27 Αυγούστου 2008

Ρεβανί

Θεωρείται σιροπιαστό, αλλά -κατά την ταπεινή μου άποψη- δεν είναι τόσο βαρετό όσο τα συνηθισμένα σιροπιαστά.
Ένα γλυκό για όλες τις εποχές και ..τα περισσότερα γούστα!


Θα χρειαστείτε:

250γρ. γιαούρτι στραγγιστό

1 ποτ. ινδοκάρυδο

1 ποτ. σιμιγδάλι

1 ποτ. αλεύρι

1 ποτ. ζάχαρη

1 ποτ. σπορέλαιο

5 αυγά

2 φακελλάκια βανίλια

2 κουταλιές baking powder

Για το σιρόπι:

2 ποτ. ζάχαρη
1 ποτ. νερό

λίγο φρεσκοστιμένο λεμόνι


And off we go..

Καταρχήν ετοιμάζουμε το σιρόπι 1-2 ώρες πριν να ψήσουμε το γλυκό. Βάζουμε τα υλικά σε κατσαρολάκι και αφήνουμε να βράσουν για 5' (μέχρι να "δέσει" το σιρόπι - βλέπε tips). Ακολούθως αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει (βάλτε το σε κανά παράθυρο - με μια πετσέτα από πάνω, εκτός κι αν το θέλετε "μιλλωμένο" χεχε).
Αρχίζουμε την παρασκευή του μίγματος, χτυπώντας πολύ καλά τα αυγά (αν έχετε και ένα μιξεράκι ακόμα καλύτερα). Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπούμε πάλι καλά. Προσθέτουμε -ανακατεύοντας συνέχεια- το λάδι, τη βανίλια, το γιαούρτι, το σιμιγδάλι, το αλεύρι (το οποίο έχουμε κοσκινίσει), το baking powder και το ινδοκάρυδο. Προσέχουμε όταν ανακατεύουμε το μίγμα στο οποίο έχουμε αρχίσει να βάζουμε τα 'στερεά', νατο κάνουμε σαν να το "διπλώνουμε", για να μπει αέρας μέσα και να "σηκωστεί" μετά πιο καλά. Βάζουμε το μίγμα σε ταψί αρκετά ψηλό ώστε να χωρεί το γλυκό, το οποίο θα διπλασιαστεί σχεδόν σε ύψος.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 1 ώρα.
(Προσοχή! Καλύτερα μη δοκιμάσετε να ανοίξετε το φούρνο πριν τα 45' γιατί μπορεί να "κάτσει" το μίγμα και να βγει λασπωμένο.) Βάζουμε ένα μαχαίρι μέσα στο γλυκό για να βεβαιωθούμε ότι εστράγγισε (αν μείνουν υπολείμματα μίγματος σημαίνει εν είναι ψημένο ακόμα). Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο περιχύνουμε το σιρόπι και αφήνουμε να το απορροφήσει. Αν και θα σας φανεί πολύ, εν να το ρουφήσει!
Tips: *Πώς ξέρουν οι "νοικοτζυρές" ότι έδεσε το σιρόπι; Πιάνουν λίγο πας στη μούττη του κουταλιού και στάσσουν μια σταξιά μας στο νύχι τους (κατά προτίμηση του αντίχειρα που εν πιο μεγάλο), το οποίο νύχι έχει μια κλίση (60° αρνητική θα έλεγα - έτο, όπως το αντεστραμμένο slash) και αν το σιρόπι "σταθεί" και δεν τρέξει σημαίνει εν έτοιμο.
*Η μάμα μου στο σιρόπι βάζει και 2-3 φύλλα φούλι, το οποίο έχει στην αυλή της. Όταν επιχείρησα να έβρω καμιά εικόνα στο internet βγάζει μου ένα είδος γιασεμιού, που εν είναι εκείνο που χρησιμοποιούμε στο σπίτι. Εν είναι καν close. Αν δεν είστε σίγουροι, καλύτερα μη βάλετε τίποτε ή βάλτε 1 κουταλιά σούπας ανθόνερο.

*Μια φορά που έμπλεξα τα μπούτια μου και έκαμα τσας λιγότερο σιρόπι (νομίζω έκαμα σιρόπι για μισή δόση και μίγμα για 3/4), το γλυκό ήρτε πιο ωραίο, οπότε αν δεν σας αρέσουν πολλά τα σιροπιαστά δοκιμάστε το έτσι.

*Το ρεβανί σερβίρεται πολλά ωραία ζεστό με παγωτό βανίλια (ο παπάς μου ο λήξης! ..αν κι εγώ το προτιμώ χωρίς).
*Τωρά που το σκέφτομαι, είχα φάει σε cafe βάφλα με παγωτό βανίλια και 1-2 φύλλα φρέσκο δυόσμο πάνω στο παγωτό και ήταν άψογο, μπορεί να του πάει και τούτου ο δυόσμος. Αλλά εν το δοκίμασα, εν παίρνω κανένα στο λαιμό μου! :)


P.S.1: Είπαν μου πολλές φορές την ονομασία του στα κυπριακά,
αλλά δε φημίζομαι για τη μνήμη μου.
P.S.2: Η συνταγή έρχεται από την ωραία Θεσσαλονίκη!

1 σχόλιο: