14 Ιουνίου 2010

Ψητό χταποδάκι με σάλτσα από πορτοκάλι και πράσινες ελιές

Η συνταγή αυτή είναι της Νένας Ισμυρνόγλου, από το περιοδικό Γαστρονόμος. 

Θα χρειαστούμε: 

Για το χταπόδι
  • 1 καθαρισμένο χταπόδι βάρους περίπου 1,2kg ή δύο πιο μικρά
  • 4-5 κόκκοι μαύρο πιπέρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 30ml ξύδι 
  • 20ml χυμό λεμονιού
  • ρίγανη ξερή 
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
  • 300ml χυμό πορτοκαλιού
  • 30ml  ελαιόλαδο 
  • 1/4 ποτηριού ψιλοκομμένες πράσινες ελιές (χωρίς τες κοκκόνες) 
Για το σερβίρισμα
  • 1 μεγάλη σελινόριζα χοντροτριμμένη ή σπανάχι ή κραμπί (λάχανο) λεπτοκομμένο 
  • τα φύλλα από μισή δέσμη μαϊντανό, σε μέτρια κομμάτια 
Εκτέλεση: 

Σάλτσα: 
Βράζουμε σε κατσαρολάκι το χυμό πορτοκαλιού για 15', μέχρι να μείνει περίπου ο μισός. Τον ρίχνουμε στο μπλέντερ όσο είναι ακόμα ζεστός και αργά αργά προσθέτουμε το ελαιόλαδο, μέχρι να γίνει μια λεία σάλτσα. Όταν είναι έτοιμη, τη βάζουμε σε ένα δοχείο, προσθέτουμε τις ελιές και αφήνουμε κατά μέρος.

Χταπόδι: 
Βάζουμε το χταπόδι, το μαύρο πιπέρι και τα φύλλα δάφνης σε ταψί που κλείνει ή σε ένα ταψί που τυλίγουμε σφικτά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 1 ώρα και 25' (αν χρησιμοποιήσουμε 2 μικρότερα χταπόδια ψήνουμε για 15' λιγότερα). Το χταπόδι θα ψηθεί με τα ζουμιά του. Αφήνουμε το χταπόδι να κρυώσει και το κόβουμε σε κομματάκια 2cm. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο δοχείο, περιχύνουμε με το ξύδι, το χυμό λεμονιού, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε να μαριναριστεί για 10'.

Σερβίρισμα:
Στραγγίζουμε το χταπόδι αλλά κρατούμε τη μαρινάδα του. Σε μεγάλη σαλατιέρα βάζουμε το σαλατικό που επιλέξαμε, περιχύνουμε με τη μαρινάδα του χταποδιού και ανακατεύουμε. Βάζουμε το κομμένο χταπόδιο στο κέντρο των σαλατικών και περιχύνουμε με τη σάλτσα από πορτοκάλι και ελιές.




2 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή!!
    Θα την δοκιμάσω μόλις "ψαρέψω" το χταποδάκι!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εύα, είμαι σίγουρη ότι θα βρεις και το συνδυασμό γεύσεων πολύ ενδιαφέρων! Καλή όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή