3 Μαρτίου 2012

Φακές εύκολες και γρήγορες


Φακές με κριθαράκι και πουργούρι.
Οι φακές είναι ένα φαγητό ιδιαίτερα αγαπητό στην οικογένεια μας και τις  μαγειρεύουμε σχεδόν κάθε εβδομάδα. Παραθέτω πιο κάτω ένα δικό μου τρόπο μαγειρεύματος που είναι ιδιαίτερα νόστιμος.

Υλικά:
1 φλυντζάνι τσαγιού φακές
½ φλυντζάνι τσαγιού κριθαράκι
½ φλυντζάνι τσαγιού πουργούρι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 κύβο λαχανικών
5-6 ποτήρια ζεστό νερό
Ελαιόλαδο
Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε και αφήνουμε τις φακές να μουλιάσουν απο το προηγούμενο βράδυ. Σε κατσαρόλα βάζουμε περίπου ½ φλυντζάνι τσαγιού ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί βαζουμε το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομένο και μόλις αρχίσει να γυαλίζει προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι κομμένο σε ροδέλλες και τσιγαρίζουμε για λίγο, προσθέτουμε τις φακές και ακολούθως τον ζωμό λαχανικών μαζί με το ζεστό νερό. Μόλις το φαγητό μας αρχίσει να κοχλάζει προσθέτουμε το κριθαράκι και μαγειρεύουμε μέχρι να ψηθούν οι φακές και το κριθαράκι . Κανονικά όταν ψηθούν οι φακές θα έχει μείνει αρκετό ζουμί για να προσθέσουμε το πουργούρι, αν όχι  προσθέτουμε τουλάχιστον ένα ποτήρι ζεστό νερό και μόλις αρχίσει να κοχλάζει βάζουμε το πουργούρι αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε την φωτιά.

Σκεπάζουμε για 15 περίπου λεπτά και απολαμβάνουμε.

Μπορούμε να συνοδεύσουμε το φαγητό μας με γιαούρτι και φρυγανισμένο ψωμί ραντισμένο με ελαιόλαδο.

Υ.Γ.
Γράφοντας την συνταγή θυμήθηκα ένα παιδικό τραγουδάκι που μου έλεγε η γιαγιά μου, πάει κάπως έτσι:
Τσίμπι-τσίμπι τον ατόν,
τον ατόν τον κουρευτόν
σύρνω τον τζιαί παρπατώ,
στην μερκάν της αλυτζιής
ήβρα μιάν πολιτιτζιήν τζαί
εμαίρευκεν φατζιήν με το γάλαν το γλυτζιήν,
τζι΄ είπεν μου έλα φά τζαί σου,
εν θελώ πολιτιτζίη,
φά κάττου το νουρίν τζιαί του ποντικού το φτίν.

9 σχόλια:

  1. ΚΑΤΕΡΙΝΑ3/3/12, 9:45 μ.μ.

    ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ ΜΟΥ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα και απο μένα!Υπέροχη πρόταση και μεις 1 φορά την εβδομάδα μαγειρεύουμε απαραίτητα φακές στο σπίτι!!!Θα τη δοκιμάσω για αλλαγή, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπώ την φατζίη (που λαλουμεν στην Κύπρο)!!! Ενδιαφέρον συνδυασμός! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η συνταγή σου λέγεται στην περιοχήν μας φατζιή μουτζέντρα. Με την διαφοράν ότι ψήνεις την φατζιήν με το ρύζιν ή άλλον δημητριακόν τζιαι μετά την τηάνηση γύρνεις της την πουπάνω τζιαι ανακατώνεις την.

    Η πλάκα που σήμερα έκαμα τζιαι γώ φατζιήν. Έκαμα παραλλαγήν την συνταγήν τζιαι βάλλον λλίον σκορτούιν μες την τηάνισην, βάλλω λλία καρόττα τζιαι σήμερα εδοκίμασα τζιαι έναν όξυνον. Το όξινον έκαμεν την υπέροχην.

    Άλλες παραλλαγές είναι με curcuma. Ά τζιαι άμα την βράζεις λλίη δάφνη τζιαι/ή λασμαρίν διά της χαραχτήραν παρά τον ζωμόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος5/3/12, 8:28 μ.μ.

      Η μουτζιέντρα εν έχει ούτε κύβους ούτε πουρκούρκα ούτε κριθαράκια. Εχει ρύζι τζιαι τηανισμένα ψουμούθκια.

      Διαγραφή
  5. Κι εγώ μια φορά την εβδομάδα, τις κάνω!! Μου αρέσουν πολύ! Και η συνταγή σου, πολύ ενδιαφέρων...
    Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα τις κάνω οπωσδήποτε έτσι, πεντανόστιμες μου φαίνονται! Ευκαιρία να ξεφύγουμε και από τα κλασσικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πρωτότυπη συνταγή για φακές. Θα τη δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος12/3/12, 6:29 μ.μ.

    Μόλις την έφτιαξα και ήταν ΤΕΛΕΙΑ! πολύ καλύτερη παρά με ρύζι ή κριθαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή