 8 ποντους βάθος. Αν ηταν 10 ποντοι στο βάθος θα ηταν ιδανικο. Η συνταγη ελαλεν τις διστασεις  του ταψιου μου αλλα τελικά ηταν λιο ξέβαθο. "Λαδωνουμε" το ταψί μας με αντικολλητικό σπρέι ή οτι προτιμούμε τελοσπάντων για να μεν κολλήσει το κέικ.

Σε μια μικρη κατσαρόλα, λιώνουμε μισο στικ βούτηρο ανάλατο (~55-60 γρ) μαζι με 3/4 ποτηριου ζαχαρη. Η συνταγή ελαλεν καστανή, εγω εβαλα "μαυρη" τζαι ετσι εκαραμέλωσε ακόμα παραπάνω. Οταν λιωσουν καλα, προσθετουμε την καραμελωμένο μειγμα στο ταψι μας τζαι πάνω του στρώνουμε τα φρουτα τις αρεσκείας μας. Εγω εχρησιμοποιησα ανανά κονσερβας για ευκολια....

Για το κέικ μας, κτυπουμε καλα με μιξερ χειρος ή οτι μίξερ μας βολεύκει τελοσπάντων, 1 στικ βούτηρο (113 γρ) με 1 ποτήρι ζάχαρη κανονική τζαι ενα κουταλάκι του καφέ αποσταγμα βανίλιας. Προσθετουμε 2 κρόκους αυγών (τα ασπράδια μεν τα πετάξετε, καρτεράτε...) τζαι κτυπουμε καλα. Προσθέτουμε 1/2 ποτήρι γάλα τζαι 1.5 ποτήρια αλεύρι στο οποιο αλευρι επροσθέσαμε τσας άλας τζαι 2 κοφτά κουταλάκια μπέικινγκ πάουντερ. Κτυπουμε καλα να γινουν ενα αφρατο μειγμα.

Σε ξεχωριστή κούπα, χτυπουμε στο μιξερ τα 2 ασπράδια τον αυγών που εβαλαμεν στο κέικ, μεχρι να γινουν ενας ωραίος ασπρος αφρος. Προσθετουμεν τον αφρό στο μειγμα του κέικ τζαι ανακατώνουμε καλα με μια σπατουλα ή κουτάλα ή οτι μας "γιουτά" που λαλουμεν, για να προσθέσει ενα "φλαφ" που λαλουν τα Αμερικανάκια, στο κέικ μας.

Ψηνουμε στους 180 βαθμους Κελσίου (350 Φαρενάιτ) μεχρι να ροδισει για 35-40 λεπτά ανάλογα με το φουρνο. Ελεγχουμε με το "τεστ της οδοντογλυφιδας".

Αφηνουμεν το να κρυώσει για 10-15 λεπτα τζαι αναποδογυρίζουμε ή ποκουπίζουμεν!

7 Αυγούστου 2012

Γεμιστες πιπεριές με κειμά και μπεσαμέλ

Γεια σας!

Πρώτη φορά σας γράγω δαμέ στο μπλογκ αλλά μιας και είναι καλοκαίρι και είμαι αθκιασερή καθηγήτρια είπα να ασχοληθώ λίγο με την μαγειρική! Βάλλω σας την συνταγή μου για γεμιστες πιπεριές που έκαμα προχτές που είχα καλεσμένους και πήρε πολλά καλες κρητικές.




Λοιπον, επιασα 9 περιπου πιπεριές χρωματιστές και τους έκοψα το πάνω σημείο που είναι το κοτσανάκι. Εκαθάρισα τους σπόρους που μέσα για να τις γεμίσω. Μετα εβαλα λίγο λάδι της ελιάς στο τιγανακι και τσιγάρισα λίγο τις πιπεριές για να ψηθούν πιο εύκολα στον φούρνο. Αφού ετσιγαριστήκαν οι πιπεριές έβαλα τες να σταθούν μεσα σε ενα ταψακι.








Εσυνέχισα με την γέμιση. Τα υλικά ήταν

1 κρεμμυδακι φρέσκο
1 σκελλιδα σκορδο
1 κιλο κειμα μισο χοιρινό μισο βοδινό
λιγο κρασι ασπρο (οτι εχετε σπιτι)
λιγο κολιανδρο φρέσκο
αλας, πιπερι
σαλτσα ντοματας,
2 φύλλα δαφνης
κανέλλα
λίγα μανιτάρια (αν θέλετε)

Μεσα σε ενα τηγανι μεγάλο εβαλα λίγο λαδι που το καλό. Ετσιγάρισα τον σκορδο για 2 λεπτα και μετα το κρεμμυδακι το φρέσκο. Έβαλα μέσα τον κειμά και εψησα μέχρι να μην εχει πλέον ροζ χρώμα. Έβαλα την σάλτσα ντομάτας. Μπορείς να βάλεις όση θέλεις ανάλογα ποσο κόκκινιστό θέλεις το κειμα σου. Έγώ έβαλα περιπου ενα ποτήρι.
Επρόσθεσα το κρασί και τον φρέσκο κόλιαντρο. Έβαλα το άλας το πιπέρι το τριμμένο και τα φύλλα δαφνης και λιγη κανέλλα. (Εδιαπίσωσα πως πάει πολλά η κανέλλα με τον κειμά)
Αφησα το να σιγοβράσει μεχρι να καταστηθεί.







Για την μπεσαμέλ τα υλικά είναι

50 γρ βούτηρο
αλεύρι
γάλα
κανέλλα
αλας πιπέρι

Μέσα σε μια κατσαρολά λιόνουμε το βουτηρο και προσθέτουμε το αλευρι οσο σηκώσει για να γίνει ενα πυχτό μιγμα. Έβαλα 1.5 ποτηρι ζεστό γαλα και την κανελλα με το αλας και πιπερι. Την μπεσαμελ πρέπει να την νεκατώνουμε συνέχεια μέχρι να γίνει κρέμα. Όταν επηξε η κρέμα εβαλα και λίο τριμμα αναρης.

Μεσα στις πιπεριες εβαλα τον κειμά. Εγεμωσα τες περιπου στα 3/4 και μετα το υπολοιπο εβαλα την μπεσαμέλ. Επασπάλισα στο τελος λιγη καπήρα αλεσμένη πανω στη μπεσαμελ για να καμει κρούστα. Μεσα στο ταψή εβαλα λίγο νερό και τις έψησα στον φούρνο μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.

Επειδή μου εμεινε αρκετός κειμας έβαλα τον στο θαλαμο για να τον χρησιμοποιήσω μιαν αλλη μέρα.







Ιδού το τελικό αποτέλεσμα!