8 Δεκεμβρίου 2007

Φατζιες

Μιαν τζαι είμαστεν στες φατζιές, μιαν παραλλαγήν της παραδοσιακής συνταγής των φατζιών, κατα το δικόν μου γούστον πιό εύγεστη.

βράζετε 20-25 λεπτά έναν φεντζιάνιν φατζιές τζαι μισόν φεντζιάνιν ρύζι. Όι πολλήν νερόν, τες ίδιες αναλογίες με τα ππελάφκια.

Καθαρίζετε 4-5 καρρότα τζαι τα τρίφετε σε χοντρόν τον τρίφτην.
Κάμνετε τηάνισην με έναν κρομμίδιν τζαι 1 σκελίδαν σκόρτον τζαι λλίον ελαιόλαδον, μόλις αρκέψει να ροδίζει το σκορτοκρόμμυον, ρίχνετε μέσα το καρρότον το τριμένον τζαι νεκατώνεται λίον, ψήνετε για 5 λεπτά αφού τα αλατίσετε.
Ρίχνετε μέσα τες φατζιές με το ρίζιν ψημένα. Αν εβάλετε πολλήν νερόν για να τες ιβράσετε στρατζίστε τες, διάτε τους έναν θκυό νεκατώματα τζαι είναι έτοιμες οι φατζιές για σερβίρισμαν. Αν προσέχετε το βάρος σας, θκυό κουταλιές ελαιόλαδον κανεί. Αν έσιει παραπάνω διά παραπάνω γεύσην.

Τσίμπι τζίμπι το νατόν, σύρνω τον τζαι παρπατώ
στήν μερκάν της Αλιτζής, που μαείρευκεν φατζιήν

Ελα φα τζαι σου φατζιήν, εθθελω πολιτιτζιήν
Φά του κάττου το νουρίν, τζαι του ποντικού τ΄αυτίν.

Το τραούδιν αυτόν ελάλεν μου το η στετέ μου τζαι ετσίμπαν μου τα σιέρκα μου τζαι στο τέλος ετράβαν μου το φτιν μου τζαι εφήρνουμουν που το γέλιος, ακριβώς όπως φήρνεται τζαι η κόρη μου άμαν της το κάμνω τζαι τζείνης.

4 σχόλια:

  1. Τούτην τη φατζιή έκαμνε μας την η μάνα μου αλλά χωρίς το καρόττο τζιαι ήταν η μουτζιέντρα άρεσκε μου πολλά που ήμου μιτσιά .Αρε Ασερα ξέρω τζιαι γιω την πολιτιτζιήν μόνο που τζιαμέ που λαλείς [στη μερκάν της Αλιτζιής] εμείς ελαλούσαμε [ήβρα μια πολιτιτζιή] όλο το υπόλοιπο εν το ίδιο.
    Υ.Γ
    Άσχετο με το μαϊρεμα τούτο που εν να πω αλλά να έβρουμε τζιαι άλλα ποτούτα
    τζιαι να τα γράφουμε το τιτσίν τιτσίν λουκάνικο..... είσαι τζιαι μιτσής εσού αλλά ένα παιγνίδι που επέζαμε με τα δάκτυλα ,εβάλαμε το δείκτη κάτω τζιαι ελαλούσαμε [μοναράκι δυαράκι...].Εχω ξεφύγει τελείως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος22/1/08, 10:15 π.μ.

    Μιάς τζιέ μιλούμεν για όσπρια τζιε για τραούθκια των μωρών.

    Αντα ννα μπείς μες τα κουτσιά
    δίκλα μιάν τζι, δίκλα μιάν δα
    Αν δείς κανέναν κάτσε, κάτσε, κάτσε..
    Αν δεν δείς κανέναν
    τράβα κουτσιές, τράβα κουτσιές..
    τζιέ γέμωσ' τες ταμπουτσιές!

    Ελάλεν μου το ο παππούς μου τζιε άμα ελάλεν κάτσε εκούνταν με κάτω (να με χώσει τάχατες να μεν με δεί τζίνος που έρκεται). Όταν ελάλεν τράβα κουτσιές ετράβαν μου τ' αφτιά μου, τζιέ δωσ´ του γέλιον του άλλου κόσμου το τζυρκακούιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελαλούσαμ το τζιαι μεις το τραούδι με τα κουτσιά τζιαι δώστου να τραβάμε τα αυτιά του άλλου.
    Και ένα άλλο
    Άμανα πινώ σφάξε μου τον πετεινό κάμε μου τον με το ρύζι τζιαι η τσιηλιά μου κουκκουρίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ βάλλω τζαι έτοιμη τομάτα κομμένη κύβους (ποτζίνην της κονσέρβας). Εν γράφω άλλο ποστ-συνταγή για έτσι λεπτομέρεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή