25 Ιουνίου 2013

Μπιφτέκια κοτοπούλου σερβιρισμένα με Κυπριακό πουργούρι



Τα μπιφτέκια τα εμπνευστηκα απο μια συνταγή που κάμνει η αδερφή μου τζαι τα εσυνόδευσα με πουργούρι. Το πουργούρι/πουρκούρι (ή πληγούρι οπως ειναι γνωστό στην Ελλάδα) ειναι απο τα αγαπημένα μου φαγητά της Κυπριακής κουζίνας. Σαλάτα και γιαούρτι είναι επίσης απαραίτητα για συνοδεία.

Υλικά για μπιφτέκια:

0.5 κιλό κιμάς κοτοπούλου
1 καρότο
1 κολοκυθάκι
1 κρεμμύδι
1 ντομάτα
1 αυγό
2-3 κουταλιές αλεσμένη καπήρα (φρυγανιά δηλαδή)
αλάτι, ρίγανη, πιπέρι (προαιρετικά)

Ψιλοκόβουμε τα κολοκυθάκι, το καρότο, το κρεμμύδι και την ντομάτα στο μπλέντερ. Εγω προσωπικά τα εκαμα ξεχωριστά ένα-ένα. Τα ανακατεύουμαι με τον κιμά και προσθέτουμε τα υπολοιπα υλικά. Φυσικα μπορείτε να προσθέσετε ο,τι άλλο θέλετε απο φρεσκα κρεμμυδάκια, μαϊντανο κτλ. Καπήρα προσθέτουμε οση χρειαζεται για να μην ειναι πολλά χαλαρό το μίγμα.

Εγω εψησα τα στο γκριλ του φούρνου αλλα μπορειται να τα ψησετε και σε αντικολλητικό τηγάνι ή οπως προτιμάτε.

Η δόση φτιάχνει 10 περίπου μπιφτέκια μεσαίου μεγέθους.

Υλικά για πουργούρι:

1 ποτήρι πουργούρι
0.5 ποτήρι χυμό ντομάτας
1 κρεμμύδι
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κύβο λαχανικών
3-3.5 ποτήρια νερό
αλάτι

Σοτάρουμε το κρεμμυδάκι μεσα στο ελαιόλαδο. Οταν ροδίσει προσθέτουμε το χυμό ντομάτας. Εγω προσωπικά προσθέτο λίγο ντοματοχυμό σε τριμμένη φρέσκα κόκκινη ντομάτα.

Οταν αρχισει να βράζει, προσθέτω τον κύβο λαχανικών τζαι το νερό. Οταν βρασει τζαι τούτο προσθέτω το πουργούρι. Αμαν βρασουν ξανα, σβηνω την φωτιά τζαι σκεπάζω την κατσαρόλα τζαι αφήνω το να τραβήσει το ζουμί μονο του. Συνηθως πέρνει 20-30 λεπτα.

12 σχόλια:

  1. Ως τωρά έβαλλα μαϊντανό κ καρότο με πολλά μπαχαρικά. Θα τα δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμας επειδη "πειράζουν" τα στομάχια μας οικογενειακώς τα μπαχαρικα, προσπαθω να προσθετω γευσεις με αλλο τροπο. Λετ μι νόου τι γνώμη σου τζαι τί αλλο θεωρείς θα ταιριάζει. :)

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος25/6/13, 4:03 μ.μ.

    Εμείς βάλλουμε και μια κουταλιά της σούπας μουστάρδα στη ζύμη για τα μπιφτέκια. Δοκίμαστο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαναακουσα το τουτο τζαι ηθελα να το δοκιμάσω αλλα ο παπάς μου εν κατά του θέματος (για τον λόγο που εγραψα πάνω της Μούν) ετσι εν εβαλα.... Εν πολλά καλή ιδέα πάντως! :)

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος28/6/13, 1:01 μ.μ.

      moustarda oksa savora?? i en paizei rolo?

      Διαγραφή
    3. Μουστάρδα εξαναέβαλα (γενικά αρεσκει μου πολλά η μουστάρδα) αλλα σαβορα εν εξαναχρησιμοποιησα/εφα ετσι δεν γνωριζω την απαντησω εγω.....

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος27/6/13, 2:25 π.μ.

    χμμμμ εγώ αντί κρεμμύδι βάλλω πράσα (πειράζουν μας τα κρομμύθκια) και λίγο -αρκετά ψιλοκομμένο -μαϊντανό (η επόμενη μου δοκιμή είναι να προσθέσω και 2-3 φύλα ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη ιδέα τα πράσα!!! Ο φρεσκος δυοσμος πρεπει να παει πολλα ωραια. Εσκεφτηκα το αλλα εν ειχα φρέσκο τζεινην την ώρα...

      Διαγραφή
  4. μα τι ωραίο τζιαι απλό φαούδιν!
    Γιαουρτούιν έσιει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία μπιφτέκια και πολύ διαφορετικά από τα κλασσικά! Θα ήταν σίγουρα και πολύ αφράτα με την προσθήκη του κολοκυθιού μέσα! Κρατείται η συνταγή! Καλό μήνα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως ετσι ηταν...πολυ αφρατα και αρκετα ζουμερα.

      Καλο μήνα και σε σενα! :)

      Διαγραφή