7 Μαρτίου 2009

Λικέρ μανταρινιού


Παλιότερα τα σπιτικά λικέρ είχαν σημαντικό ρόλο στο κέρασμα των καλεσμένων. Μετά από γεύμα αλλά και από μόνο του, ένα σπιτικό λικέρ είναι ευχάριστο τις πιο πολλές ώρες. Με εξαιρετική γεύση και άρωμα φτιάχνει τη γεύση μετά το φαγητό και βοηθά στη χώνεψη.

Η πιο κάτω συνταγή είναι και αυτή παλιά κυπριακή συνταγή από τη περιοχή της Σολιάς όπου αφθονούσαν τα εσπεριδοειδή.


Υλικά


8 μανταρίνια

2 πορτοκάλια

1 λεμόνι
περίπου
10 ξυλαράκια κανέλας
περίπου
50 γαρύφαλλα (μπαχαρικό)

2 μπουκάλια ζιβανία

1 μπουκάλι μπράντυ VSOP (μεν τσιγκουνευτείτε)

Ζάχαρη (Η ποσότητα θα εξαρτηθεί)

Παρασκευή


Πλένουμε τα φρούτα και καρφώνουμε 1 ξυλαράκι κανέλας και 4-5 γαρύφαλλα στο καθένα. Τα τοποθετούμε σε μεγάλη φίζα (γυάλα που να κλείνει αεροστεγώς) και προσθέτουμε και τα οινοπνευματώδη. Τα αφήνουμε έτσι για 40 μέρες φροντίζοντας το υγρό να σκεπάζει τα φρούτα.


Μετά τη πάροδο των 40 ημερών στίβουμε τα φρούτα μέσα στη γυάλα παίρνοντας όλο το χυμό και πετάμε τις φλούδες και τη σάρκα. Κουλιάζουμε (σουρώνουμε) το υγρό μας και το αναμειγνύουμε με τη ζάχαρη σε αναλογία 2 μέρη υγρό με 1 μέρος ζάχαρη.


Τοποθετούμε το υγρό σε κατσαρόλα και το βράζουμε περίπου για δέκα λεπτά σε χαμηλή φωτιά ξαφρίζοντας το. Το φυλάμε σε μπουκάλια στα οποία μπορεί να διατηρηθεί αναλλοίωτο για πολλά χρόνια.

2 σχόλια:

  1. Εμείς βάζουμε τη ζάχαρη μαζί και μετά τη φίζα την βάζουμε στον ήλιο να σαραντήσει .τσιν τσιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εγώ διάβασα «λικέρ μανιταριού» και ήμουν ζαωμένη πολλήν ώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή