17 Μαρτίου 2011

Μπιφτεκάκια από φακές


Αυτή τη συνταγή την είχα βρει στο βιβλίο συνταγών του Antony Worral Thompson που έχει συνταγές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, για άτομα που έχουν πρόβλημα με διαβήτη ή που θέλουν να χάσουν κιλά… Είναι μπιφτεκάκια από φακές και μοιάζουν λιγάκι με τα φαλάφελ. Εγώ τροποποίησα ορισμένα πράματα στην συνταγή και ιδού το αποτέλεσμα… Είναι λίγο μπελαλίδικη αλλά αξίζει τον κόπο… Επίσης θέλει ασπράδι αυγού για να ενωθούν τα υλικά. Δεν ξέρω αν γνωρίζει κανείς πως θα μπορούσαμε να το αντικαταστήσουν επειδή χωρίς το ασπράδι είναι μια ωραία νηστίσιμη συνταγή.



Υλικά
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 καρότα ψιλοκομμένα
1 κομμάτι σέλινο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες σε κομμάτια
1 κόκκινο πιπεράκι τσίλι
250 γραμμάρια φακές, ψημένες καλά και στραγγισμένες
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού κόλλιαντρο ξερό
3 κουταλιές της σούπας κόλλιαντρο φρέσκο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο
1 ασπράδι αυγού
πιπέρι και αλάτι
1 κουταλιά αλεύρι ολικής αλέσεως
λίγο κορν φλάουερ για να δώσουμε σχήμα στα μπιφτέκια

Εκτέλεση
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλινο, το σκόρδο και το τσίλι για 8-10 λεπτά. Πρέπει να γίνουν μαλακά αλλά να μην βαρυψηθούν και να μαυρίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Όταν κρυώσουν τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τις ψημένες φακές, το αλεύρι, τα μπαχαρικά μας και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Το μείγμα μας πρέπει να είναι σχετικά σφικτό. Βάζουμε αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Φτιάχνουμε 8-10 μπιφτεκάκια βουτώντας τα χέρια μας στο κορν φλάουερ για να δώσουμε σχήμα. Τα ψήνουμε για 6-8 λεπτά στην σχάρα. Γυρίζουμε πολύ προσεχτικά επειδή είναι λίγο εύθραυστα.

Εμείς τα τρώμε σε κυπριακή πίτα με τομάτα, ταχίνι ή γιαούρτι και σαλατικά. Για πιο ελαφρύ γεύμα μπορείτε να τα φάτε με σαλάτα.

4 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι μπορείς να αντικαταστήσεις το αυγό με λίγο ξύδι, εγώ έτσι κάμνω σε μια συνταγή που κάμνω για νηστίσιμο κέικ. Επίσης μια φίλη μου που είναι αλλεργική στο αυγό κάμνει κανονικά μπιφτέκια με ξύδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελένη μου η σύζυγος κάμνει τα με κότσινες φατζιές, ψήννουνται πιο γλήορα, εννά βάλω συνταγή σε κάποια φάση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. tziai egw kserw to me kotsini h kitrini fatzi (louvana)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τσαρτελλούι θα δοκιμάσω με το ξύδι να δω τί γινετε...

    Μάριε και ποστμπάμπυλον δεν βρίσκω έδώ κόκκινες φακές ( η λουβάνα δεν μου επιτρέπεται τώρα που είμαι μια φάλαινα επειδή κάπως σχετίζεται με το μπιζέλι που μου το απαγόρευσε ο γιατρός)... Μάριε θέλω την συνταγή αν την έχεις της τούρκικής σούπας με φακές... εκείνης της βελουτέ της ωραίας... που την τρώεις με λεμόνι... την έχεις να την αναρτήσεις??

    ΑπάντησηΔιαγραφή