8 Ιανουαρίου 2011

Τραχανάς με ζωμόν κότας τζιαι λαχανικών

Βασικά τούτος εν καλός τρόπος να χρησιμοποιείται ούλλον το κοτόπουλλον. Αγόρασα έναν κοτόπουλλον, έψησα στον φούρνον τες ζάμπες, τα ζαμπιά, τες γαλάτες τζιαι το στήθος με λεμόνιν τζιαι ρίγανην. Εκράτησα την καρκαλαμιάν τζιαι την ράσιην. Μετά έπια τα κόκκαλα που εμείναν που το ψητόν (ναι, που τα πιάτα) τζιαι έβαλα τα ούλλα με την καρκαλαμιάν τζιαι την ράσιην σε μιαν κατσαρόλλαν με καρρόττα, σέλλενον, κρεμμύδιν, σκόρτον, μπαχάριν, δάφνην τζιαι αλατοπίπερον. Κάποτε πάει τζιαι μπρόκολι ή ότι λαχανικόν έσιετε. Άφηκα τα ούλλα να σιγοβράσουν για περίπου 1 1/2 - 2 ώρες. Άμαν βιάζουμαι κάμνω το στην χύτραν του ατμού για 20 λεπτά.

Κουλιάζουμεν τον ζωμόν που τα κόκκαλα τζιαι λαχανικά. Για τον τραχανά βάλλουμεν περίπου μισήν κατσαρόλλα ζωμό τζιαι μισήν νερό (τζιαι χαλλούμιν εννοείται). Εγώ έβαλα τζιαι τα καρρόττα τζιαι σέλλενα μέσα, μαζίν με όσον κρέας εκατάφερα να ξικοκκαλήσω που τα κομμάθκια που εκάμαν τον ζωμόν. Ωραία σούππα, τζιαι αν σας αρτηρίσει ζωμός, κάμετε τον παγάκια τζιαι χρησιμοποιάτε τον για κανέναν ριζόττο ή μακαρόνια. Εννοείται πως αν είχαμεν αμπελοπούλια ή τζιήκλες για τον τραχανάν ήταν ναν άλλη ιστορία αλλά ας όψεται η ξενιθκιά :-).

Γλωσσάριν
Καρκαλαμιά = το κομμάτι του κοτόπουλλου κάτω που τον λαιμόν, η πάνω ράσιη
Γαλάτα = η φτερούγα
ζάμπα = το πόδι
ζαμπίν = το μπούτι
κουλιάζω = στραγγίζω

Δέτε τζιαι την άλλην μου συνταγή για ζωμόν κλπ δαμαί


8 σχόλια:

  1. ενα πιατακι πριν παω για υπνο θα ηταν οτι πρεπει
    και πειναωωωωω!!!!!!!!!!!
    ο αντρας μου παντα τριβει φρεσκο πιπερι απο πανω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπράβο, πολλά καλό. Τζιαι γω κάμνω έτσι το ζωμόν, πότε με κοτόπουλλο πότε με ψάριν, πότε μόνον με χόρτα. Το τραχανάν σου πόθεν τον πιάννεις; έσιει στες αγγλίες ξα έρκεται με φούντ τράφικινγκ σαν τον δικόν μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όι μάνα μου, έρκεται με τράφικινγκ τζιαι ο δικός μου. Αν τζιαι νομίζω στο Λονδίνον πρέπει να βρίσκεις, αλλά υποψιάζουμαι εν ακόμα πιο πανάκριβος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ότι πρέπει το Χειμώνα ο τραχανάς ,φέτος ξέμεινα και από τνΚυπριακό και από (τον ελλαδικό που δεν έφτιαξα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σταλαματιά μπράβο σου που κάμνεις τραχανά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στο Λονδίνον βρίσκεις τραχανάν, τζαι όι πανάκριβον. Έσιει τζαι κυπριακόν τζαι τούρτζικον στο Green Lanes αλλά εν μέτριοι τζαι οι θκυό. Τους Τούρκους βέβαια παραδέχουμαι τους διότι βάλλουν πάσταν της τομάτας μες τον τραχανάν τζαι διά του ωραίαν γεύσην. Aλλά με δίχα χαλλούμιν ίντα σόιν τραχανάς ένι σιόρ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αντώνη κάμνουν τον στο Λονδίνο λαλείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εν αθθυμούμαι να τον ήβρα, αλλά πολλά λογικόν να έσιει είτε στους τούρκους είτε στους δικούς μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή