12 Μαρτίου 2009

Γλυκά παξιμαδάκια με μούστο ή χαρουπόμελο

Χωρίς καθόλου ζάχαρη αποτελούν υπέροχο γλυκό συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι. Τεμπέλιασα και δεν τα φωτογράφισα. Στην επόμενη δόση θα το κάνω και θα προσθέσω τη φωτογραφία. Πάντως στο γραφείο έγιναν ανάρπαστα και πήρα και τα σπάνια συγχαρητήρια (όταν πρόκειται για έδεσμα) της συμβίας!

1 ποτήρι σπορέλαιο
1 ποτήρι χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
1
1/2 ποτήρι χαρουπόμελο ή μούστο (έψιμα)
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι σόδα
1/2 κουταλάκι αλάτι

και προαιρετικά αλλά τα συστήνω ανεπιφύλακτα
σταφιδάκια
καρύδια ή αμύγδαλα ψιλοκομμένα

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί αφού διαλύσουμε τη σόδα στο χυμό. (Προσοχή γιατί φουσκώνει σε χρόνο ντε-τε). Μη φοβηθείτε τη κολλητική λάσπη που δημιουργείται στην αρχή. Αφού η ζύμη αρχίσει να ξεκολλάει τη χωρίζετε σε 3-4 μέρη και την πλάθετε σε κυλινδρικά σχήματα. Χαράζετε τη ζύμη σαν να ήταν μικρές ποξαμαθκιές ή δακτυλιές.

Ψήνουμε σε κανονικό φούρνο για περίπου μία ώρα. Αφού ψηθούν χωρίζουμε τα προχαραγμένα κομμάτια.

Καλή απόλαυση!

5 σχόλια:

  1. Τα μουστοκουλουρα μου αρεσουν πολυ και με σταφιδες ειναι απιθανα.
    Δεν ξερω βεβαια τι γευση θα εχει το χαρουπομελο; αληθεια που το βρισκεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στη Κύπρο το βρίσκεις σε όλα τα μπακάλικα και σούπερμάρκετ. Αν έχεις κάποιο γνωστό από δω πες του να σου φέρει. Αποτελεί εξαιρετικό υποκατάστατο της ζάχαρης.

    Εξαιρετικό το ιστολόγιο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την αντιγράφω για την Αχτίδα μου που τρελλαίνεται για τέτοια πράγματα.Χαρουπέλαιο ..δεν ξέρω , μούστο έχω στο ψυγείο.Καλή σας μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δημήτρη το χαρουπόμελο είναι ο χυμός από τα χαρούπια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Unfortunately I can't read the recipees, but I love the pictures!!!

    here is a post I recently wrote, just to warn as many people as possible:
    http://ahealthierwayofliving.blogspot.com/2009/03/chiropractic-as-questionable-method.html

    greetings from Scandinavia, Sarah sofia

    ΑπάντησηΔιαγραφή