26 Μαρτίου 2009

Μακαρόνια του Φούρνου


Μπορεί να σας φανεί πελάς, αλλά εν πιο εύκολον απ'ότι φαίνεται!
Ταΐζετε 4-5 πλάσματα (ή ακόμα καλλύτερα κάμνετε τα για 2 τζαι μετά έσιετε τα στο ψυγείον, τα μακαρόνια του φούρνου εν ό,τι πρέπει κρύα...)
1 πακέτο μακαρόνια του φούρνου
1 χαλλούμι
1 αναρή
½ κιλό κεϊμά (250 γρ. βοδινό, 250 γρ. χοιρινό)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένον
καρρότο τριμμένο (προεραιτικό)
1 φύλλον δάφνη
μαϊντανός
2 αυκά χτυπημένα
4 κουταλιές βούτηρος
3 τομάτες τριμμένες ή στο μπλέντερ (ή τοματοπολτός)
φρέσκο μοσχοκάρυδο τριμμένο
μαύρο πιπέρι
άλας
κανέλλα σκόνη
λάδιν καλόν
2-2 ½ ποτήρια γάλα
8 κουτάλια σούπας αλεύρι
Ξεκινούμεν με τον κειμάν: βράζουμεν λλίον το τηγάνιν μας τζαι βάλλουμεν λλίον λάδιν μέσα σε μέτριαν φωθκιάν. Άμαν βράσει το λάδιν βάλλουμεν μέσα το κρεμμύδιν τζαι το καρρότον (αν θα βάλουμεν). Άμαν μαλακώσουν βάλλουμεν μέσα τον κεϊμάν τζαι νεκατώνουμεν κάμποσον ώσπου να πιάσει παντού. Ύστερα βάλλουμεν το άλας τζαι το πιπέριν, τη δαφνούαν μας, την κανέλλαν, τζαι το μοσχοκάρυδον. Μόλις πίασει λλίον χρώμα βάλλουμεν μέσα τζαι την τομάταν μας τζαι ανακατώννουμεν. Καρτερούμεν να εξατμιστούν τζαι να τραβήσουν τα υγρά ώσπου να καταστηθεί. Άμαν τελειώσουν, φκάλλουμεν την δάφνην τζαι βάλλουμεν τζαι τον ψιλοκομμένον μαϊτανόν.


Ύστερα βράζουμεν τα μακαρόνια. Μόλις γινούσιν τζαι σιονώσουμεν το νερόν, στραντζίζουμεν που πάνω τους το λάδιν που τον κεϊμάν χρησιμοποιώντας έναν φτανόν τρυπιτόν (αν δείτε ότι εν ιφκαίννει πολλύν λάδιν, τσιλλάτε λλίον τον κεϊμάν για να τρέξει). Αν δείτε ότι θέλει τζι’άλλον λάδιν για να μεν κολλήσουν τα μακαρόνια, βάρτε λλίον λάδιν καλόν.
Στο μεταξύ τρίφκουμεν το χαλλούμιν τζαι την αναρήν μας. Νεκατώννουμεν τα, τζαι βάλλουμεν τους τζαι μοσχοκάρυδον – πάει πολλά! Ύστερα κρατήστε ¾ του ποτηρκού που το τρίμμαν, εννα χρειαστεί για την μπεσιαμέλ.
Πίαννουμεν έναν pyrex (μέτριον τζαι πάνω) τζαι απλώννουμεν μέσα τα μισά μακαρόνια. Βάλλουμεν μιαν στρώσην χαλλούμιν (τζαι σιουρευκούμαστεν ότι μεινίσκει αρκετόν για αλλό μιαν στρώσην που πάνω στο τέλος), απλώννουμεν που πάνω τον κεϊμάν, τζαι ύστερα τα υπόλοιπα μακαρόνια. Τσιλλούμεν κάμποσον σε ούλλην την επιφάνειαν για να μεν μας τρέξει η μπεσαμέλ.
Τωρά εν η μεγάλη η τέχνη... Η μπεσιαμέλ εν το πιο δύσκολον κομμάτι τζαι πάντα αγνώννει με... Το κόλπον είναι να μεννεν πολλά νερουλλή, αλλά ούτε τζαι πολλά στεχνή. Εγώ συνήθως υπολογίζω με το μμάτιν, αλλά αν κάποιος ήβρεν τες τέλειες αναλογίες για την μπεσιαμέλ ας μας τες πει. Καλλύτερα την πρώτη φορά να κάμετε παραπάνω για να δείτε πόσην χωρεί το pyrex σας. Σε πολλά χαμηλήν φωθκιάν βράζουμεν τον βούτηρον (αλλά να μεν κάψει). Μόλις υγροποιηθεί βάλλουμεν το αλεύριν τζαι νεκατώννουμεν συνέχεια με σύρμαν (πάλαι πολλά προσεκτικά να μεν κάψει). Μόλις γίνει χυλός βάλλουμεν λλίον γάλα τζαι συνεχίζουμεν πάντα να νεκατώνουμε. Σιγά-σιγά βάλλουμεν ούλλον το γάλαν νεκατώνωντας. Άμαν είμαστεν happy με την μπεσιαμελ, φκάλλουμεν την που την φωθκίαν τζαι αφήννουμεν να κρυώσει 1-2 λεπτά, τζαι βάλλουμεν 2 αυκά χτυπημένα (προσοχή να μεν μας κόψουν τα αυκά – νεκατώννουμεν συνέχεια). Ύστερα προσθέτουμεν τζαι τα ¾ του ποτηρκού με τον τρίμμαν μες την μπεσιαμέλ. Άμαν γινεί, απλώννουμεν την που πάνω που τα μακαρόνια, τζαι ύστερα βάλλουμεν τζαι το τρίμμαν που εφυλάξαμεν.
Ψήννουμεν στους 180 βαθμούς για καμιάν ώραν, ή ώσπου να κοτσινήσει που πάνω. Συνοδεύκουμεν με μιαν πλούσιαν σαλάταν. Καλήν σας όρεξην!

7 σχόλια:

  1. Την ίδια ιδέα είχαμε σήμερα, παστίτσιο έκανα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο Αντώνη μάνι μάνι έκαμες τα.Καλωσόρισες τζιόλας οξά είσαι που τους δίπλα?
    Αχτιδούλα έρχομαι να δω τη συνταγή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλώς εβρεθήκαμεν Σταλαματία. Ευτυχώς που μου ανέφερες τους "δίπλα" τζαι ανακάλυψα το μπλόγκ της αχτίδας τζαι του Δημήτρη :-)

    @αχτίδα: αν κάνεις το παστίτσιο διαφορετικά θα ήθελα να δω τι άλλα υλικά χρησιμοποιείς (ή τι δε χρησιμοποιείς)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρέπει να ομολογήσω ότι η συνταγή σου ρε φιλέ εν η πιο καλή που ήβρα ως τωρά (εκτός της μάνας μου φυσικά, για να μεν φάμεν τζιαι ξύλον)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. συγνώμη κιόλας αν φανώ άσχετη αλλά η αναρή είναι φρέσκια ή ξηρή; ανάλατη ή αλατισμένη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά απίστευτης καθυστέρησης (τωρά είδα την ερώτηση), ξερή αλατισμένη

      Διαγραφή
  6. ORAIO APO ORVIGIA ME AGAPI KYPRAIA KAI EGO MAKARONIA TOU FOURNOU FTIAXNO SIMERA O ANDRAS MU NORVIGOS ME AUTA XETRELAMENOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή