3 Ιουνίου 2010

Σπανακόπιττα

Όταν ήμουν στην Αγγλία τζιαι επεθυμούσα πολλά την ελληνική τζιαι κυπριακή κουζίνα, επήεννα στο μπακάλικο της γειτονιάς που το είσιεν ένας Τουρκοκύπριος τζιαι έπιανα φέτα τζιαι άνηθο για να κάμω σπανακόπιτα! Τα υπόλοιπα εγόραζα τα που το σούπερμαρκετ, εν τζιαι ήταν να πληρώννουμε το ένα αλλό΄να! Τωρά λοιπόν που νιώθω τέλεια σπίτι μου αλλά ήβρα τζιαι χρόνο, είπα να ξανακάμω την πιτούδα, έβαλα τζιαι λλίο ούζο μάλιστα μέσα, αφού τωρά έχω το εύκαιρο!

Θα χρειαστείς:
Ένα πακέτο ζύμη σφολιάτα (Η "Χρυσή Ζύμη" που έπιασα έχει μέσα 2 φύλλα, θα χρειαστείς και τα δύο. Παρόλ'αυτά η ζύμη εφάνηκε μου πολλά βουτυράτη.)
Περίπου 800 γρ σπανάκι. Για ευκολία πιάσε κατεψυγμένο. Γλιτώνεις πολλή δουλειά, πλύνε, ξαναπλύνε, μάρανε. Δε αναλόγως τζιαι το δοχείο που έσιεις.
άνηθο ψιλοκομμένο
1-2 κρεμμύδια
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
1-2 σκελίδες σκόρδο
μαϊντανό ψλοκομμένο
250 γρ. φέτα
150 γρ. αναρή
λίγο ούζο (5 ml)
αλάτι, πιπέρι
2-3 αβγά

Ψιλοκόβεις τα κρεμμύδια τζιαι το σκόρδο τζιαι τηγανίζεις σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, να μαράνουν.
Σβήνεις με το ούζο.
Προσθέτεις το σπανάχι. Αν έχεις βάλει κατεψυγμένο απλώς θα περιμένεις να αρχίσει να λιώνει. Δε χρειάζεται να το ξεπαγώσεις πριν, βάλλεις κατευθείαν τους "κύβους" σπανακιού στο τηγάνι.

Σπάζεις 1-2 αβγά μέσα στη γέμιση τζιαι νικατώννεις καλά, να ψηθούν.
Αφού ψηθεί λίγο το σπανάχι τζιαι το αβγό, προσθέτεις τη φέτα τζιαι την αναρή, τριμμένη (με τα χέρια ή το πηρούνι).
Αλείφεις ένα ταψί με λάδι τζιαι απλώθεις το ένα φύλλο. Προσθέτεις τη γέμιση τζιαι καλύπτεις με το άλλο φύλλο.
Σπάζεις ένα αβγό σε ένα μπολ, χτυπάς το τζιαι αλείφεις την πίτα πουπάνω. Κάμε μικρές τρύπες με ένα πηρούνι στην επιφάνεια της ζύμης να ψηθεί τζιαι πουμέσα.
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200º τζιαι ψήνεις για 15 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδίσει!

Αν δε θέλεις τα αβγά, απλώς δεν τα βάζεις, όμως το αβγό πουπάνω διά ένα ωραίο χρώμα τζιαι γεύση. Μπορείς εναλλακτικά να βάλεις τζιαι γιαούρτι αντί αναρή, προτιμότερο στραγγιστό για να μεν κατεβάσει νερό.

2 σχόλια:

  1. Μάσσιαλλα σου ρα κορού, χαρά σε τζείνον ποννα σε πάρει :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποτέ σφολιάτα στη σπανακόπιττα!
    πρέπει να φτιάξεις ζύμη με τα χεράκια σου!

    για δες:

    http://kakomoutsounos.blogspot.com/2009/03/blog-post_21.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή