14 Δεκεμβρίου 2007

Γαρδούμπες

Σήμερα έκανα κοπάνα από το σχολείο όϊ παίζουμε ,κάνει ψοφόκρυο ρίχνει χιονόνερο και έτσι αποφάσισα ότι δεν αντέχω το κρύο.Μεν περιπαίζετε γιατί άλλη φορά θα σας γράψω περιπέτειες στα χιόνια όπου και έζησα 6 χρόνια θα γελάτε και θα κλαίτε ,δεν θα τα γράψω εδώ.
Προς το παρών τωρά τα Χριστούγεννα κάμετε και καμιά γαρδούμπα.

Θα χρειαστείτε μια συκωταριά από αρνί ή κατσίκι
μία αντεριά [αντερούθκια] αλάτι ,πιπέρι,και ρίγανη

πλένετε τη συκωταριά [συκώτι πνευμόνι,σπλήνα,καρδιά]
και τα αφήνετε να στεγνώσουν από τα νερά
Τώρα τα άντερα αφού τα πλύνετε από την έξω μεριά ,πρέπει να τα πλύνετε και από μέσα εγώ τα γυρίζω το μέσα έξω [αν πάρετε μία παλιά κρεμάστρα ξύλινη και βγάλετε το κάτω ξυλάκι που συνήθως κρεμάμε τα παντελόνια ,θα δείτε ότι εκτός από στρογγυλό στις άκρες είναι μυτερό, με αυτό θα γυρίσετε τα αντεράκια αλλιώς αφήστε τη βρύση να τρέξει μέσα μέχρι να φύγουν οι ακαθαρσίες.] Στη συνέχεια κόβουμε το συκώτι το πνευμόνι τη καρδιά και τη σπλήνα στο μέγεθος του δάκτυλου μας,δηλαδή μακρόστενα τα αλατοπιπερώνουμε βάζουμε
τη ρίγανη και τα τυλίγουμε με τα αντερούθκια ένα κομμάτι συκώτι ένα πνευμόνι ένα καρδιά και τη σπλήνα. Λογικό είναι η καρδιά και η σπλήνα να τελειώσουν πιο γρήγορα από τα άλλα υλικά εσείς συνεχίστε με τα υπόλοιπα δηλαδή βάλτε δυο συκώτι και δυο πνευμόνι ,τα καρφώνουμε με μια οδοντογλυφίδα και τα βάζουμε στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο τους ρίχνουμε λίγο λάδι και τις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου μιάμιση ώρα. Καλή όρεξη
Υ.Γ.
Αν έχετε ταψί με καπάκι προτιμήστε να τις ψήσετε εκεί στο τέλος βγάζετε το καπάκι για να ροδίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου