26 Μαρτίου 2009

Μακαρόνια του Φούρνου


Μπορεί να σας φανεί πελάς, αλλά εν πιο εύκολον απ'ότι φαίνεται!
Ταΐζετε 4-5 πλάσματα (ή ακόμα καλλύτερα κάμνετε τα για 2 τζαι μετά έσιετε τα στο ψυγείον, τα μακαρόνια του φούρνου εν ό,τι πρέπει κρύα...)
1 πακέτο μακαρόνια του φούρνου
1 χαλλούμι
1 αναρή
½ κιλό κεϊμά (250 γρ. βοδινό, 250 γρ. χοιρινό)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένον
καρρότο τριμμένο (προεραιτικό)
1 φύλλον δάφνη
μαϊντανός
2 αυκά χτυπημένα
4 κουταλιές βούτηρος
3 τομάτες τριμμένες ή στο μπλέντερ (ή τοματοπολτός)
φρέσκο μοσχοκάρυδο τριμμένο
μαύρο πιπέρι
άλας
κανέλλα σκόνη
λάδιν καλόν
2-2 ½ ποτήρια γάλα
8 κουτάλια σούπας αλεύρι
Ξεκινούμεν με τον κειμάν: βράζουμεν λλίον το τηγάνιν μας τζαι βάλλουμεν λλίον λάδιν μέσα σε μέτριαν φωθκιάν. Άμαν βράσει το λάδιν βάλλουμεν μέσα το κρεμμύδιν τζαι το καρρότον (αν θα βάλουμεν). Άμαν μαλακώσουν βάλλουμεν μέσα τον κεϊμάν τζαι νεκατώνουμεν κάμποσον ώσπου να πιάσει παντού. Ύστερα βάλλουμεν το άλας τζαι το πιπέριν, τη δαφνούαν μας, την κανέλλαν, τζαι το μοσχοκάρυδον. Μόλις πίασει λλίον χρώμα βάλλουμεν μέσα τζαι την τομάταν μας τζαι ανακατώννουμεν. Καρτερούμεν να εξατμιστούν τζαι να τραβήσουν τα υγρά ώσπου να καταστηθεί. Άμαν τελειώσουν, φκάλλουμεν την δάφνην τζαι βάλλουμεν τζαι τον ψιλοκομμένον μαϊτανόν.


Ύστερα βράζουμεν τα μακαρόνια. Μόλις γινούσιν τζαι σιονώσουμεν το νερόν, στραντζίζουμεν που πάνω τους το λάδιν που τον κεϊμάν χρησιμοποιώντας έναν φτανόν τρυπιτόν (αν δείτε ότι εν ιφκαίννει πολλύν λάδιν, τσιλλάτε λλίον τον κεϊμάν για να τρέξει). Αν δείτε ότι θέλει τζι’άλλον λάδιν για να μεν κολλήσουν τα μακαρόνια, βάρτε λλίον λάδιν καλόν.
Στο μεταξύ τρίφκουμεν το χαλλούμιν τζαι την αναρήν μας. Νεκατώννουμεν τα, τζαι βάλλουμεν τους τζαι μοσχοκάρυδον – πάει πολλά! Ύστερα κρατήστε ¾ του ποτηρκού που το τρίμμαν, εννα χρειαστεί για την μπεσιαμέλ.
Πίαννουμεν έναν pyrex (μέτριον τζαι πάνω) τζαι απλώννουμεν μέσα τα μισά μακαρόνια. Βάλλουμεν μιαν στρώσην χαλλούμιν (τζαι σιουρευκούμαστεν ότι μεινίσκει αρκετόν για αλλό μιαν στρώσην που πάνω στο τέλος), απλώννουμεν που πάνω τον κεϊμάν, τζαι ύστερα τα υπόλοιπα μακαρόνια. Τσιλλούμεν κάμποσον σε ούλλην την επιφάνειαν για να μεν μας τρέξει η μπεσαμέλ.
Τωρά εν η μεγάλη η τέχνη... Η μπεσιαμέλ εν το πιο δύσκολον κομμάτι τζαι πάντα αγνώννει με... Το κόλπον είναι να μεννεν πολλά νερουλλή, αλλά ούτε τζαι πολλά στεχνή. Εγώ συνήθως υπολογίζω με το μμάτιν, αλλά αν κάποιος ήβρεν τες τέλειες αναλογίες για την μπεσιαμέλ ας μας τες πει. Καλλύτερα την πρώτη φορά να κάμετε παραπάνω για να δείτε πόσην χωρεί το pyrex σας. Σε πολλά χαμηλήν φωθκιάν βράζουμεν τον βούτηρον (αλλά να μεν κάψει). Μόλις υγροποιηθεί βάλλουμεν το αλεύριν τζαι νεκατώννουμεν συνέχεια με σύρμαν (πάλαι πολλά προσεκτικά να μεν κάψει). Μόλις γίνει χυλός βάλλουμεν λλίον γάλα τζαι συνεχίζουμεν πάντα να νεκατώνουμε. Σιγά-σιγά βάλλουμεν ούλλον το γάλαν νεκατώνωντας. Άμαν είμαστεν happy με την μπεσιαμελ, φκάλλουμεν την που την φωθκίαν τζαι αφήννουμεν να κρυώσει 1-2 λεπτά, τζαι βάλλουμεν 2 αυκά χτυπημένα (προσοχή να μεν μας κόψουν τα αυκά – νεκατώννουμεν συνέχεια). Ύστερα προσθέτουμεν τζαι τα ¾ του ποτηρκού με τον τρίμμαν μες την μπεσιαμέλ. Άμαν γινεί, απλώννουμεν την που πάνω που τα μακαρόνια, τζαι ύστερα βάλλουμεν τζαι το τρίμμαν που εφυλάξαμεν.
Ψήννουμεν στους 180 βαθμούς για καμιάν ώραν, ή ώσπου να κοτσινήσει που πάνω. Συνοδεύκουμεν με μιαν πλούσιαν σαλάταν. Καλήν σας όρεξην!

12 Μαρτίου 2009

Γλυκά παξιμαδάκια με μούστο ή χαρουπόμελο

Χωρίς καθόλου ζάχαρη αποτελούν υπέροχο γλυκό συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι. Τεμπέλιασα και δεν τα φωτογράφισα. Στην επόμενη δόση θα το κάνω και θα προσθέσω τη φωτογραφία. Πάντως στο γραφείο έγιναν ανάρπαστα και πήρα και τα σπάνια συγχαρητήρια (όταν πρόκειται για έδεσμα) της συμβίας!

1 ποτήρι σπορέλαιο
1 ποτήρι χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
1
1/2 ποτήρι χαρουπόμελο ή μούστο (έψιμα)
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι σόδα
1/2 κουταλάκι αλάτι

και προαιρετικά αλλά τα συστήνω ανεπιφύλακτα
σταφιδάκια
καρύδια ή αμύγδαλα ψιλοκομμένα

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί αφού διαλύσουμε τη σόδα στο χυμό. (Προσοχή γιατί φουσκώνει σε χρόνο ντε-τε). Μη φοβηθείτε τη κολλητική λάσπη που δημιουργείται στην αρχή. Αφού η ζύμη αρχίσει να ξεκολλάει τη χωρίζετε σε 3-4 μέρη και την πλάθετε σε κυλινδρικά σχήματα. Χαράζετε τη ζύμη σαν να ήταν μικρές ποξαμαθκιές ή δακτυλιές.

Ψήνουμε σε κανονικό φούρνο για περίπου μία ώρα. Αφού ψηθούν χωρίζουμε τα προχαραγμένα κομμάτια.

Καλή απόλαυση!

Πίττα με κοτόπουλο και πράσα


Τούτη η συνταγή εν συνδυασμός της Αγγλικής cottage pie τζιαι της μεσογειακής κουζίνας, τζιαι εν που το εγγλέζικον μου μπλόγκ.
Υλικά
Για την γέμιση

2 φιλέτα κοτόπουλο στήθος, κομμένα σε κύβους
1 πράσο (2 αν εν μιτσιά), ψιλοκομμένο
Μανιτάρκα, ψιλοκομμένα
Σκόρτος, ψιλοκομμένοςΛάδιν καλόν
Ρίγανη
Αλατοπίπερον

Για το πουρέ:
Πατάτες (εννοείται)
Γάλα
Λάδιν Καλόν
Αλατοπίπερον

Τηανίζετε ελαφρά τον σκόρτον τζιαι μετά βάλλετε το κοτόπουλο με τα πράσα. Σιγοψήστε τα ώσπου ναν ψημένα (μπορείτε να βάλετε τζιαι λλίον άσπρον κρασίν). Προσθέστε τα μανιτάρκα τζιαι κάμποσην ρίγανην (μεν την τσιγκουνευτείτε) τζιαι το αλατοπίπερον. Άμαν ψηθούν τα μανιτάρκα, σβήστε την φωθκιά τζιαι βάλτε τα ούλλα σε ένα ταψί. Στο μεταξύ...

Βράστε τες πατάτες (αν τες βράσετε κομμένες παίρνει πιο λλίην ώρα). Στρατζίστε τες τζιαι προσθέστε γάλα. Λιώστε τες τζιαι άμαν έχετε έναν ωραίο, κρεμωτό πουρέ, προσθέστε το λάδι τζιαι το αλατοπίπερον. Απλώστε το πουρέ πάνω που το κοτόπουλο, καλύπτωντας το τελείως, που άκρη σ'άκρη. Βάλτε το στο φούρνο για περίπου μισήν ώραν, ή ώσπου να κοτσινίσει το πουρέ. Σερβίρετε τζιαι καλήν όρεξην. Τούτη η συνταγή γίνεται τζιαι με άλλους συνδυασμούς, όπως θαλασσινά ή λαχανικά.

8 Μαρτίου 2009

Marinated salmon with pink peppercorns

Είμαι πολύ ενθουσιασμένη για την πρώτη μου συνταγή που αναρτώ στο Ιστομαγειρέματα. Την επέλεξα γιατί είναι μια από τις πιο αγαπημένες μου. Hope you like it as much as I. Να προσθέσω ότι ο γραπτός μου λόγος, όπως και ο προφορικός, αποτελείται από ένα συνονθύλευμα ελληνικών, αγγλικών και ισπανικών. I don't do it on purpose. Μου βγαίνει φυσικά. Αλλά υπόσχομαι ότι θα καταβάλω τρομερές προσπάθειες για να είμαι όσο πιο crystal clear γίνεται. Συγνώμη εκ των προτέρων για οποαδήποτε σύγχιση ενδέχεται να προκαλέσω.
Η συνταγή είναι εύκολη και σχετικά γρήγορη στην προετοιμασία. Shall we begin then?

Θα χρειαστείτε (για 6 άτομα):
6 φιλέτα σολωμού με το δέρμα στην 1 πλευρά
2 tbsps (tablespoons) sugar
2 tbsps pink peppercorns crushed (είναι κάτι σαν μαύρα πιπεράκια, κόκκοι αλλά είναι κάπως κοκκινοροζ)
φέτες λεμονιού
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
30 gr. unsalted butter
300 gr. basmati rice
1 φύλλο δάφνης
λίγο θυμάρι ξηρό τριμμένο
350 gr. mushrooms
5-6 hopped shallots (είναι κρεμμύδια απλώς πολύ πιο μικρά και έχουν γλυκιά γεύση)
1 κουταλάκι ελαιόλαδο
2 σκόρδους τσακισμένους
αλάτι
πιπέρι

Ξεπλένουμε και στεγνώνουμε το σολωμό. Τον τοποθετούμε σε ένα πιάτο με το δέρμα να βλέπει προς τα κάτω. Ανακατεύω τη ζάχαρη με το αλάτι και το σκορίζω πάνω στο σολωμό.Πασαλείβω και λίγο ελαιόλαδο από πάνω. Also sprinkle the crushed peppercorns and leave it in the refrigerator for 8 hours. Εγώ το ετοιμάζω από την πρηγούμενη νύχτα και το αφήνω στο ψυγείο.

Ζεσταίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βάζω το βούτυρο και το κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα. Περιμένω να μαλακώσει το κρεμμύδι και ρίχνω το ρύζι. Ανακατεύω για λίγα δευτερόλεπτα και μετά βάζω νερό. Ρίχνω το φύλλο δάφνης και το θυμάρι και το αφήνω μέχρι να ψηθεί το ρύζι.

Κόβω τα μανιτάρια σε μεγάλα κομμάτια. Αφού τα ξεπλένω, τα σκουπίζω και τα ρίχνω στο λάδι (το οποίο αφήσαμε λίγο να ζεσταθεί) για να τηγανιστούν ελαφρά. Έπειτα ρίχνω τα shallots and the garlic. Ανακατεύω καλά κια τα αφήνω να ψηθούν για κανά 10λεπτο. eason with salt.

Βγάζω το σολωμό από το ψυγείο και όπως ακριβώς είναι τον τοποθετώ σε ένα ταψί, το δέρμα να είναι από κάτω. Bake for 20 - 30 minutes. Βασικά έχετε έννοια μέχρι να ροδοκοκκινήσει ο σολωμός.

Όταν όλα είναι έτοιμα, βάζουμε στο πιάτο μας το σολωμό, με το ρύζι και από πάνω το μείγμα με τα μανιτάρια και τα γλυκόκρέμμυδα.

Que aprovéche!

7 Μαρτίου 2009

Λικέρ μανταρινιού


Παλιότερα τα σπιτικά λικέρ είχαν σημαντικό ρόλο στο κέρασμα των καλεσμένων. Μετά από γεύμα αλλά και από μόνο του, ένα σπιτικό λικέρ είναι ευχάριστο τις πιο πολλές ώρες. Με εξαιρετική γεύση και άρωμα φτιάχνει τη γεύση μετά το φαγητό και βοηθά στη χώνεψη.

Η πιο κάτω συνταγή είναι και αυτή παλιά κυπριακή συνταγή από τη περιοχή της Σολιάς όπου αφθονούσαν τα εσπεριδοειδή.


