17 Μαρτίου 2012

Tuna Fishcakes

Καλημέρα σας :)

Καλώς σας βρήκα! Είμαι η ikoumera και έχω κολλήσει (κάποιο) από το πάθος της Πρασινάδας για τη μαγειρική!! Περιληπτικά... Εγώ με τη μαγειρική είχα μέχρι πρόσφατα μια τέλεια σχέση...δε σε ξέρω δε με ξέρεις έτσι δεν υπάρχουν παρεξηγήσεις και διαφορές! Πριν λίγους μήνες (14 - 15 μήνες νομίζω) η αγαπημένη μου φίλη Πρασινάδα και η Ξιππασμένη προσπάθησαν (με δόλιο τρόπο) να με μυήσουν στη μαγειρική αγοράζοντας μου κάποια βιβλία μαγειρικής (το "cooking for dummies" ήταν έλλειψη). Επιτέλους... με την αλλαγή δουλειάς (σταμάτησα τα κάτεργα επιτέλους) απέκτησα ελεύθερο χρόνο! Αποφάσισα λοιπόν σιγά σιγά να πειραματιστώ στην κουζίνα. Διαβάζοντας τις συνταγές της Πρασινάδας φαίνονταν όλα τόσο εύκολα και απλά. Άμα φας φαγητό από τα χεράκια της Πρασινάδας δεν μπορείς να διανοηθείς ότι είναι εύκολο... άμα έχεις τη μεταδοτικότητα όμως... όλα γίνονται... θενκ γιου Πρας μου :) Το πρώτο φαγητό που δοκίμασα να κάνω ήταν οι φακές της Πρας (σόρρυ ακόμα να μάθω να βάζω λινκς...) οι οποίες και βγήκαν πολύ καλές. Σιγά σιγά δοκίμασα διάφορα πιάτα από τα Ιστομαγειρέματα και άλλα βιβλία μαγειρικής... με αποτέλεσμα αυτή την βδομάδα να στέλνω συνταγές στην Πρασινάδα (έλα παππού να σου δείξω τ'αμπέλια σου!)

Σαν υποστηρικτής της υγιεινής διατροφής, προσπαθώ να τρώω (πλέον) τα πάντα (εκτός τηγανιτά που δεν μου αρέσουν έτσι κι αλλιώς) με μέτρο και να μαγειρεύω υγιεινά. Μαζί μου στον αγώνα ο ... έταιρος ήμισης (Έταιρος) και ένας αγαπημένος φίλος (Αγαπημένος Φίλος) οι οποίοι με εμπιστεύονται και δοκιμάζουν τις δημιουργίες μου.

Μετά από αυτή την τεράστια εισαγωγή ήρθε η ώρα να σας αποκαλύψω μια συνταγή που έφτιαξα προχθές που ήταν άδειο το ψυγείο και το μόνο που είχα σπίτι ήταν κονσέρβες τόνου! Γενικά δεν μου αρέσει ο τόνος (όσοι έχετε παέι σε διαιτολόγο / διατροφολόγο μάλλον τρέφετε παρόμοια συναισθήματα με μένα για τον τόνο). Η συνταγή αυτή νομίζω θα βοηθήσει στην κατανάλωση των τόνων που έχουν μείνει στα ερμαράκια της κουζίνας (συνέπεια των επισκέψεων σε διαιτολόγους)!

Οι ποσότητες είναι για δύο άτομα, με συνοδευτικό λαχανικά στο γουόκ ή rice noodles:

Τόνος: 1.5 κονσέρβα (μεγάλη ή 1 μεγάλη και 1 μικρή) - κατά προτίμηση σε νερό
Κρεμμυδάκια φρέσκα: 3-4 (ή 1 ξηρό αν δεν έχουμε φρέσκα)
Αυγό: 1 μέτριο
Ταμπάσκο: όσο αντέχει ο ουρανίσκος μου
Thai fish sauce: 1-2 κουταλάκια
Κόλιανδρος: κατά προτίμηση φρέσκος, ψιλοκομένος
Χυμός λεμονιού (για το τέλος)

Ανακατεύουμε τα κρεμμυδάκια, το αυγό, το ταμπάσκο και τον κόλιανδρο στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τον τόνο και το σως ψαριού και ανακατεύουμε για ακόμα 1-2 λεπτά (προσοχή να μην μαλακώσει πολύ το μείγμα)

Ζεστένουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε 1 κουταλάκι λάδι (από το καλό λάδι, όπως λέει και η Πρας) και αφού φτιάξουμε "μπιφτέκια" τόνου (βγαίνουν 4 μέτρια ή 2 πολύ μεγάλα) τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Ψήνουμε για 3-4 λεπτάκια από κάθε πλευρά.

Εν το μεταξύ φτιάχνουμε τα λαχανικά μας (ή οτιδήποτε άλλο συνοδευτικό θέλουμε).

Σερβίρουμε τον τόνο με αρκετό λεμόνι :)

Καλή όρεξη!

* Πολύ σύντομα θα το δοκιμάσω με σολωμό - μόλις τελειώσουν οι κονσέρβες τόνου!

5 σχόλια:

  1. Πολύ καλή ακούγεται η συνταγή σου!!! Ωραία!!!
    Καλό Σαβ/κο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα και καλώς ήρθες στην παρέα μας.Πολύ καλό μου ακούγετε όλο αυτό και ό,τι πρέπει τώρα που νηστεύουμε,να είσαι καλά καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ότι θα ζήσω ποτέ να σε δω να γράφεις συνταγές εν το επίστευκα!!!! Καλωσόρισες ikoumera !!!!!!!!
    Χαιρομαι απιστευτα γιατι εσhει πολύ κοσμο που θελει να ασχοληθει, αλλα ειτε νομιζει εν θα τα καταφέρει ειτε γιατι επειδη ενιξερει, νομιζει εν του αρέσκει κτλ...

    Τα φιλιά μου τζαι θα τα δοκιμάσω τα fish cakes!! :)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ eleni: ευχαριστώ Ελένη :)

    @ Αχιλλέας: μερσί!

    @ Ροδάνθη: καλησπέρα... καλώς σας βρήκα :) θα ποστάρω άλλη μια συνταγή αφού νηστεύετε!

    @ Πρασινάδα: καλώς σε βρήκα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή