Υλικά
2-3 πράσα
2 πατάτες μέτριες, καθαρισμένες τζιαι κομμένες κύβους
1-2 σκόρτους
Λάδιν καλόν
Άλας
Σε μιαν κατσαρόλλαν σωτάρετε τον σκόρτον τζιαι τα πράσα στο λάδιν ώσπου να μαλακώσουν. Βάρτε τες πατάτες τζιαι λλίον άλας τζιαι νικατώστε τες να πιαν λάδιν. Βάρτε νερόν τζιαι αφήστε το να ψηθεί κανέναν 25λεπτον περίπου. Εγώ διώ του τζιαι έναν χτύπημαν με το μίξερ του σιερκού για να γινεί ωραία τζιαι κρεμώδης η σούππα (γι αυτον βάλλουμεν τες πατάτες). Κάποιοι βάλλουν τζιαι κρέμαν ή γάλαν, επιλογή δική σας.
Σερβίρεται με αλατοπίπερον τζιαι λλίον λεμονούιν, πάει της πολλά. Αν θέλετε, στο μαείρεμαν μπορείτε να βάλετε τζιαι μπαχαρικά, π.χ. μοσκοκάρτιν ή κίμινον, τζιαι λλίον κόλιαντρον φρέσκον...
Καλήν όρεξην.
Μα έχουμε! Οι γονείς που όποτε εκάμναν χορτόσουπα εβάλαν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλιστα δαμέ λαλούμεν τα τζαι σκουράνθες αν δεν κάμνω λάθος, λογικά θα με διορθώσει ο Ασέρας αν έχω λάθος, αυτά!
Σωστά, έχουμεν πράσα τζιαι είναι οι σκουράθθες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ πάντως εν έξερα ότι οι σκουράθθες ήταν τα πράσα, μπράβο. Η μάνα μου πάντως εν τα εμαείρεψεν ποττέ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκάλυψεν με η Moonlight, αλλά θέλω να πιντώσω ότι η γιαγιά μου έχει χρόνια που κάμνει σκουράθθες με κουλούμπρα σούπα με σκορτοτηάνιση! Πολλά αέρια αλλά αξίζει τον κόπο :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ τούτα τα μυστικά χαρίσματα που αναφέρει η Λένη εν τα ήξερα, εν τα τρώω τα πρασοειδή! :p
ΑπάντησηΔιαγραφήΛένη η γιαγιά σου εν που τα κοτσινοχώρκα; Την κουλουμπρόσουππαν κάμνουμεν την ποτζιεί αλλά εν άκουσα να την κάμνουν αλλού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ βάλλω της 2 ποτήρια νερό τζιαι 2 ποτήρια γάλα για να βράσουν τα πράσα με την πατάτα (μετά την τηάνιση). Μετά διαλύω λλίο γιαούρτι σε ένα φλυντζάνι με τη σούπα τζιαι προσθέτω το τζιαι τζείνο. Εν πάρα πολλά ωραίο έτσι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαυρογένη, ναι για την ακρίβεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήεμείς σαν λεμεσιανή οικογένεια οι μόνες σούππες που κάμνουμε συχνά εν η αυκολέμονη και ο τραχανάς.
ΑπάντησηΔιαγραφήτα πράσα έμαθα τα από τα ελληνικά κανάλια
ως τωρά η θεωρία μου καλά κρατεί-η σούππα κουλούμπρα εν κοτσινοχωρκάτικον πράμαν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣούπα κουλούμπρα δεν εξανάκουσα! Τα πράσα εν οι σκουράνθες... αλλά δεν τα πολυχρησιμοποιούμαι νομίζω Κύπρο... κι εγώ από ελληνικά κανάλια τα έμαθα... Η δική μου η μάμα, παφίτισα γαρ, έκαμνε πιλάφι με το κρεατοκόλοκο, την ζαμπούρα, που γεμμίζουμε για τα κουπέπια... με τομάτα και ρύζι... πάρα πολλά ωραίο φαί... άσχετο, αλλά χτες έβλεπα μια εκπομπή και έλεγε μια κυρία πως κάμνει κουστιά με τηγάνιση όπως την φακή την μουτζέντρα...εξανάκουσες?
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία Ελένη, οι δικοί μου κάμνουν κουτσιά φρέσκα με την σκορτοτηάνιση τζαι αλευρούι, για να δέσει το ζουμί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι τζιαι οι δικοί μου όπως της Λένης, αλλά εμείς απαγορεύετουν να φάμεν που είμαστεν μιτσιοί γιατί ελαλούσαν ότι ήταν επικίνδυνο για τους μιτσιούς-σε βαθμό που εν έμαθα να τα τρώω ποττέ...
ΑπάντησηΔιαγραφή