Υλικά


8 μανταρίνια

2 πορτοκάλια

1 λεμόνι
περίπου
10 ξυλαράκια κανέλας
περίπου
50 γαρύφαλλα (μπαχαρικό)

2 μπουκάλια ζιβανία

1 μπουκάλι μπράντυ VSOP (μεν τσιγκουνευτείτε)

Ζάχαρη (Η ποσότητα θα εξαρτηθεί)

Παρασκευή


Πλένουμε τα φρούτα και καρφώνουμε 1 ξυλαράκι κανέλας και 4-5 γαρύφαλλα στο καθένα. Τα τοποθετούμε σε μεγάλη φίζα (γυάλα που να κλείνει αεροστεγώς) και προσθέτουμε και τα οινοπνευματώδη. Τα αφήνουμε έτσι για 40 μέρες φροντίζοντας το υγρό να σκεπάζει τα φρούτα.


Μετά τη πάροδο των 40 ημερών στίβουμε τα φρούτα μέσα στη γυάλα παίρνοντας όλο το χυμό και πετάμε τις φλούδες και τη σάρκα. Κουλιάζουμε (σουρώνουμε) το υγρό μας και το αναμειγνύουμε με τη ζάχαρη σε αναλογία 2 μέρη υγρό με 1 μέρος ζάχαρη.


Τοποθετούμε το υγρό σε κατσαρόλα και το βράζουμε περίπου για δέκα λεπτά σε χαμηλή φωτιά ξαφρίζοντας το. Το φυλάμε σε μπουκάλια στα οποία μπορεί να διατηρηθεί αναλλοίωτο για πολλά χρόνια.

3 Μαρτίου 2009

Παμπάλαιο κυπριακό γλυκό

Σοκολατάκια της γιαγιάς

Έτσι μου τα παρουσίασε η μάνα μου όταν μου τα σέρβιρε για πρώτη φορά επειδή πήρε τη συνταγή από τη γιαγιά της. Τον καιρό εκείνο ελλείψει πληθώρας γλυκών, ο χαλουβάς με τερατσόμελο όπως τον λέγαν, αποτελούσε σπουδαία λιχουδιά για μικρούς και μεγάλους.

Έχουν σαν βάση το χαρουπόμελο και σίγουρα είναι πολύ πιο υγιεινά από τη γνωστή σοκολάτα. Τις ιδιότητες του χαρουπόμελου και τη περιεκτικότητα του σε διάφορα στοιχεία μπορείτε να τα βρείτε εύκολα στο διαδίκτυο. Πολύ εύκολα στη κατασκευή τους και με πολύ μικρό κόστος αποτελούν ένα πολύ ευχάριστο γλυκό για όλες τις ώρες και όλες τις ηλικίες.

Υλικά

1 φλυνζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 φλυτζανάκι του καφέ σισάμι
11/2 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι χαρουπόμελο (περίπου)

Εκτέλεση

Τσιγαρίζουμε το σισάμι στο λάδι και μόλις αρχίσει να ροδίζει ρίχνουμε και το αλεύρι και το ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Να μυρίσει τσας δηλαδή. Κατεβάζουμε το μείγμα από τη φωτιά και προσθέτουμε χαρουπόμελο και ζυμώνουμε μέχρι που η ζύμη να πλάθεται σε μπαλίτσες ή σε όποια σχήματα θέλουμε. Με τις ειδικές φορμίτσες για μπισκότα μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα σχήματα.

Έτοιμα τα σοκολατάκια μας!

2 Μαρτίου 2009

Φασόλια γίγαντες


Υλικά
Ένα κιλό φασόλια γίγαντες
1 κρεμμύδι ξερό
2-3κρεμμυδάκια φρέσκα
σέλινο
2 καρότα
ρίγανη
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1-2 φύλλα δάφνη(προαιρετικό)
Αλάτι
Πιπέρι
Σάλτσα ντομάτας (πελτέ)ή φρέσκια ότι σας αρέσει.

Εκτέλεση
Βάζουμε τα φασόλια να μουσκέψουν από την προηγούμενη μέρα
Την άλλη μέρα τα βάζουμε στην κατσαρόλα και αφού βράσουν 1/2 ώρα τα σουρώνουμε και βάζουμε άλλο νερό στην κατσαρόλα που μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε ξανά τα φασόλια μέσα.
Στην συνέχεια ρίχνουμε και όλα τα πάνω υλικά στην κατσαρόλα εκτός από τη ρίγανη και το λάδι, που θα τα βάλετε όταν μπούνε στο ταψί και την κλείνουμε ,μετά από 1 ώρα βρασίματος τα βάζουμε στο ταψί και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να σωθούν τα ζουμιά και η σάλτσα να γίνει παχύρρευστη περίπου 1 ώρα.

Υ/Γ . Την ώρα του βρασίματος θα την υπολογίσετε εσείς ,ανάλογα αν τα βράσετε σε χύτρα ήαν τα φασόλια σας είναι βραστερά.